Felőrölte a Portót, fontos győzelemmel nyitott az Olajbányász az EC-ben

A vendégek triplaesővel nyitották a meccset, az Olaj azonban nagyon jól összerakta a védekezését és a végén nagy különbséggel nyert.

FIBA Europe Cup, első csoportkör, H-csoport, 1. forduló:

Szolnoki Olajbányász - FC Porto 81-64 (15-21, 21-18, 17-14, 28-11)

Olaj: Rogic -, Kovács 3, Cummings 16/3, Subotic 16/12, Cakarun 18. Csere: Pongó 2, Badzim 18/9, Zsíros 8/6, Rudner -.

A Porto legjobb dobói: Landis 19/15, Odomes 10/3, Arledge 9/6.

Puhatolózó játékkal kezdtek a felek, percekig csak egy-egy mezőnykosarat láthattak a szolnoki drukkerek, utána viszont a vendégek megrázták magukat. Egyrészt védekezésben kihasználták magassági és atletikus előnyeiket, sokszor a labdaátvétel is nehézkesen ment Cakarunéknak, másrészt támadásban felpörögtek: megtalálták a magasember Barrót, a padról beszálló Landis három, Correia egy hármast pörkölt be. A negyed végén átállt egy letámadó zónára a Szolnok, ami megzavarta ellenfelét, Badzim pontjaival pedig elöl indult meg a játékuk (15-21). A kisszünetet követően Zsíros hármasával már csak három egység volt közte, ám ekkor a vendégek megint beindultak védekezésben, elül pedig a holland válogatott Kloof és Barro kosaraival 22-31-re elléptek. Gasper Potocnik időkérése azonban ismét hatott, hátul feljavultak, elöl türelmesen járt a labda és Cummings állt a sereg élére, 8-0-s futással zárkóztak - a vezetést nem tudták átvenni, de félidőre nyílttá tették a meccset (36-39). 

A Szolnok kőkemény védekezéssel nyitotta a második félidőt, egyre jobban működött a letámadásuk, védekezésben nem váltották el az embereket, ez pedig teljesen összezavarta a Portót - négy percen keresztül egyetlen triplát tettek a táblára, miközben az Olaj légiós magasembereire építve szépen haladt előre (46-42). Portugál időkérés után a vendégek védekezése is feljavult, bár Rogic-ra ekkor fújtak néhány véleményes faultot, ami szintén segített egy 6-0-s vendégszéria felépítésében. Az agresszívan betörő Badzim 2+1-e, majd két újabb büntetője törte meg a hosszú hazai kosárcsendet, sikerült stabilizálni a játékukat, de a portugálok is kezdtek kiszabadulni a szorításból, így nagyon kellett Cakarun ziccere is (53-53). Subotic triplája nyitotta a negyedik negyedet, de Landis ziccerrel, majd hármassal válaszolt - Zsíros sarokhármasa nagyon kellett, mielőtt lendületbe jöttek volna a vendégek. Akik meg is zavarodtak, elrontottak pár támadást, Cummings pedig büntetőkkel, majd nehéz triplával növelte a távolságot (65-58). A Porto teljesen elvesztette a fonalat, Kovács Péter faultos ziccere után négy és fél perccel a vége előtt utolsó idejüket is ki kellett kérniük, hiszen tíz pont lett közte. Landis sokadik hármasa tolta meg a vendégek szekerét, de Cakarun tempója, majd egy Badzim-Cakarun összjáték gyorsan lehűtötte a kedélyeket. Rogic kipontozódása sem okozott problémát a hazai gépezetben, nagyon okosan védekeztek, Badzim hármasa pedig meg is törte a Portót - a végjátékot már lemenedzselték a hazaiak, Badzim buzzer hármasával pedig a slusszpoén is az Olajé lett.

 

fotó, slide: fiba.basketball

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus