Euroliga: A Real, az Olympiakosz és a Fenerbahce már a Top 16-ban!

Péntek este hat összecsapással zárult le az Euroliga alapszakasz-csoportkörének hatodik fordulója, melyben már az első visszavágókat rendezték meg. A még mindig veretlen Real Madrid, Olympiakosz, Fenerbahce Ülker trió újfent győzni tudott, s ezzel már matematikailag is biztos a helye a Top 16-ban, a Strasbourg pedig nem kis meglepetésre legyűrte a Bamberget, így már nem nyeretlen, míg a Milano rangadót nyert meg hátrányból fordítva az Anadolu Efes ellen. Jöjjenek a részletek!

A-csoport:

Fenerbahce Ülker (török, 6 - 0) - Budivelnik Kijev (ukrán, 1 - 5) 84 - 68

Kényelmes meccsen verte simán a török sztárgárda a 16 pontos Dainius Salenga fémjelezte Budivelniket, melyben az ex-Ülker-játékos, Darjus Lavrinovic (7 pont, 0 lepattanó) messze sem volt képes azt a szintet hozni, amit ebben a szezonban korábban produkált.

A lepattanó-harcot (40-31) és a gólpassz-csatát (21-13) is nagyon elvesztette az ukrán bajnok a 20-at szóró Bojan Bogdanovic fémjelezte Obradovics-legénységgel szemben, s már korán meg is pecsételődött a kijeviek sorsa. Ezzel tavalyhoz hasonlóan idén is ott lesz a Top 16-ban az isztambuli alakulat - de micsoda különbség van az akkori és a mostani társaság produkciója között...

A Fenerbahce legjobb dobói: Boj. Bogdanovic 20, Zoric 15, Vidmar 12

A Budivelnik legjobb dobói: Salenga 16, Minard 14, Strelnieks 11

 

B-csoport:

Strasbourg (francia, 1 - 5) - Brose Baskets Bamberg (német, 2 - 4) 83 - 72

Félidőben még egál volt a francia ezüstérmes és a német bajnok csatájának eredménye, ám a fordulást követően Alexis Ajinca (16 pont) és Ricardo Greer (21 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) egy 15-0-ás rohamot vezényeltek le a gallok számára, így nagyjából el is dőlt a csata.

Nyeretlenségének megtörésével visszakapta az esélyt a továbbjutásra is a Collet-legénység, a Novica Velicskovicsot két percre már bevető Bambergnek ugyanakkor nem várt nehézségei támadhatnak a Top 16-ba való kvalifikálást illetően.

A németeknél egyébként a 13-at dobó Zach Wright és a 10 pontos Jamar Smith hozták, ami tőlük elvárható, de a Jacobsen, Markota páros közösen elért öt pontja kritikán aluli.

A Strasbourg legjobb dobói: Greer 21, Ajinca 16, Leloup 12

A Bamberg legjobb dobói: Wright 13, J. Smith 10, Gavel 9

 

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 4 - 2) - Anadolu Efes (török, 3 - 3) 77 - 73

A harmadik negyed végéig úgy festett, megtöri vereségsorozatát a török gárda és hatalmas lépést tesz a csoport második helyének megkaparintásáért, ám az utolsó két játékrészt egy 17-0-ás rohammal kötötte össze a 22-őt szóró Keith Langford húzta olasz kirakatcsapat, a hajrában pedig már nem volt lelkiereje visszakapaszkodni igazán közel a török gárdának.

A fiatal Gentile (18 pont, 4 lepattanó) megint kitett magáért, s az ex-NBA-s Samardo Samuels (12 pont, 5 lepattanó) is fontos szerepet töltött be végre, hiába, hogy posztján már ott volt a parketten Gani Lawal (8 pont), Lóránt Péter tavalyi csapattársa is.

Az isztambuliaknál a nyitónegyedben 10 pontot termelő Jamon Gordon már csak hasznos tudott lenni a folytatásban, produktív viszont nem, Szavanovics a maga 14 pontjával pedig már nem volt képes olyan vezéri kvalitásokat csillogtatni, amivel megúszhatta volna ezt az összezuhanást az Efes, mely így már csak a harmadik a csoportban.

A Milano legjobb dobói: Langford 22, Gentile 18, Samuels 12

Az Efes legjobb dobói: Szavanovics 14, Vasziliadisz, Jamon Gordon 12-12

 

Real Madrid (spanyol, 6 - 0) - Zalgiris Kaunas (litván, 2 - 4) 95 - 67

Ahogy az várható volt, a veretlen, s így már a Top 16-os helyét be is biztosító spanyol bajnok lemosta a pályáról gyengécske litván ellenfelét. A madridiak majd 70 százalékkal dobták a ketteseket és 46-tal a triplákat, mondani sem kell, micsoda gálaelőadást tartottak az öregecske vezérekkel felálló Zalgiris ellen.

A vendégeknél a múltheti MVP, Justin Dentmon (16 pont) és a kiütés miatt sokat játszó Arturas Milaknis (14 pont) játszottak csak igazán jól, míg a tavalyi ezüstérmes 17 pontot kapott Nikola Mirotictól, 16 egységnyit és 7 gólpasszt Rudy Fernandeztől, valamint 15 pontot és 5 asszisztot Sergio Rodrigueztől, de Buruszisz (9 pont, 6 lepattanó) és Llull (10 pont, 5 gólpassz) is elemükben voltak ezen a játéknapon.

A Real legjobb dobói: Mirotic 17, Fernandez 16, Rodriguez 15

A Zalgiris legjobb dobói: Dentmon 16, Milaknis 14, Pocius 9

 

C-csoport:

Unicaja Malaga (spanyol, 2 - 4) - Olympiakosz (görög, 6 - 0) 74 - 82

Folytatódik a Malaga hazai vesszőfutása, bő egy héten belül harmadszor bukott saját közönsége előtt Joan Plaza együttese, mely most még kétszámjegyű előnyben is volt, ám a hajrában rutintalanságának és mentális gyengeségeinek köszönhetően végül simán kikapott a 1 pontos, 4 gólpasszos Szpanulisz fémjelezte címvédőtől.

A görögöknél Matt Lojeski (19 pont) és Bryant Dunston (13 pont, 3 blokk) újfent bizonyították, hogy megérte őket leigazolni nyáron, miközben a spanyoloknál senki sem hozott extrát, és így a hajrában igazán vezérként sem viselkedett senki sem a pályán, ez okozta az Unicaja vesztét elsősorban. Ott lesz a következő körben a piros-fehér had is, ez innentől már matematikailag is biztos.

A Malaga legjobb dobói: Caner-Medley, Hettsheimeir 11-11, Calloway, Suarez 10-10

Az Olympiakosz legjobb dobói: Szpanulisz 21, Lojeski 19, Dunston 13

 

D-csoport:

Lokomotiv Kubany (orosz, 5 - 1) - Crvena Zvezda (szerb, 2 - 4) 79 - 72

Megint majdnem megégett otthon a csoportot immáron egyedül vezető Kubany egy jóval gyengébbnek számító együttes ellen, de egy 15-2-es rohammal a hajrában végül mégis a maga javára fordította a meccset a 16 ponttal végző Derrick Brown vezette tavalyi Európa Kupa-győztes.

Marcus Williams (13 pont, 8 gólpassz), Mantas Kalnietis (9 pont, 6 gólpassz), Richard Hendrix (13 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) és Krunoslav Simon (10 pont, 4 lepattanó) ritkán játszottak eddig egyszerre jól, de ez most megvolt és győztes receptnek is bizonyult. Az Adria Liga képviselőjének ugyanakkor éppen az lett a veszte, hogy nem volt a végjátékban senki, aki vezérként vállaira vette volna a csapatot. Így nem sikerült visszakerülnie a továbbjutást érő helyekre ebben a fordulóban a Zvezdának, ami Hanga Ádámék szemszögéből nagyon fontos lépés a Top 16 felé.

A Kubany legjobb dobói: Brown 16, Williams, Hendrix 13-13

A Zvezda legjobb dobói: Szimonovics 12, Schilb 11, Jenkins 10

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus