Először kapott ki hazai pályán a Szolnok

Ma lejátszotta hetedik mérkőzését is az Adria Liga idei alapszakaszában a Szolnoki Olaj KK - az ellenfél az eddig még nyeretlen, szlovén Union Olimpija volt. A ljubljanai együttes az első negyed első felét leszámítva uralta az első félidőt, a fordulást követően pedig végig látótávolságon kívül tartották a támadásban csak szenvedő hazaiakat. Végül 71-62-re nyertek a vendégek, ezzel megszerezték első győzelmüket az idei AL-ben, a szolnokiaknak pedig oda a hazai veretlenségük.

Adria Liga, alapszakasz, 7. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 3-4) - Union Olimpija (szlovén, 1-6) 62-71
(18-14, 10-22, 20-20, 14-15)

Szolnoki Olaj KK: Warren 18/3, Vojvoda 12/3, Oliver 2, Lóránt 13/6, Báder 6.
Csere: Keller 1, Ivosev 3, Horváth 2, Simon 4, Rakics 1, Markovics -, Tóth -.

Union Olimpija: Jackson 4, Joksimovic 8/6, Gailius 16, Drobnjak 2, Omic 10.
Csere: Stephenson 8, Vladovic 11/3, Augustus 5, Salin 5, Bubnic 2.

A teljes statisztikát itt eléritek!

Az Olaj a keddi EuroChallenge meccs után kellett, hogy bizonyítson saját közönsége előtt, míg a Union Olimpija első idei Adria Liga-győzelmét szerette volna megszerezni.

A mérkőzés az újra kezdőként szerepet kapó Báder Máron kosarával indult, erre azonban előbb Cedrick Jackson, majd Alen Omic válaszolt. A probléma ezúttal is a támadójátékkal akadt, hiszen a harmadik perc közepén még mindig csak kettő dobott ponttal állt a Szolnok neve mellett - de nem sokáig. Lóránt Péter, Willie Warren és Vojvoda Dávid kosaraival kettő perc alatt futott egy 7-0-ás szakaszt a hazai gárda, 9-4-re vezettek a negyed felénél. Az amerikai hátvéd lendületben maradt, további 5 pontot szerzett a következő kettő percben, így a 7. perc végén 15-8-at mutatott az eredményjelző. Beindult azonban a túloldalon a litván "gólvágó", Deividas Gailius - a vendégek első négy pontját követően zsinórban 8 egységet ő szerzett a Union Olimpija oldalán, szinte egymaga tehető felelőssé azért, hogy a szlovének két és fél perccel a felvonás vége előtt 15-12-re zárkóztak. Az utolsó bő egy minutum jobban sikerült a szolnokiaknak, így 18-14-re vezettek az első 10 percet követően.

A második játékrész igazi hidegzuhany volt a magyarok számára. A szlovének amerikai magasemberei, Alex Stephenson és Kodi Augustus egyenlítettek, és bár Báder erre a 12. perc végén még válaszolt, utoljára volt az előny az Olajnál az első félidőben (20-18). Jakov Vladovic azonnal egyenlített, a másfél perces kosárcsendet pedig szintén ő törte meg egy szemfüles ziccerrel (20-22). A Szolnok teljesen megállt támadásban, öt és fél perc alatt mindössze két büntetőt dobtak be, így a 18. perc közepén még mindig csak 22 dobott pontnál jártak, a vendégek pedig egyre inkább kezdtek elhúzni - Nebojsa Joksimovic triplája után időt is kért Neno Asceric vezetőedző a 17. perc kezdetén (22-29). A fejmosás nem sokat használt, ráadásul amikor úgy tűnt, hogy megállt a ljubljanai együttes is, akkor egy Vojvoda dupla után technikait ítéltek a bírók a magyar válogatott swingmanje ellen reklamásért, ezzel újra könnyű pontszerzési lehetőséghez segítve a szlovéneket. A félidő végén támadópattanók után, második esélyekből szereztek pontokat a vendégek, ezzel 8 ponttal vezettek a nagyszünetben (28-36).

A fordulást követően borzasztóan idegesen kezdtek a csapatok, támadásban eladott labdák, elrontott dobások váltották egymást mindkét oldalon. A kosárcsendet Lóránt triplája törte meg a 22. perc legvégén (31-36), de a meccs nem lett sokkal pontosabb még nagyjából másfél percig. A "pofonláda" a 24. percben nyílt ki. Az Olaj nagyon hamar, alig négy perc alatt eljutott oda, hogy minden szlovén-fault után büntetőzhettek, hátul viszont teljesen szétestek a hazaiak, Gailius és Joksimovic vezetésével 13 pontot szerzett a Union Olimpija kettő és fél perc alatt, így a 26. perc végén 10 pont fölé nőtt a távolság, a mérkőzés folyamán először (38-49), időt is kért természetesen Asceric. A védekezést nem nagyon sikerült összeszedni, Vladovic kosarainak köszönhetően már 14-gyel is mentek a vendégek (42-56). A negyed vége nagyon jól sikerült a Szolnoknak - Báder kosara után Warren és Lóránt egy négy pontos akciót vittek véghez, a 6-0-ás futással pedig 10-en belülre került a magyar együttes 30 perc játékot követően (48-56).

A záró játékrész is kitűnően kezdődött, Vojvoda bravúrhármasával 9-0-sra hízott a hazaiak jó szakasza. A szlovének megint teljesen tanácstalanok voltak támadásban, Gailius egy betörését leszámítva bő három percig nem szereztek pontot - a probléma az volt, hogy az Olaj sem tudott pontokat a táblára rakni eközben, így Horváth Ákos és Omic kosárváltása a 34. perc végén csak annyit jelentett, hogy még mindig 7 pont volt a különbség a két együttes között (53-60). Vendég időkérést követően a hatodik támadópattanóját szedő Omic volt újra eredményes, majd a találkozó egyik meghatározó szlovén játékosa, Vladovic is, és mivel támadásban egyáltalán nem állt össze az Olaj, sorra maradtak ki a dobások, így a különbség kezdett végzetesnek tűnni. Újra 10 pont fölé nőtt a magyarok hátránya, így két és fél perccel a vége előtt már hiába kért időt Asceric (55-67), a differencia csak az utolsó percben kezdett csökkenni Vojvoda pontjai révén. A vendégek végül 71-62-re nyertek, ezzel oda a Szolnok idei hazai veretlensége, a szlovének pedig megnyerték első meccsüket az AL-ben, ebben a kiírásban.

Nedeljko Asceric: – Nem így akartunk játszani, sajnos csak két-három emberünk volt, aki megfelelő szinten teljesített. A vendégek jobban lepattanóztak, és második esélyből húsz pontot dobtak. Nem ez volt a vereségünk oka, de a Ljubljana megkapta a bíróktól a megfelelő tiszteletet.

Ales Pipan: – Nagyon fontos és nagyon nehéz győzelmet arattunk, amit elsősorban jó védekezésünknek és lepattanózásunknak köszönhetünk.

Foto - szolnokiolaj.hu
Nyilatkozatok - nso.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus