EC: túl nagy hátrányt szedett össze az Olaj az első negyedben

Az előző évadban Final Fourba jutó Nagyvárad ellen nem fért bele a meccs eleji rövidzárlat. 

FIBA Europe Cup, H-csoport, 3. forduló:

Szolnoki Olajbányász - CSM CSU Oradea 58-75 (11-28, 13-18, 17-17, 17-12)

Szolnok: Rogic 2, Badzim 8/6, Kovács 2, Subotic 9, Cakarun 12. Csere: Cummings 12/3, Pongó 3/3, Rudner 5/3, Solano 3, Zsíros -, Taiwo 2.

Az Oradea legjobb dobói: Richard 15/9, Green 15.

A vendégekre élet-halál meccs várt, hiszen az első két körben egyaránt vereséget szenvedtek, míg az Olajnál bemutatkozhatott a dominikai hátvéd, Gelvis Solano. Bár Badzim triplájával kezdődött a meccs, a Nagyvárad gyorsan magához ragadta a kezdeményezést: előbb Gavrilovic, majd a hátvéd Richard állt a csapat élére és elég hamar 10 pont körül előnyt harcoltak ki. A szolnokiak keze nem sült, hiába forgatta a csapatot Gasper Potocnik és került pályára igen hamar Solano is, csak villanásokra futotta - a negyed végén pedig még rátett egy lapáttal a román gárda és tekintélyes előnyt harcolt ki (11-28). A második negyed elején sem igazán változott a játék képe, 6-0-val nyitott a Nagyvárad, majd Subotic-ra fújtak egy véleményes faultot a játékvezetők, amit Potocnik annyira rossz néven vett, hogy két technikaival a kiállítás sorsára jutott. Itt egy kicsit megállt a vendégek pontesője, de a rosszul dobó és sokszor elképzelés nélkül támadó Olaj ezt nem tudta kihasználni, így a különbség nem csökkent. A negyed vége felé Cakarun lépett elő támadásban, de így is komoly hátránnyal mehettek nagyszünetre Pongóék (24-46). 

A félidei statisztikából kitűnt, hogy mindkét gárda borzasztóan dobja a hármasokat (3/14), ugyanakkor a vendégek alig hibáztak közelebbről (11/15), és több, mint kétszer annyi büntetőt dobhattak - emellett lepattanózásban és eladott labdák kiharcolásában is sokkal hatékonyabbnak bizonyultak. 

Fordulás után feljavult a a Pongó-Rogic párossal operáló szolnokiak védekezése, percekig alig talált be a Nagyvárad, de sajnos az Olaj továbbra is hibát hibára halmozott támadásban, majdnem hat percig csak egy kosarat szereztek Subotic-ék. A negyed második felében Badzim triplája befelé pattant, majd Kovács robogott végig a pályán egy labdaszerzés után, itt úgy tűnt, hogy ez talán felpörgeti a csapatot. Cakarun és Badzim is kosarat szerzett, hosszú idő után 20 pont alá jött be a Szolnok. Itt a nagyváradiak is összeszedték magukat támadásban, Bickauskis vezetésével közelebb nem engedték a hazaiakat - a játékrész végén Taiwo esett nagyot egy faultot követően, de szerencsére megúszta sérülés nélkül (41-63). A negyedik negyed elején ismét megtalálta védekezését az Olaj, több, mint öt percig nem talált be a Nagyvárad, de egy kisebb rohamot leszámítva a szolnokiak is sokat hibáztak támadásban, sokszor megcsinálták a jó védekezést, majd elrontották a gyorsindításokat (47-63). A vendégeknél végül Garlon Green kosara törte meg a jeget, ez meg is fogta a Szolnokot - Cakarunra ráfújták a negyedik személyi hibát, majd egy technikait is, ezzel pedig legstabilabb pontszerzőjét vesztette el a hazai gárda. A végjátékban mindent megtett a Szolnok, feljött 14 pontra is, de győzelmi esélye már nem lehetett, így végül 1-2-re romlott a mérlege - legközelebb jövő héten csütörtökön a Porto otthonában javíthat. 

 

fotó, slide: fiba.basketball

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus