Fournier vezetésével Franciaország legyőzte a Team USA-t az olimpián

Cseh sikerrel indult az olimpia, az olaszok remek hajrával verték a németeket, az ausztrál csapat pedig Nigéria ellen villogott Patty Mills vezetésével. 

fotó: FIBA.basketball

A csoport

 

USA - Franciaország 76-83

Hullámzó meccset vívtak a felek, a franciák kezdtek jobban, aztán az első negyed második felében kicsit beleerősítettek az amerikaiak és elkezdtek meglógni - nem vezettek nagyon, de azért a harmadik negyed legelején meglett a közte tíz a javukra. A franciák azonban itt váltottak, egyszerre erőltették a Gobert-Poirier centerpárost és mivel már az első félidőben is ötös posztról tudtak kosarakat dobálni, úgy voltak vele, hogy akkor most felraknak két ötöst - bejött, megfogták az USA-t és megfordították a meccset. Vezettek már hat ponttal is, amikor előkerült a sok jéghideg amerikai közül Jrue Holiday, aki egymaga emelte fel csapata teljesítményét, kulcsdobásokkal, betörésekkel, gólpasszokkal, védő- és támadólepattanókkal - olyannyira, hogy konkrétan az ő játékával vissza is vették már a vezetést.

A hajrát azonban nagyon elrontotta Gregg Popovich csapata, zsinórban hét mezőnydobást hagytak ki, közben Damian Lillardnak volt egy nagyon csúnya eladott labdája, Bam Adebayo pedig 0/2-vel turnézott a vonalról - közben a franciák felbátorodtak, jó dobásokat vállaltak és szerencséjük is volt, Evan Fournier több ilyen helyzetből is betalált, ez pedig elég lett a francia győzelemhez. Az USA 74-67-re vezetett nem egészen négy perccel a vége előtt, innen sikerült fordítaniuk a franciáknak és a jó stratégia, a magas szerkezet és Fournier remeklése (28 pont 50%-kal) miatt nagyszerű győzelemmel indítaniuk az olimpiát.

Az USA oldalán egyedül Holidayt (18 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) lehet dicsérni, a többiek szinte egytől egyig betliztek, csapatszinten pocsékul dobtak és a játékukon nagyon látszott, hogy nincsenek összeszokva, illetve hogy többen is fáradtak - Tatum, Booker, Green, Middleton, vagy LaVine gyakorlatilag használhatatlannak bizonyult. 

Franciaország legjobb dobói: Fournier 28/12, Gobert 14, De Colo 13/6
Az USA legjobb dobói: Holiday 18/9, Adebayo 12, Lillard 11/9
 

 

Irán - Csehország 78-84

Nem volt kérdés a cseh válogatott győzelme, az európaiak már az első félidőben 16 pontos előnyt építettek fel, majd a harmadik negyedben húsz egység fölé növelték a különbséget, mielőtt a záró etapot "lefürödték" volna: azt 32-17-re nyerte Irán és a hajrában kicsit azért ráijesztett ellenfelére, amikor négy-öt pontra ls felzárkózott. Ennél közelebb azonban nem jutott, a cseheknél az is belefért, hogy Tomas Satoransky még csak bemelegítsen (2/14 mezőnyből, 8 lepattanó, 8 gólpassz, 5 szerzett és 6 eladott labda), Auda, Vesely, Schilb és Balvin stabil játéka megalapozta a sikerüket - 29 gólpasszuk volt, agyonverték ellenfelüket lepattanózásban és az irániak 21 eladott labdája is mellettük szólt.

Irán legjobb dobói: Yakhchalidehkordi 23/6, Jamshidijafarabadi 16/3, Haddadi 15
Csehország legjobb dobói: Auda 16, Schilb 14/6, Vesely 11

 

B csoport

Németország - Olaszország 82-92

Óriási csatát hozott az európai derbi, amelyen az olaszok nem kezdtek túl jól, a németek szétdobták őket az első negyedben, főleg távolról - 32-22 volt a játékrész vége, a germánok akarata érvényesült. Az olaszoknál azonban előkerült a frissen érkezett, egyetlen felkészülési meccsen sem játszó Danilo Gallinari és megtolta a szekeret, a védekezésük a második negyedben szintet lépett és nemcsak elállították a vérzést, de vissza is jöttek a meccsbe. A küzdelem innentől egészen a hajráig kiélezetten alakult, amikor 82-80-as német vezetésnél szintet léptek az olaszok és egy 12-0-s rohammal zárták le a meccset: a csapatkapitány Nicolo Melli kulcsjátékokkal, labdaszerzésekkel segített, közben pedig bebombázott egy clutch triplát és két clutch közelit is. A németek az utolsó közel öt percben teljesen megálltak, nem szereztek pontot, eladták a labdákat, tökéletesen lefagytak - közben a túloldalon az említett Mello mellett Fontecchio (20 pont, 5/5 tripla) és Gallinari (18 pont, +19-es, messze legjobb +/-), Stefano Tonut (18 pont, 8/13 mezőnyből) és Nicolo Mannion (10 pont, 7 gólpassz) is remekelt.

Az olaszok ezzel a sikerrel közel kerültek a továbbjutáshoz és ha ilyen dobóformát mutatnak, akkor bárki ellen lehet esélyük - közben a németeknél hiába dobott 24 pontot 6/9 triplával Maodo Lo, ez sem volt elég számukr az üdvösséghez. 

Németország legjobb dobói: Lo 24/18, Bonga 13/6, Wagner 12, Obst 12/12
Olaszország legjobb dobói: Fontecchio 20/15, Gallinari 18/6, Tonut 18/6

 

Ausztrália - Nigéria 84-65

Remek meccset vívtak a felek, amely a negyedik negyedig szorosan is alakult. Két nagyon atletikus, fizikális, kemény csapat feszült egymásnak, Nigéria remek védekezést mutatott be és azt is jelezte, hogy ellene mindenki meg fog szenvedni a pontszerzéssel, de az ausztrálok olyan olajozottan és pontosan kosárlabdáztak, hogy végül felőrölték ellenfelüket. Az együttesnél Patty Mills jelentette az extrát, aki 25 ponttal, 5/8 triplával, 6 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel zárt, messze kilógott a mezőnyből, így a 40% alatti mezőnymutató is elégnek bizonyult a sikerhez - sem Joe Ingles, sem Donte Exum nem dobott jól, Aron Baynes megállt négy pontnál, a padról érkező Matisse Thybulle viszont rendkívül hasznosan szállt be. Nigériánál igazából a pontos befejezések hiányoztak támadásban, csak a 3/3 triplával kezdő Obi Emegano jutott tíz pont fölé és ő is szinte minden kosarát az első negyedben szerezte, nekik a tripláik sem ültek (ellentétben az ausztrálokkal), ráadásul 12 büntetőt is elhibáztak, ami nem férhetett bele.

A döntő ütés egyébként a negyedik negyedben érkezett, 61-56 után Nigéria percekig pont nélkül maradt, közben pedig az ausztrálok két triplával, jó belépésekkel, támadópattanókkal elvitték a meccset - 22, ill. 24 eladott labdát vétettek a felek, de az ausztrál csapat számára ez most belefért.

Ausztrália legjobb dobói: Mills 25/15, Ingles 11/6, Exum 11/3
Nigéria legjobb dobói: Emegano 12/9, Nwora 10/6, Okogie 9

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus