A negyeddöntő küszöbén a lengyelek, szerb gála Puerto Rico ellen

A lengyelek okos játékkal az oroszokat is legyőzték, így szinte továbbjutottak, a szerbek iskolajátékot bemutatva verték karibi ellenfelüket - Nigéria nagy lépése az olimpia felé.

I csoport

Lengyelország - Oroszország 79-74 (16-22, 18-18, 19-17, 26-17)

A nyolc között a lengyel csapat. A lengyelek 3-0-val, az oroszok 2-1-gyel jutottak tovább a második körbe, úgyhogy kulcsfontosságú volt, hogy melyikük tudja megnyerni ezt a mérkőzést. Lengyelország az első félidőben azonban csak a büntetőivel tudott meccsben maradni, mezőnyből 33%-kal dobtak, a festékből 20-10-re alulmaradtak, a tripláik sem ültek, úgyhogy a sok kiharcolt és bedobott büntető miatt maradtak látótávolságon belül. A fordulás után azonban összeszedték magukat, továbbra is gyilkosak voltak a vonalról, valamelyest javultak mezőnyből és az orosz támadójátékot nagyon szépen limitálták - a negyedik negyedben aztán átvették az irányítást és a vezetést, az itt megszerzett párpontos előnnyel pedig végig is értek. A 35/38-as büntetőarány, főleg az oroszok 13/19-ével szemben mindenképpen kiemelendő, egyénileg a főleg az első félidőben remeklő Mateusz Ponitka (14 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés), illetve a 18 egységig jutó Adam Waczynski említhető. A lengyelek ezzel a fordítással pedig döntő jelentőségű sikert arattak: 4-0-ra állnak, amellyel gyakorlatilag továbbjutottak, ha Argentína hozza a kötelezőt Venezuela ellen, akkor ebben a csoportban meg is van az a két csapat, amely továbbjutott a legjobb nyolc közé.

Ehhez kevés volt Oroszország. Az orosz válogatottból megint az hiányzott, ami már korábban többször: egy olyan kreatív vezér, aki életben tartja, működteti a támadójátékot és aki megoldja a nehéz helyzeteket, vagy legalább kreál belőle a többieknek. Ez most sem volt meg, Vorontsevich nem játszott rosszul, de nem volt vezér (11 pont, 10 lepattanó, 5 mezőnykísérlet), egyedül a 21 pontos Kulagin volt az, aki nagyon igyekezett, de Karaszev és Zubkov egy-egy, Kurbanov pedig két mezőnykosarat tett hozzá, ezzel nem lehetett nyerni. Mindezt tetézte, hogy egyszerűen képtelenek voltak lábon és fejben lekövetni a lengyeleket, rengeteget faultoltak, amellyel könnyű pontokhoz juttatták ellenfelüket - az első félidőben még így is megvoltak, a fordulás után azonban átbillent a mérleg és egyáltalán nem tudtak újítani, a végén már csak futottak az eredmény után. Innentől csak a csodában bízhatnak 2-2-vel, de lehet, hogy abban is már csak egy-két óráig.

Lengyelország legjobb dobói: Waczynski 18/3, Ponitka 14/3, Kulig 10
Oroszország legjobb dobói: Kulagin 21/15, Vorontsevich 11/3, Antonov 11

J csoport

Szerbia – Puerto Rico 90-47 (23-14, 26-12, 22-13, 19-8)

Alapjátékokkal szedte darabokra ellenfelét déli szomszédunk. A szerbek szokás szerint Boban Marjanoviccsal kezdtek, palánk alatt rendre megtalálták a 220 centis óriást, eközben védekezésben igyekeztek pörgetni a tempót, labdaeladásokból, rossz dobásokból rendre indulni tudtak, ez a csomag összességében egyáltalán nem ízlett Puerto Ricónak, hamar kialakult egy komoly különbség. A szerbek ezután ismét a kétcenteres játékot játszották, Jokics és Raduljica pedig szintén romboló üzemmódban dolgozott, miközben Jokics és a triplákat szóró Bjelica is remekelt. Nagyszünetre el is dőlt a meccs, a második félidőben pedig már jobbára a cserék játszottak – a szerbek centerbejátszásokkal, gyors indulásokkal, üresre játszott triplákkal tartottak oktatást modern kosárlabdából, és ha a spanyolok délután legyőzik az olaszokat, már bent is lesznek a nyolc között. 

Ez már nem Puerto Rico szintje. Az akarással nem volt gond a karibiaknál, de már az első percektől szenvedtek a szerb védekezéstől, kiszorított helyzetből dobálták rá a hármasokat, középtávoliakat, a nagyszünetig 1/14, végül 2/24 triplát dobtak be. A festékben sem tudtak érvényesülni, nagyon simán vesztették el a lepattanócsatát (48-26), a nyomasztó magassági fölénnyel ők sem tudtak mit kezdeni – két nap múlva az olaszok ellen zárják a világbajnokságot, ott sem ők az esélyesek. 

Szerbia legjobb dobói: Bjelica 18/12, Marjanovics 16, Jokics 14.
Puerto Rico legjobb dobói: Huertas 11/3, Collier 8, Clavell 7/3.

M csoport

Nigéria – Elefántcsontpart 83-66 (24-18, 13-17, 26-11, 20-20)

Nigéria jó úton az olimpia felé. A legjobb helyen végző afrikai gárda egyenes ágon jut ki a 2020-as olimpiára, erre jelen pillanatban a Zöld Sasoknak (és Tunéziának) van a legnagyobb esélye, miután közvetlen riválisuk legyőzésével 2-2-re javították mérlegüket. Már a meccs elején hamar ellépett Nigéria, de ekkor még visszajött a meccsbe az Unicaja Malaga honosítottja, Deon Thompson vezetésével, fordulás után viszont felpörgették a tempót Aminuék, futottak egy 10-0-t, onnantól kezdve pedig nem nagyon volt kérdéses a győztes kiléte. Nigéria az utolsó körben Kína ellen 3-2-re javíthatja mérlegét, és kiharcolhatja az olimpiai szereplést.  

Nigéria legjobb dobói: Vincent 15/9, Aminu 13/3, Udoh 13.
Elefántcsontpart legjobb dobói: Thompson 19/9, Kone 12, Diabate 10/6.

N csoport

Angola – Irán 62-71 (17-19, 12-9, 16-20, 17-23)

Ezt elrontotta Angola. A meccs előtt még a szintén 1-2-val álló angolaiaknak is volt esélye az olimpiára, ennek megfelelően óriásit küzdöttek az első félidőben – pár ponttal vezettek, illetve teljesen kivették a játékból az irániak sztárját, Hamed Haddadit, aki mindössze 1 pontig és 5 eladott labdáig jutott ebben az időszakban. Fordulás után azonban egyrészt Haddadi is megemberelte magát, másrészt a végül 5 tripláig jutó Khabrahrami személyében megtalálták a nyerőemberüket, harmadrészt Angola nem bírta el, hogy két húzóembere, Moreira és Joaquim is faultgondokba került. Irán ezzel a nagyon fontos győzelemmel visszakerült a térképre, Kínával, Dél-Koreával és a Fülöp-szigetekkel lehetnek harcban az azonnali ázsiai olimpiai kvótáért. 

Angola legjobb dobói: Morais 17/3, Antonio 10/6, Joaquim 10/3.
Irán legjobb dobói: Nik Khabrahrami 21/15, Geramipour 11, Haddadi 9.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus