Jól kezdett, de a végére elfáradt az Alba a Dnipro otthonában

Vereséggel kezdék a fehérváriak a FIBA Europe Cup második selejtezőkörét, visszavágó jövő kedden.

FIBA Europe Cup, Második selejtezőkör

BC Dnipro - Alba Fehérvár 94-78 (20-32, 20-6, 25-19, 29-21) 

Dnipro: Revzin 17, Mishula 22/9, Tymofeyenko 14/6, Zakurdaiev 13/6, Kushnirov 9.
Csere: Kozhemiakin 3, Shundel 5/3, Sizov 5/3, Prokopenko 6.

Alba: Boykins 17/12, Cartwright 2, Filipovity 5/3, Lóránt 14/6, Heath 15. 
Csere: Tóth 3/3, Varga -, Freeman 15/9, Bullock 7/3.

A mérkőzés statisztikája ide kattintva megtekinthető.

A Szolnoki Olaj és a ZTE után az Alba Fehérvár is megkezdte nemzetközi szereplését, a FIBA Europe Cup második selejtezőkörében az egykori Olaj-légióst, Kyrylo Natyazhko-t is a soraiban tudó ukrán Dnipro volt az ellenfél.

Lóránt Péter remeklésével indult az összecsapás, a magasember alig több mint három perc alatt 8 pontot szorgoskodott össze – kétszer is betalált a triplavonalon túlról, egyszer pedig Jacobi Boykins-t találta meg egy gólpasszal. Hamar időt kellett hát kérnie Denis Zhuravlov  mesternek, ez azonban csak részben használt – bár támadásban feljavult a légiósok nélkül operáló ukrán csapat, az Alba továbbra is hatékonyan támadott, négy perccel az első negyed vége előtt már 20 pontnál tartott Branislav Dzunic együttese. Lóránt után Boykins és Freeman kapták el a fonalat, keményen megbüntette a Dnipro szellős kinti védekezését a Fehérvár - kétszer annyi pontnál jártak, mint a hazaiak (13-26). Az ukránok zónára váltottak, erre Tóth Péter is beszállt a „buliba” - 8/13-as triplázásnál járt a magyar együttes, és még mindig csak az első játékrészben jártunk… Meggyőző dobóformával nyerte 32-20-ra a negyedet az Alba, abszolút érvényesült az akaratuk a pályán.

A folytatásban maradt a zóna hazai oldalon, támadásban jobbára befutásokkal, betörésekkel operáltak az ukránok. Az Alba triplázása 8/15-re „romlott”, a másik oldalon ez 1/5 volt – jól kivehető volt a játékstílusok közti különbség. Kozhemiakin volt eredményes faulttal együtt, büntetőjével hat pontra zárkóztak a vendéglátok (27-33) - az albás kezek kezdtek kihűlni, Dzunic edző kért időt, nehogy nagyobb lendületbe jöjjön az ellenfél. Meg is torpant kicsit az ukrán csapat, de a hárompontosok most nem estek fehérvári oldalon, megmaradt a 6-8 pontos különbség a negyed hajrájához érve. A Heath – Lóránt páros jól védekezett a gyűrű alatt, a hazaiak fő fegyverét elvéve ezzel – triplák híján a ziccerekben és a büntetőkben bízhattak Kushnirov-ék. Egy perc volt már csak hátra a negyedből, az első játékrész 32 pontja után csak 5 egységet tett a táblára eddig az Alba. Tymofeyenko trojkát talált, Zakurdaiev szabaddobásaival pedig már a Dnipro tartott előrébb – a zónára már nem volt szükségük a házigazdáknak, így kettőzött erővel védhették a festéket, így is tettek. A félidő utolsó védekezése nem jött össze a magyar csapatnak, letámadásukat kipasszolták az ukránok, akik így 40-38-as előnnyel vonulhattak nagyszünetre. 

Freeman törte meg  hosszú Albás triplacsendet, 9/23-ra módosítva a vendégek kinti mutatóját – kilenc hiba után találtak be újra a kékek. A Dnipro lendületét azonban nem törte meg a félidő, három és fél perc alatt 11 pontot rámoltak be hat ellenében – jöhetett az újabb Dzunic-időkérés (51-44). A Tymofeyenko – Mishula párosra nem találtak ellenszert Filipovityék, előbbi 14, utóbbi 17 ponttal terhelte meg a fehérvári gyűrűt – a házigazdák pedig tíz egységgel léptek meg (56-46). Bullock révén zárkózott volna az Alba, de jött a válasz Zakurdaievtől – az első félidőben két bedobott hármasa volt a hazaiaknak, a harmadik negyedben hat és fél perc alatt beesett három. Filipovity és Boykins kosaraival tartotta magát a magyar együttes, de a negyed végén így is nyolccal tartottak előrébb az ukránok (65-57).

29 triplakísérlet mellett csak 13-szor próbálkozott duplával a Fehérvár, a másik oldalon a kétpontosok domináltak. Egyelőre a hazaiak jöttek ki ebből jobban - kemény védekezéssel operáltak, támadásban pedig üres elzárásokból viszonylag sok tiszta helyzetet tudtak kialakítani, tartották is tíz pont körüli előnyüket a zárónegyed első felében. Freeman büntetőivel egészen 74-69-ig jött fel az Alba, ám innen egy 9-2-es periódust futott a Dnipro – vészesen fogyott az idő, két és fél perccel a vége előtt 83-73 állt a táblán. Jó figurát rajzolt fel Dzunic, trojkával jött ki az időkérésből a Fehérvár, ám rögtön jött is a válasz Mishulától, eldöntve a lényegi kérdéseket. Az Alba bár parádésan kezdett, gyenge második negyede megpecsételte sorsát a szívósan küzdő Dnipro otthonában – folytatás jövő kedden, Székesfehérváron. 

fotó, slide: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus