FIBA EC: Lengyel ellenféllel néz szembe a Körmend

Szerda este 18:00-tól a lengyel Legia Varsó látogat Körmendre - a vendégek komoly mélységekből jöttek vissza az elmúlt években, de most sincs nagy szezonjuk.

FIBA Europe Cup, H csoport, 2 .forduló
Egis Körmend (1-0) - Legia Warszawa (lengyel, 1-0)
2019.10.30., szerda, 18:00

90 éve, 1929-ben alapították a lengyel klub kosárszakosztályát, amely az 50-es és a 60-as években élte fénykorát: 7 bajnoki címet szerzett ebben az időszakban a csapat, 1968-ban és 1970-ben pedig kupagyőztes lett. Négyszer is BEK-negyeddöntős volt a Legia ebben az időszakban, a kupagyőzelmek után pedig a Szaporta-kupa negyeddöntőibe verekedte magát az együttes, ezt követően azonban hanyatlásnak indult.

2003-ban esett ki az élvonalból, és egészen mélyre csúszott: 2012-ben a negyed-, két évvel később a harmad-, 2017-ben pedig a másodosztályt nyerte meg, így jutott vissza a legjobbak közé, ahol az előző szezonban a negyeddöntőig vitte. Ennek megfelelően természetesen nemzetközi kupában jó ideje nem indult a gárda. Az idei szezont pocsékul kezdte, 0-5-tel az utolsó helyek egyikén áll a lengyel első osztályban.

A vezetőedző a 42 esztendős Tane Spasev, aki 2004-ben fejezte be aktív játékospályafutását, és azonnal edzőnek állt. Eleinte az utánpótlásban dolgozott, főleg Macedóniában és Szíriában, aztán 2013-ban a Türk Telekom Ankara segédedzője lett. Innen Ukrajnába vitte az útja, majd az Asseco Gdyniához, ahol 2015-től kezdve első felnőtt főedzői állását töltötte be. 2017 novemberében szerződött a Legia Warszawához, azóta ő irányítja az együttest.

Várható rotáció:
Matczak - Brandon - Niziol - Belemene - Finke
Kowalczyk - Kuzkow/Saczewski - Kiwilsza - Pinder/Linowszki - Nowerszki

Keretüket mindössze négy légiós erősíti, és közülük hárman magasemberek. A periméteren hárman kiemelkednek. Egyikük Drew Brandon, aki több lengyel csapatnál is megfordult már, idén nyáron érkezett a Legiához. Szintén idén nyáron érkezett a 26 éves Filip Matczak, aki a minden nagyobb lengyel csapatban megfordult, a Stelmet Zielona Goránál is éveket töltött. Sebastian Kowalczyk ezzel szemben már tavaly is itt kosarazott - ő, Brandon és Matczak azok, akik fazont szabnak a játéknak. Azért is érdekes a keret, mert ezt a triót leszámítva az aktív rotációból mindenki 2 méter fölött van - Kuzkow és Saczewski is csak perememberek.

A hármasok közül sem Jakub Niziol, sem Szymon Kiwilsza nem meghatározó, nem úgy, mint a magasembereknél a Romaric Belemene - Michael Finke - Keanu Pinder trió. Közülük a Kínából érkező Finke-re kell leginkább odafigyelni, mert 208 centije ellenére vajkeze van, az első fordulóban 5 triplát dobott 7 kísérletből. Pinder és Belemene is ráemelik kintről, ha helyzetük van, de jóval kiegyensúlyozatlanabbak, mint Finke, a pattanózásban viszont fontos szerepet töltenek be. Adam Linowski és Patryk Nowerszki a rutint hozzák - előbbi 32 évével messze a korelnök, Nowerszki 27 évesen a második legöregebb játékos -, mindketten itt kosaraztak már tavaly is, hasonlóan Pinderhez.

A Körmend a hétvégén kikapott Pécsen, és némileg újra kell gondolni a játékát, hiszen Keller Ákos távozott. Kérdés, hogy pár nap alatt mit sikerült begyakorolni (védekezésben), amivel pótolni tudja a vasi alakulat a magyar válogatott centerét, de hazai pályán jó esélyei vannak Ferencz Csabáéknak. Alapvetően továbbra sincs probléma egyébként Matthias Zollner alakulatánál, a légiósok meghatározó teljesítményre képesek, így hazai pályán még Keller nélkül is esélyesebb a Körmend, hiába nyert a Legia egy héttel ezelőtt 86-55-re a Kataja ellen.

A mérkőzést a televízió nem közvetíti, de az élő stream elérhetőségét a holnapi nap folyamán közzétesszük!

Hajrá Körmend, hajrá magyar kosárlabda!

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus