Euroliga: A Milano szenzációs fordításával indult a playoff

Az olaszok az Euroliga rájátszásának második legnagyobb fordítását bemutatva, dudaszóra dobott kosárral szereztek vezetést a Bayern ellen – a foghíjas Fener és Real nem bírta a hajrát a CSZKA illetve az Efes otthonában – óriási bravúrral vette el a Zenit Hangáék pályaelőnyét.

 

Negyeddöntő, 1. mérkőzések

FC Barcelona Lassa (1.) – Zenit Szentpétervár (8.) 74-76

A mérkőzés összefoglalója EZEN A LINKEN olvasható!

A Barcelona legjobb dobói: Davies 18/6, Higgins 15/3, Kuric 12/3, Mirotic 10/6
A Zenit legjobb dobói: Pangos 19/12, Thomas 12, Rivers 11/6

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Zenit javára.

 

 

CSZKA Moszkva (2.) – Fenerbahce Beko (7.) 92-76

A CSZKA Moszkva és a Fenerbahce párharca az idei rájátszás talán legjobban várt csemegéje volt, hiszen hetedik hely ide vagy oda, több szakértő is a szezon második felére remekül összeállt törököket várta továbbjutónak a Mike James nélküli CSZKA ellen. Csakhogy idő közben sok minden történt a Boszporusz partján, Jan Vesely bokasérülést szenvedett és jó esetben is csak a harmadik meccsre térhet vissza, és ha ez nem lett volna elég a Covid is a legrosszabbkor ütött be a Fenernél, hiszen több játékos (Pierre, Eddie, Muhammed, Ulanovas) mellett Kokoskov mester sem utazhatott el Moszkvába.

A vendégek ettől függetlenül Nando De Colo (27/6 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) vezérletével mindent megtettek a győzelemért, sokáig nagyon jól tartották magukat, a negyedik negyedre pedig még előnnyel fordultak (64-66). Az erejükből aztán ennyire futotta, a CSZKA a Daniel Hackett (20/12 pont, 5/4 tripla), Will Clyburn (20 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó, 2 blokk), Johann Voigtmann (12/6 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) trió főszereplésével lerohanta a Fenert a negyedik negyedben (28-10). Az oroszok alaposan összerántották védekezésüket, szinte teljesen elvették ellenfelüktől a betörések és könnyű kosarak lehetőségét, De Colónak például egyetlen pontot sem engedélyeztek már a játékrész során.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Hackett 20/12, Clyburn 20, Voigtmann 12/6
A Fenerbahce legjobb dobói: De Colo 27/6, Brown 12/3, Gudurics 11/9, O’Quinn 11

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a CSZKA Moszkva javára.

 

Anadolu Efes (3.) – Real Madrid (6.) 90-63

A Real Madrid Facundo Campazzo után egy másik kulcsjátékosát is elveszítette a playoffra, Gabriel Deck ugyanis az utolsó alapszakasz-meccs után honfitársához hasonlóan az NBA-be igazolt. Ennek ellenére nagyon jól kezdett a királyi gárda az esélyesebbnek számító Efes otthonában (0-8), ám hamarosan a törökök is rendezték soraikat. A félidőhöz közeledve még döntetlen volt az állás (39-39), ám fordulás után már csak egy csapat volt a pályán. A meccs második felében ugyanis az Efes pontosan kétszer annyi pontot szerzett, mint a Real (46-23) és végül nagy különbségű győzelmet aratott. Az isztambuliak sikerének kulcsa a kiváló védekezés mellett az idei évben berobbanó Sertac Sanli (16/6 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) remeklése volt, a center Edy Tavares mellett is nagyszerűen megélt és sok terhet levett Larkinékról. Az Efes örömébe azonban üröm is vegyült, hiszen Vaszilije Micics bokája megsérült a hajrában, és az agyonnyert első meccs nem altathatja el őket, két nap múlva a Real biztosan mindent meg fog tenni az egyenlítésért.

Az Efes legjobb dobói: Beaubois 19/9, Sanli 16/6, Larkin 14/6, Dunston 11, Simon 10/6
A Real Madrid legjobb dobói: Thompkins 13/9, Tavares 10

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 az Efes javára.

 

AX Armani Exchange Milano (4.) – FC Bayern München (5.) 79-78

Az Euroliga-történelem legemlékezetesebb meccsei közé vonult be a Milano és a Bayern München párharcának első összecsapása, melyet elképesztő körülmények között, 19 pontos hátrányból felállva fordítottak meg Ettore Messina tanítványai. Az Olimpia nagyon rozsdásan kezdett, ellenben a Bayern energikus, ellentmondást nem tűrő akciókat vezetve adta meg az alaphangot. D.J. Seeley (23/15 pont, 6 lepattanó, 5/5 tripla) pedig szinte képtelen volt hibázni a folytatásban, így a bajorok előnye egyre csak nőtt (25-44). A nagyszünet után aztán egy egészen más szellemben kosarazó Milano futott ki a parkettre, akiknek továbbra sem ment ugyan gördülékenyen a játék, ám Hinesék óriási erőfeszítéseket mutattak be minden labdabirtoklás során. Fel is jöttek 8 pontra a hazaiak (39-47), ám úgy tűnt a Bayern állni tudja a sarat (45-60).

A harmadik negyed végén aztán megérkezett a mindent belobbantó szikra a Milano játékába, az első 29 perc során még pont és gólpassz nélkül álló Sergio Rodriguez (13/9 pont) ugyanis végre betalált, és elkezdte tüzelni önmagát és csapattársait egyaránt. Az olaszok egyre közelebb kerültek riválisukhoz, a momentum átbillent az ő oldalukra, Rodriguez újabb triplája pedig már a vezetést jelentette számukra fél perccel a lefújás előtt (77-74). Ekkor azonban még korántsem volt vége a meccsnek, a müncheniek egy visszakapart támadólepattanó majd egy jó védekezésből vezetett leindítás során 4 büntetőhöz jutottak, melyeket hibátlanul értékesítettek, így 1,2 másodperccel a vége előtt ismét ők kerültek előnybe (77-78). Egy slusszpoén viszont még volt a meccsben, hiszen Messina mester remek figurát rajzolt fel fiainak az oldalvonali bedobásra, a Bayern játékosai pedig csúnyán elváltották magukat, így Zach LeDay (17 pont, 7 lepattanó) betette a gyűrűbe a felé löbbölt labdát. Nyert és a második legnagyobb fordítást mutatta be az Euroliga rájátszásának történetében a Milano, a bajorok pedig egy óriási sanszot hagytak elúszni, ki tudja lesz-e még egyszer ekkora esélyük bevenni a Mediolanum Forumot.

A Milano legjobb dobói: LeDay 17, Rodriguez 13/9, Punter 11, Delaney 10/3
A Bayern München legjobb dobói: Seeley 23/15, Baldwin, Johnson 10-10

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Milano javára.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus