FIBA EC: Hosszabbításban győzött Portugáliában az Alba

Bár sokáig a hazaiaknak állt a zászló, Bullock triplái révén fordított, majd túlórában győzött a székesfehérvári csapat.

FIBA Europe Cup, Alapszakasz-csoportkör, 1. forduló

FC Porto - Alba Fehérvár 92-96 (14-13, 27-26, 22-18, 19-25, 10-14) 

Porto: Soares -, Prostran 21/12, Ventura 1, Barac 10/3, Borovnjak 24. 
Csere: Queiroz 5/3, Bastos 3/3, Voytso -, Monteiro 11/3, Gomes -, Sheehey 17/3.

Alba: Boykins 18/9, Cartwright 2, Filipovity 9/3, Lóránt 7, Heath 9.
Csere: Freeman 21/3, Peringer -, Keller 1, Bullock 29/9.

A mérkőzés statisztikája ide kattintva érhető el.

16 pontos hátrányt dolgozott le az ukrán Dnipro elleni párharc visszavágóján az Alba Fehérvár, így Lóránt Péterék is bejutottak - harmadik magyar csapatként - a FIBA Europe Cup alapszakaszának csoportkörébe. Az F jelű csoportba kaptak besorolást,  az olasz Pallacanestro Varese, a bolgár Rilski Sportist és a portugál FC Porto mellé, első mérkőzésüket pedig a portugálok otthonában vívták. 

Lóránt kosarával indult az összecsapás, majd Jordan Heath volt eredményes - lassan lendültek játékba a csapatok, a hazaiaknak három perc kellett, hogy megszerezzék első pontjaikat. A negyed felénél 7-3-as Alba előnyt mutatott a tábla, a házigazdák már öt személyi hibát beütöttek - nem volt látványos a mérkőzés első fele. Borovnjak pontjaival egyenlített a Porto, majd Queiroz és Sheehey is betaláltak, időt is kért Dzunic mester (11-8). Hatottak az edzői intelmek, Boykins szórt egy triplát, majd két büntetőt is a helyére küldött, újfent előnyhöz juttatva csapatát. A negyed utolsó momentumai Pedro Bastos-hoz fűződtek, aki előbb hármast dobott, majd labdaszerzés után kihagyott egy ziccert - a kosárszegény első játékrészt követően egy ponttal vezettek a házigazdák (14-13).  

Barac és Freeman dupláival indult a második felvonás, egyik csapat sem tudott 1-2 pontnál nagyobb előnyt kiharcolni magának. Boykins második trojkájával megint a fehárváriaknál volt az előny, ezúttal a hazaiak edzője kért időt (19-21). Bullock pillanatai következtek, előbb védekezésben osztott ki egy szép sapkát, majd a másik oldalon 2+1-es akciót hozott össze az amerikai légiós - Filipovity is betalált, hattal lépett meg az Alba (22-28). Monteiro ugyan betalált kintről, de Filipovity ismét villant - úgy tűnt, kezdi megtalálni támadójátékát a székesfehérvári együttes. Időnként letámadással próbálkoztak a házigazdák, de ezzel átütő sikert nem értek el, vigyáztak a játékszerre a magyarok. Monteiro büntetőivel sokadjára volt egyenlő az állás, az igazán látványos játékkal adósok maradtak a csapatok, sok volt a szabaddobás (33-33). Lóránt közelijére Borovnjak válaszolt hasonló módon, az adok-kapok a félidei dudaszóval ért véget - kétpontos portugál előnnyel (41-39). 

A harmadik negyed ugyanúgy indult, mint maga a mérkőzés - kevés kosárral. Sheehey középtávolijával hét ponttal meglépett a házigazda, az Alba négy perc alatt ugyanennyi egységet szerzett, jött is az újabb Dzunic-időkérés (50-43). Megint használt a pauza, gyors 6-0-t futottak a fehérváriak, kezdődhetett minden elölről - az egyetlen problémát Lóránt Péter négy személyi hibája jelentette. Borovnjak duplájára rátett egy lapáttal Prostran triplája, megint héttel vezetett a Porto - az Alba főként Heath-nek akarta bejátszani a labdákat ebben az időszakban, váltakozó sikerrel (59-52). Freeman hármasa nagyon kellett a vendégeknek, hogy lőtávolon belül maradjanak a negyedik negyed előtt - ezt meg is tették, 63-57-es állással fordultak a záró etapra a csapatok.  

Eddig ha szűken is, de minden negyedet a Porto nyert - ezen kellett változtatnia Branislav Dzunic fiainak, ha győztesen akarták elhagyni a parkettet. Szinte minden fontosabb statisztikai mutatóban egálra álltak a felek, egyedül az Alba 18-3-as előnye volt szemebetűnő a gyorsindításoknál. Lóránt hiányában főként amerikai légiósai egyéni megoldásaira támaszkodott a fehérvári gárda - Bullock már 16 pontnál járt -, de zárkózni nem tudtak a negyedik negyed első perceiben (68-61). Nem variálta túl a portugál csapat sem, néhánnyal több dobásuk esett be, ez jelentette a különbséget. Hat perccel a vége előtt visszaállt Lóránt, Queiroz viszont beszórt egy trojkát. Bullock is hasonlóképpen tett, három perccel a vége előtt nem dőlt el semmi (73-69). Sajnos gyorsan kifújták Lórántot, öt amerikaival játszotta le a végjátékot az Alba - Heath sokadik szép szerelését követően újfent Bullock talált be kintről, egyetlen pont maradt a Porto előnyéből, jött is a hazai időkérés (75-74). Sheehey duplájára rögtön jött a válasz, kitől mástól, mint Bullocktól, tripla formájában. Prostran büntetői azt jelentették, hogy kettő pontos előnnyel fordult a rendes játékidő utolsó percére a házigazda (79-77). A legjobbkor indult be a Fehérvár, ezúttal Boykins szórt kintit - hosszú idő után vezett a vendégcsapat. A végig jól játszó Sheehey-nek azonban erre is volt válasza, nehéz hármast értékesített az utolsó másodpercekben, hosszabbításra mentve a találkozót.

Freeman betörése nyitotta az extra periódust, itt már a faultokra is figyelni kellett: hazai oldalról Queiroz, Barac és Soares állt négy hibával, míg a vendégeknél Heath. Boykins növelte négy pontra az előnyt, Sheehey és Prostran fordítottak, Heath és Freeman úgyszintén - folytatódott a szinte egész meccsen látott adok-kapok (87-92). Heath mindkét büntetőjét elrontotta, jött is Prostran hárompontosa válaszul - 26 másodperccel az első hosszabbítás vége előtt kettő pontra olvadt az Alba előnye (92-94). Nem faultolt a Porto, ki akarták védeni a magyar támadást, hogy még egy labdájuk legyen. Blokkolták is Freeman betörését, azt ezt követő alapvonali bedobásnál azonban Borovnjak sportszerűtlen hibát vétett, lényegében eldöntve a találkozót. Így egy nehezen megszerzett, de megérdemelt hosszabbításos győzelemmel debütált az Alba Fehérvár a FIBA Europe Cup idei kiírásában.    

 

 

 

   

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus