Az Olajnak csak matematikai esélye maradt a a FIBA Europe Cupban

A lengyel Legia Szolnokon is nyerni tudott, így már nem a saját kezükben van a Tisza-partiak sorsa. 

FIBA Europe Cup, H-csoport, 5. forduló:

Szolnoki Olajbányász - Legia Varsó 68-75

Olaj: Pongó 7/6, Badzim 16/12, Cummings 14/3, Subotic 10/6, Taiwo -. Csere: Cakarun 11, Solano 4, Rogic 2, Kovács -, Rudner 2, Zsíros 2.

A Legia legjobb dobói: Cowels 15/9, Kaminski 13/6, Wyka 12.

Az odavágón a Legia csarnokában ment el hosszú időre az áram, most pedig kisebb technikai gond miatt a visszavágó is pár perces csúszással kezdődött - a Legia már továbbjutott, így nem is vetették be egyik legjobbjukat, Abdur-Rahkmant, illetve a veterán klasszis irányító, Lukasz Koszarek is csak a padon kezdett. A vendégek szinte a meccs elejétől kezdve zónáztak, amivel megakadályozták, hogy a Szolnok lendületbe jöjjön, ugyanakkor támadásban teljesen tanácstalannak tűntek, öt perc után szerezték első mezőnykosarukat. A Szolnok Badzim és Cummings kosaraival 10-3-ra vezetett, amikor érkezett a pályára Koszarek, vele egyből elkezdett működni a Legia passzjátéka, ráadásul magasabb szerkezetre is váltottak, amivel sok gondot okoztak a hazai védelemnek - ha nincs Solano két egyéni villanása, át is vették volna a vezetést (15-13). Ez meg is történt a második negyed elején, Wyka és Kaminski is közelről talált be, de az Olaj elkezdte leegyszerűsíteni a támadásait és keresni a mismatcheket, ebből egy Subotic-tripla és Wyka sportszerűtlenje után két Badzim-büntető, majd a horváttól egy hármas is érkezett. A pillanatnyi megingást követően a Legia is összekapta magát, 23-21-nél időt is kért Gasper Potocnik, ami használt: Cummings kétszer is ziccerezni tudott, az egyiknél oda is csaptak neki, majd Pongó is beszórt egy távolit - 30-23-nál jól nézett ki a meccs magyar szempontból. Itt ismét reagáltak a vendégek, egy 6-0-s futással jöttek közelebb, de szerencsére fordítani nem tudtak, mert Cakarun fontos kosarakkal jelentkezett (34-30). 

A félidei statisztikában látszott, hogy amíg a Szolnoknál három ember nyújt kiemelkedőt (Badzim, Cummings és Cakarun), addig a túloldalon kicsit jobban megoszlanak a terhek. Egyik csapat sem dobott túl jól, de a vendégek 2/15-ös triplázása és 2/7-es büntetőzése kifejezetten gyengének tűnt, miközben azért palánk alatt jóval pontosabbak voltak - az Olaj dolgát nehezítette a 10 (sokszor nem kikényszerített) eladott labda és a 11-6-os faultarány is, Solano például alig nyolc perc alatt három személyi hibát is begyűjtött. 

Nem indult jól a második félidő, az Olaj aktívan támadta a gyűrűt, de sorra jöttek le a rendre a védővel a nyakukon elengedett dobások, míg a Legia egy triplával nyitott, majd rendre jól tudta végigjátszani a 2-2-ket és ziccerekkel fejezte be a támadásokat (34-39). Jókor jött az időkérés, utána rögtön jött egy Badzim tripla, majd Cummings harcolt ki büntetőket, a következő támadásnál pedig a vendégek nem tudták bedobni a labdát alapvonalról - Cakarun is beindult kosarat szerzett, majd Pongó triplájánál adott gólpasszt, amivel a játékrész közepén az Olaj visszavette a vezetést (45-41). A Legia ismét zónavédekezéssel igyekezett lassítani a hazai rohamokat, egy 3+1-es játékkal egyenlítettek ki, de Zsíros és Rudner a legjobbkor szerzett nehéz kosarakat, itt ismét lendületbe jöttek a hazaiak és előnnyel mehettek a kisszünetre (51-47). Rogic tempójával növelte előnyét a Szolnok a negyedik negyed elején, és bár Koszarek emberes triplát vágott, Subotic azonnal válaszolt - hatpontos hátrányban hamar időt is kértek a vendégek. Három gyors kosárral át is vették a vezetést, miközben egy-két véleményes ítélet is született a hazaiak kárára - Gasper Potocnik is tartott egy gyors kupaktanácsot. Ez sem használt, a hazaiak nem tudtak mit kezdeni a vendégek zónájával, sokszor a már tiszta helyzetet is elrontották, a Legia pedig Koszarek villanásaival növelte előnyét. 56-62-nél újabb Olaj-időkérés következett, és bár Subotic két ziccerével megindult az Olaj támadásban, a túloldalon a Legia jól járatta a labdát, amikor pedig sikerült megállítani a passzolgatást, Jure Skific vert be két ütemtelen hárompontost. 60-70-nél eldőlni látszott a csata, Badzim triplája még egy pillanatra visszahozta a halovány reményeket, de a Legia azonnal válaszolt, a végjátékban pedig már hiába küzdött az Olaj, igazán veszélyes távolságba nem kerültek. 

A Legia így már biztosan csoportelső, míg a 2-3. helyen 2-3-as mérleggel áll a Porto és a Nagyvárad, míg az Olaj 1-4-gyel. A szolnoki továbbjutáshoz a Portónak ki kellene kapni a Legiától, míg az Olajnak Nagyváradon kellene nyernie legalább 12 ponttal, így alakulna ki olyan hármas holtverseny, amiben az Olaj a legjobb a mini-tabellán. Ha a Porto nyer a Varsó ellen, biztosan továbbjut, mert a Nagyváraddal szemben jobb az egymás elleni pontkülönbsége, az Olaj pedig már nem érheti utol. 

fotó: fiba.basketball

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus