Euroliga: Hanga Ádám öt karriercsúcsa Litvániában!

Honfitársunk eddigi legjobb all-around meccsét hozta az Euroligában, a Laboral pedig meggyőző játékkal darálta be a Zalgirist idegenben

Top16, 1. forduló

F-csoport

Zalgiris Kaunas (litván, 0-1) – Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 1-0) 68 - 89

Hanga Ádám kezdőként 38 percet játszott (a legtöbb, amit valaha pályán töltött egy mérkőzésen nemzetközi kupaporondon), ami alatt 7 pontot szerzett, Euroliga karriercsúcsot jelentő 10 lepattanót, 3 gólpasszt (EL-csúcsbeállítás), szintén EL-egyéni rekordnak számító 4 blokkot, valamint 1 szerzett labdát és 2 kiharcolt faultot tett be a közösbe 3/4-es mezőnyözéssel (1/1 triplából), eladott labda nélkül, ami összesen 25-ös teljesítményindexet (ez is pályafutása legjobbja) eredményezett a magyar légiós számára. 

A baszkok nem bízták a véletlenre a rájátszásba jutáshoz elengedhetetlennek tűnő kaunasi győzelmük begyűjtését, hiszen óriási tempóban kezdték az első negyedet, melyet majd 20 ponttal nyertek meg - gyakorlatilag pályán sem volt a nyitó játékrészben a házigazda, ami azért ritka esemény a Zalgirio Arénában a kontinens legjobbjai ellen is.

Janunasék azért némiképp összeszedték magukat, ám a ma egyaránt jó napot kifogó amerikai "törpeduó", Adams és James is tarthatatlan volt, honfitársunk mezőnyben pedig olyan domináns teljesítményt nyújtott, amivel gyakorlatilag lecserélhetetlen volt ezen az estén. A hajrában már nem voltak tehát nyitva maradt kérdések, a Perasovic-legénység minden hazai felzárkózási kísérletet idejében visszavert és ezzel üzent magasabban jegyzett riválisainak is, számolni kell ezzel a Laborallal ebben a körben is!

A Zalgiris legjobb dobói: Hanlan 16/6, Jankunas 14/3, Vojukasz 13
A Laboral Kutxa legjobb dobói: Adams 16/12, M. James 15/3, Shengelia 12

 

Real Madrid (spanyol, 1-0) – Brose Baskets Bamberg (német, 0-1) 82 - 79

A Real a vártnál sokkal nyögvenyelősebb győzelmet aratott, bár a korábban elvesztett Rudy Fernandez és a legutóbb kidőlő Sergio Llull hiánya még a címvédőt is megrengeti, így a 22 pontos, 8 gólpasszos Sergio Rodrigueztől kellett is a megszokottnál több vállalás támadásban. 4-13-as vendég vezetésnél kezdett ébredezni a Real, ám 24-38-nál már újra nagyon kellett kaparnia a Laso-legénységnek a meccsben maradásért.

Az összes kosarát a második félidőben szerző Rodriguez viszont nagyon begyújtotta a rakétákat és abszolút vezérszerepben tündökölt egészen a lefújásig. 69-62-nél már eldőlőben volt a derbi, csak akkor már a madridiak javára, ám Strelnieks még tudott egalizálni az utolsó percben, majd Rodriguez egálnál beszórt egy triplát 20 másodperccel a lefújás előtt, ami után már nem volt visszaút a vendégek számára.

A Real Madrid legjobb dobói: Rodriguez 22/9, Carroll 13/3, Reyes 11, Ayon 10
A Bamberg legjobb dobói: Strelnieks 16/6, Wanamaker 14/6, Ziszisz 13, Radosevic 12

 

E-csoport

Anadolu Efes (török, 1-0) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 0-1) 85 - 84

A játéknap magasan legjobb meccsét játszotta egymással a hazaiként egyértelmű esélyesnek gondolt Efes és a két amerikaijától megváló Zvezda. A harmadik negyed vége előtt 55-70-nél úgy festett, még akár a hajrá előtt el is döntheti a legfontosabb kérdéseket a szerb gárda, ám a horvát NBA-prospect, Dario Saric a semmiből elkezdett termelni, odabent pedig Bryant Dunston (21 pont, 7/8 mezőnyből, 7/8 büntetőből) is megtalálta a rést az addig tarthatatlan Maik Zirbes (22 pont, 12 lepattanó) mellett.

A végjátéknak már hasonló kilátásokkal mentek neki a felek, hiszen hiába volt még hátrányban az Ivkovics-legénység, a lázba jött török szurkolók előtt ekkora lendülettel látszott, hogy sokkal inkább ők uralják már a pályán zajló eseményeket. Dunston 79-79-nél egalizálni is tudott, ám a vendégek x-faktora, Lazics triplát dobott, ami után nagyon szorult a hurok az isztambuliak nyakán, ám Granger ziccere még visszaadta a reményt a hazaiaknak. Ezt Saric meg is koronázta azzal, hogy 3,1 másodperccel a végső dudaszó előtt beverte a győztes duplát, így megúszta a nagyon álmos első három negyedét az Efes.

Az Efes legjobb dobói: Dunston 21, Diebler 13/9, Granger 13/3, Saric 12/3
A Crvena Zvezda legjobb dobói: Zirbes 22, Miller 12, Szimonovics, Lazics 10/6

 

Cedevita Zagreb (horvát, 0-1) – Lokomotiv Kubany (orosz, 1-0) 75 - 89

Kis túlzással egyedül szedte szét a hazaiak periméter védelmét az első félidőben már 24 pontnál tartó, végül 31 egysége mellé még 8 gólpasszt is kiosztó, 41-es értékindexet összehozó Malcolm Delaney. A horvátoknál ma nagyon hiányzott az átüttőerő és egy igazi kiemelkedő egyéni produkció, a gyönyörűen játszó, s csapatszinten 25 gólpasszig jutó oroszok pedig esélyeshez méltóan nem sok sanszot hagytak a hazaiaknak a hajrára már.

A vendégek nem akármilyen "szőnyegbombázást" rendeztek, 36 (!) hármast emeltek rá, s ebből elfogadható százalékkal 14-et be is termeltek, ez pdig teljesen megpecsételte a védekezésben sokkal lassan Cedevita sorsát ezen az estén. Az egyébként is bombaformában lévő Delaney teljesítménye pedig holtversenyben a második legjobb egyéni mutató volt az egész idei szezonban.

A Cedevita legjobb dobói: White 14/6, Bilan 12/3, Zoric 12, Pullen 11/6
A Lokomotiv legjobb dobói: Delaney 31/15, Singleton 16/3, Broekhoff 9/9

 

Fenerbahce Ülker (török, 1-0) – Panathinaikosz (görög, 0-1) 82 - 75

A Fener 14-0-val kezdte a derbit, de gyorsan magához tért a Pana és a félidőre már csak három egységnyi maradt a törökök előnyéből. A fordulás után rövid időre fordítani is tudott a görög gárda, ám a megint hihetetlenül sokrétű csapateljesítménnyel előrukkoló Efes kézben tartotta az eseményeket és lehozta a hajrát is különösebb problémák nélkül.

Pero Antics (12 pont, 3/6 triplából) a legjobbkor talált be kintről három alkalommal is, Ekpe Udoh pedig hozta bent a szokásos stabilitást (16 pont, 7 lepattanó, 3 blokk), míg a vendégeknél elsősorban a három triplát dobó James Gist, valamint az elvárható szintet most is teljesítő Raduljica (14 pont, 6 lepattanó) dicsérhető, ám a Diamantidisz (5 pont, 5 gólpassz), Calathes (9 pont, 6 eladott labda) hátvédpáros most nem bírta lábon Bogdan Bogdanovicsékkal szemben, ez pedig a kritikus pillanatokban döntő is volt.

A Fenerbahce legjobb dobói: Udoh 16, Datome 15/6, Antics 12/9, Bogdanovics 12/6, Vesely 12
A Panathinaikosz legjobb dobói: Gist 14/9, Raduljica 14, Pavlovics 10

 

A forduló eddigi eredményei (ezekről ITT olvashattok):

E-csoport
Unicaja Malaga – Darüssafaka Dogus 70-62

F-csoport
Himki Moszkva – CSZKA Moszkva 91-89
Olympiakosz – FC Barcelona Lassa 74-62

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus