A Team USA "szétvédekezte" a görögöket, továbbmentek a franciák

Antetokounmpóék nem tudtak mit kezdeni az amerikaiak intenzitásával, a franciák egylabdás, körömrágós meccsen verték a litvánokat.

K csoport

Egyesült Államok - Görögország 69-53 (19-17, 19-8, 16-12, 15-16)

Ez már munka volt. Az amerikaiaknál visszatért a lábsérülését kikúráló Marcus Smart, így csak Jayson Tatum hiányzott - talán egy kicsit támadásban, mert amit védekezésben bemutattak, abban nem nagyon lehetett hibát találni. A görögök három negyed alatt mindössze 37 pontot tudtak összekaparni, Walkerék borzasztó agresszíven támadták a labdás embert, ha pedig Giannis indította a támadásokat, akkor azonnal plusz 1-2 védő segített be rá, szinte képtelen volt igazán felgyorsulni. Támadásban a Team USA pontosan annyit adott ki magából, amennyi nagyon kellett, végig kontroll alatt tartották az eseményeket, megvolt a tízpontos különbség, ha pedig a görögök időnként közelebb jöttek, azonnal fel tudták pörgetni a tempót. A 7/30-as triplamutató és a 15 gólpassz mutatja, hogy bőven-bőven van még tartalékuk az előrejátékban, ugyanakkor összeszedettségben megérkeztek a tornára, úgy hozták 50-40-re a lepattanócsatát, hogy a magasembereik közül Turner és Plumlee összesen 19 percet töltött a pályán, Brook Lopezt pedig fel sem rakta Gregg Popovich. Az amerikaiak ezzel 4-0-ra állnak, de a biztos továbbjutáshoz még meg kell verniük a brazilokat a középdöntő utolsó meccsén. 

A görögöknek ma nem osztottak lapot. Az első negyedben még itt-ott ki tudták használni, hogy az amerikai gépezet időnként csikorgott, amikor viszont White-ék igazán nekidurálták magukat hátul, pillanatok alatt összeomlott a játékuk - a két középső negyedben dobott kerek 20 pont beszédes adat. A játék egyik elemében sem tudtak igazán nagyot alkotni, sem védekezésben, sem lerohanásokban, sem felállt védelem ellen, sem a small-ballban, Popovichéknak mindenre volt válaszuk - ha ellenfelük komolyan veszi a negyedik negyedet, simán lehetett volna közte 25 is. Jelenleg 2-2-vel állnak, de a csehek meglepetésgyőzelme azt jelenti, hogy ha a közép-európai gárdát legalább 12 ponttal legyőzik, a brazilok pedig papírforma szerint kikapnak az amerikaiaktól, akkor ott lesznek a legjobb nyolc között. 

Egyesült Államok legjobb dobói: Walker 15/9, Mitchell 10/6, Barnes 9.
Görögország legjobb dobói: G. Antetokounmpo 15/3, Sloukas 13/9, Papapetrou 7/3.

L csoport

Franciaország - Litvánia 78-75 (26-14, 24-26, 15-14, 13-21)

A litvánok majdnem megcsinálták a csodát. A baltiak számára csak a győzelem számított elfogadható eredménynek, azonban az első negyedben nagyon nem találták a fogást a franciákon, pedig mindennel próbálkoztak. Nem jöttek a védjegyüknek számító kinti dobások, Valanciunas és Sabonis nem működött együtt a pályán, ráadásul az indiszponált Sabonis hamar össze is szedett két személyi hibát. Ez lökte irányba a litvánokat, Valanciunas és a négy mezőnyemberes felállás már támadásban felhozta őket a franciák szintére, így a nagyszünetre a lélektani 10 pontos különbség alakult ki. A harmadik negyedben aztán egyszer majdnem eldobták a meccset, 20 ponthoz közelített a differencia, de a nyomást jól viselte a gárda: elkezdtek beesni a triplák, Valanciunas is egyre nagyobb károkat okozott mindkét oldalon, és három perccel a vége előtt 70-72-re vezettek. Az utolsó percekben azonban már nem tudtak élni a kínálkozó esélyekkel, 76-75-nél Valanciunas büntetőt is hibázott, így végül kikaptak - ezt pedig azt jelenti, hogy nem jutnak be a nyolc közé. 

A franciák majdnem elrontották. A meccs elején tökéletesen működött a gépezet, Gobert védekezésben, Fournier támadásban, Batum pedig mindkét műfajban remekelt, és a lendületük a második negyedre is megmaradt, nem tűnt úgy, hogy bármi problémájuk akadna. A második félidőt is jól kezdték, 59-42-nél úgy tűnt, hogy megtörik a litvánokat - nem így történt, érthetetlen módon összezuhantak mindkét oldalon, és tehetetlenül nézték, ahogy ellenfelük nem csak visszajön, de átveszi a vezetést is. A végjátékban is akadtak gondjaik, Gobert például három büntetőt is elrontott, de szerencséjükre Fournier és De Colo felváltva dobálta a nehezebbnél nehezebb kosarakat, ez pedig végül elégnek bizonyult. A gallok ezzel 4-0-val állnak, és a már szintén továbbjutó ausztrálokkal játszanak hétfőn, ahol eldönthetik, melyik gárda nyerje a csoportot, egyúttal kerülje el a várhatóan csoportelső Team USA-t a negyeddöntőben... 

Franciaország legjobb dobói: Fournier 24/6, De Colo 21/9, Batum 12/6. 
Litvánia legjobb dobói: Valanciunas 18, Kalnietis 12/3, Lekavicius 10/6, Grigonis 10/3.

O csoport

Törökország - Montenegró 79-74 (16-26, 16-11, 17-21, 30-16)

A törökök a negyedik negyedben léptek fel. Harminc percen keresztül úgy tűnt, hogy a remekül játszó Vucevic (20 pont, 7 pattanó, 5 gólpassz) és centertársa, Bojan Dubljevic (12 pont, 8 pattanó) sok lesz a törököknek, kilencpontos előnyben állt a balkáni alakulat, ráadásul jobban is játszottak. A záró játékrészben aztán kipukkadt a lufi, az Ersan Ilyasova nélkül, illetve a faultgondok miatt limitált Semih Erdennel a soraikban az utolsó bő négy és fél percben 26 (!) pontot pakoltak fel a táblára: Osman, Mahmutoglu, Korkmaz és Balbay egymást múlta felül, így végül lélekemelő sikert arattak. A montenegróiak teljesen lefagytak, így utolsó meccsükön Japán ellen a becsületgyőzelemért harcolhat a vb-újonc. 

Törökország legjobb dobói: Osman 19/3, Mahmutoglu 17/9, Birsen 15/3.
Montenegró legjobb dobói: Vucevic 20/3, Needham 13/9, Dubljevic 12/6.

P csoport

Németország - Szenegál 89-78 (14-11, 22-26, 30-23, 23-18)

Dennis Schröder igyekszik bizonyítani. Alaposan (és tulajdonképpen joggal) szedték le a keresztvizet a német válogatott NBA-s irányítójáról, amiért nem jutottak a felsőházba, az OKC hátvédje pedig ma láthatóan nagyon igyekezett: 24 pontját remek dobásokkal érte el, mellette 12 gólpasszt és hat lepattanót is jegyzett, abszolút a mérleg nyelvének bizonyult. Mellette még négyen (Voigtmann, Theis, Kleber és Benzing) is elérték a 10 pontos határt, ezt a tempót pedig a második félidőben már nem tudta tartani a kevésbé pedigrés nevekből álló Szenegál. 

Németország legjobb dobói: Schröder 24/12, Voigtmann 14/6, Theis 14.
Szenegál legjobb dobói: I. Faye 17/6, Ndour 17, Y. Ndoye 11/3.

A délelőtti meccsek összefoglalóit ide kattintva olvashatjátok el.

A csoportok állása ide kattintva elérhető.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus