Az Olaj a Mega Vizura vendége lesz este 8-tól

Ma este 20:00-tól a Szolnoki Olaj KK a Mega Vizura vendége lesz az Adria Liga 12. fordulójában. A találkozó a szezon előtt az egyik legkönnyebb idegenbeli fellépésnek tűnt, ám a Ratko Varda mellett leginkább szerb utánpótlás válogatottakra építő hazaiak azóta bizonyították, jobbak, mint egy kellemetlen ellenfél. Hogy hogyan is épülnek fel és mi várható a találkozón, azt nézzük kicsit részletesebben!

Adria Liga, alapszakasz, 12. forduló
Mega Vizura (szerb, 5-6) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 4-7)
2013.12.14., szombat, 20:00

Ha valakinél igazán fiatal csapatról beszélhetünk, az a Mega Vizura. Mint ismeretes, a szerb együttes a BeoBasket nevű játékosügynökséget is birtokló Misko Raznatovics kezében van, így taktikájuk egyértelmű: felfuttatják játékosaikat, akiket komoly pénzekért tudnak a továbbiakban képviselni.

Több fiatal szerb mellett az előző idény két sikerkovácsa, Boban Marjanovics (Crvena Zvezda) és Novica Velicskovics (Brose Baskets Bamberg) is távozott. Összesen három érkezője van az együttesnek, mindhárman meghatározó szerepet játszanak azonban. A bosnyák válogatottból és tavaly a Radnicskiből is ismert Ratko Varda messze a legidősebb játékosuk a maga 34 évével. Egy másik érkező, a montenegrói Nemanja Radovics az egyetlen Vardán kívül, aki nem szerb, és 22 esztendős korával ő a második legidősebb a keretben. A harmadik új arc egy korábbi nagy tehetség, aki most próbálja újraépíteni karrierjét, Nenad Miljenovics.

Öt meghatározó maradójuk van. A két legfontosabb név Vaszilije Micics és Nikola Jokics - ha pályafutásuk az eddigieknek megfelelően folytatódik, jó esély van rá, hogy legalább az NBA drafton, de akár a világ legjobb kosárlabdabajnokságában is találkozhatunk majd velük pár éven belül. Pavle Reljics, Marko Lukovics és Nemanja Dangubics még azok, akik kifejezetten komoly szerepet játszanak az együttesnél. A már az Eb-n a szerb felnőtt válogatottnál is megforduló Nemanja Krstic november eleje óta nem játszik, valószínűleg most sem fog.

Várható rotáció:
Micics - Reljics - Dangubics - Radovics - Varda
Miljenovics - Lukovics - Jokics

Három vereséggel indított a Dejan Milojevics által irányított gárda (Cedevita, Partizan, Igokea), de három győzelemmel sikerült felvenniük az AL ritmusát (Krka, Zadar, Szkopje). A sorminta azóta is tart, de 1 vereség, 1 győzelem ütemben, így jelenleg 5-6-tal nagyon jó helyen, a 7. pozícióban állnak a tabellán - igaz, pont náluk van egy komolyabb szakadás, hiszen a 6. Igokeának két győzelemmel többje van (7-4), utánuk viszont öt darab 4 győzelemmel, és két darab 3 győzelemmel álló gárda foglal helyet. Annyi könnyebbségük van a legtöbb alakulattal szemben, hogy ők nem indultak nemzetközi kupában idén, tehát heti egy meccset játszanak csak.

Újonc csapat ide, elképesztően fiatal keret oda, a Mega Vizura meghatározó szerepet játszik a ligában a statisztikák alapján (is). A legtöbb VAL pontot (86.91) és a legtöbb dobott pontot is ők átlagolják (80.45). A harmadik legjobb mezőnyszázalékuk van (47.16%), a második legjobb büntetőszázalékuk (74.72%), ráadásul a legtöbb rádobott (269) és bedobott (201) egypontossal, a második legtöbb gólpasszt is ők jegyzik (17.45), és rajtuk ütik a legtöbb faultot (24.55). Ugyan az övék a legtöbb eladott labda (15.64), de összességében kijelenthető, hogy talán a legjobban működő támadójátékkal ők rendelkeznek.

Nagyon egységesek, nem nagyon lehet egy emberből felkészülni, mert többen is képesek több feladatot is ellátni, ponterősen és hasznosan is játszani egyben. Miljenovics a 8. az MVP-listán (168), de tőle alig van lemaradva Varda (163) és Micics (152), de 100 VAL fölött van összességén Dangubics, Radovics és Jokics is - összehasonlításképpen ezt a küszöböt az Olajnál csak Willie Warren (222) és Lóránt Péter (155) érte el eddig.

Micics játéka meghatározó az együttesnél, nagyon sokat van nála a labda - a gólpasszlistán harmadik (5.82), az eladott labdáknál pedig második (3.84), de emellett van 127 pontja is 11 meccsen. Az ő kikapcsolása kulcsfontosságú lenne, de kifejezetten nehéz feladat, mert a 19 esztendős hátvéd 196 centivel játszik általában irányítót. Rajta kívül leginkább Miljenovics az, akiben van fantázia a védelem megbontása és befejezés/kiosztás szempontból, ő atletikusabb, de kevesebb játékintelligenciával megáldott játékos.

A palánk alatti hármas limitálása sem lesz egyszerű. Varda régi önmagát idézi idén - talált egy olyan csapatot, ahol nagy szükség van a tapasztalatára, a borzasztóan tehetséges fiatal szerbek pedig jól is játszanak a keze alá. Radovics a pattanózásban segít nagyon sokat, hiszen az egész liga 9. legjobbja ebben a kategóriában (6.35), Jokics pedig egy igazi mindenes már 18 esztendősen is, talán a blokkolást leszámítva nincs gyenge pontja játékának. 209 centis magasságával kifejezetten jól látja át a pályát, point-forward erényeket csillogtat a társak megjátszásánál, emellett 9.5 pontos és 5.9 pattanós átlaga van.

A gyenge pontjaik az eladott labdák mellett a védekezésük, illetve Micics, valamint Radovics büntetőzése - előbbi mindössze 61.8%, utóbbi pedig csak 52.2%-os a vonalról. Emellett természetesen rutinjuk még nincs túl sok, de ez az eddigiekben sem zavarta őket, így arra kár apellálni, hogy a koruk döntő szerepet játszik majd. Ami még esélyt nyithat az az, hogy a hármas poszton kicsit lyukasak Krsztics nélkül, 8 emberes rotációjuk még nem elég stabil, faultgondokba lehet őket kergetni.

Az Olajnál meg kell említeni, hogy Báder Márton felépült sérüléséből, így ő valószínűleg pályára léphet a Mega Vizura ellen. Túl sok mindenre következtetni azonban ebből sem lehet az edzőváltás miatt - mint ismeretes, Dragan Alekszics és Andrius Jurkunas irányítja innentől kezdve a szolnoki együttest. Az eddigi taktikát, mutatott játékot, de talán még az egyéni teljesítményeket is el kell felejteni, új fejezet nyílik a csapat életében, úgyhogy az, hogy mit várjuk a Szolnoktól, eléggé homályos egyelőre.

Az új tréner(ek) jelenléte általában jótékony hatással van mindenkire, ilyenkor hosszabb-rövidebb időre mindenki összekapja magát, úgyhogy alapvetően pozitív fordulatot várhatunk, de kérdés, ez mire lesz elég - amennyire nem áll (egyelőre) nagy nevekből a Mega Vizura, annyira jó csapatuk van, ezt bizonyítják hétről-hétre.

A találkozót sajnos nem közvetíti egyik csatorna sem, így csak az Adria Liga honlapján lesz követhető statisztika formájában. A pontos linket a mérkőzés előtt közzétesszük.

A meccset ezen a linken tudjátok követni szövegesen!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

 

Foto (2) - kosarsport.hu
Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus