FIBA EC: Első győzelmének megszerzésére készül a Pécs

Ma este 18:00-tól a holland ZZ Leiden lesz Csirke Ferenc csapatának ellenfele - a Pécs már Diggsszel kiegészülve léphet pályára.

FIBA Europe Cup, A csoport, 3. forduló
PVSK-VEOLIA (0-2) - ZZ Leiden (holland, 1-1)
2019.11.05., kedd, 18:00 (TV - ÉLŐ, DIGI Sport 1, 17:45)

1958-ban, 61 éve alapították a holland klubot, amely három bajnoki címet szerzett eddig: 1977/78-ban lett aranyérmes a Leiden, majd 2010/11-ben és 2012/13-ban. Három kupagyőzelem is a gárda nevéhez fűzödik, előbb 2009/10-ből és 2011/12-ből, majd a legutolsó az előző idényből, emellett 2011-ben és 2012-ben holland szuperkupát is nyert az együttes. Az előző idényben a harmadik helyen végzett a klub az élvonalban, így kapott jogot az indulásra.

Nemzetközi szinten először 1978/79-ben szerepeltek, az első bajnoki címük után, amikor a Joventut mögött csoportmásodikok lettek a BEK-ben 5-1-gyel, de mivel akkor még csak a csoportgyőztesek kerültek be a mindent eldöntő hatos csoportba, így nem kerültek be Európa hat legjobb bajnoka közé. 2010/11-ig kellett várni az újabb európai kupával, a EuroChallenge-ben a negyeddöntőig jutott a gárda, és azóta hol indulnak a második számú FIBA sorozatban, hol nem. Tavaly a legjobb 16-ig jutottak, a későbbi győztes Sassari ütötte el őket a nyolcaddöntőben, előtte viszont két évig nem szerepeltek sehol.

Az idei évben egyelőre a negyedikek a holland bajnokságban, épp a hétvégén veszítették el veretlenségüket a Den Bosch otthonában (109-83), így 4-1-es mérleget tudnak felmutatni. A FIBA Europe Cupot a selejtezőben kezdték, és a bolgár Beroe ellen 15 pontos hátrányt szedtek össze az odavágón - innen fordítottak egy 22 pontos sikerrel. A csoportkör első fordulójában mindössze hosszabbítás után buktak el Benficában (103-99), legutóbb azonban könnyedén verték az Inter Bratislavát (80-67), így 1-1-es mutatóval rendelkeznek.

Vezetőedzőjük az 52 esztendős Rolf Franke, aki játékosként 8 holland bajnoki címet nyert, és edzőként is letette már a névjegyét: az előző szezonban is ő irányította az együttest, amely vele nyert kupát, és a holland élvonal legjobb trénerének választották.

Várható rotáció:
Persons - de Jong - Huggins - Williams - Pasalic
Ververs - Cunningham - de Randamie

A Leiden nem viszi túlzásba, nyolc főt forgat a bajnokságban és a nemzetközi kupában is. Négyen kiemelkednek a rotációból, a másik négy ember leginkább csak alájuk dolgozik. A 24 esztendős Tayler Persons és a 22 éves Braxton Huggins idén tavasszal végeztek az egyetemen, de úgy tűnik, jól választott Franke edző. Persons kezében rengeteget van a labda, és kintről is bőven vállalkozik, míg Hugginsnak a tripláira kell odafigyelni, ipari mennyiségben vállalja el a külső dobásokat. Őket kiválóan kiegészíti a holland válogatott Worthy de Jong, aki az aktív rotáció kevés maradójának egyike. De Jong Huggins mellett a keret legjobb és leginkább vállalkozó szellemű tripladobója, viszont emellett kiválóan szolgálja ki a társakat is.

A 26 esztendős Jarvis Williams a palánk alatti részleg egyértelmű vezére, a legjobb lepattanózó amellett, hogy pontszerzésben is jeleskedik. Williams munkáját segíti a keret két korelnöke, az egyaránt 35-35 esztendős Drago Pasalic és Sergio de Randamie. A 23 éves, 203 centis Josh Cunningham Personshoz és Hugginshoz hasonlóan most végzett az egyetemen, a 21 éves Marijn Ververs pedig a gárda saját nevelése. Ez a nyolc ember az alap rotáció, ráadásul itt teljesen egyértelműen kettéosztható a keret az igazi húzóemberekre és a kiegészítőkre. Ez lehet könnyebbség is Csirke Ferencnek, de jelenthet nehézséget is, hiszen van két Európában még nem nagyon ismert, de láthatóan jó játékos, akikre fel kell készítenie csapatát de Jong és Williams mellett.

A Pécs a hétvégén újabb rangadót nyert meg a magyar bajnokságban, ezúttal a DEAC-ot verte, így továbbra is hibátlan. A FIBA Europe Cupban egyelőre még nem sikerült győznie a mecsekaljai alakulatnak, de az sokat segíthet most, hogy a hírek szerint Quinton Diggs visszatérhet. Vele együtt a két gárda mélysége és minősége között nem sok különbség mutatkozik papíron, így teljesen reális nyerési esélyei lehetnek a Pécsnek - annak ellenére is, hogy a Leiden eddigi eredményei önmagukért beszélnek, a Benfica otthonában lejátszott hosszabbításos találkozó például jó indikátor lehet, így "kötelező" győzelemként semmiképp nem lehet tekinteni erre az összecsapásra.

A mérkőzést a DIGI Sport 1 17:45-ös műsorkezdettel élőben közvetíti, de az internetes élő stream elérhetőségét is közzétesszük a délután folyamán!

Hajrá Pécs, hajrá magyar kosárlabda!

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus