Kiváló játékkal jutott tovább a Szedeák a FIBA Europe Cupban

A második negyedtől fölényben kosaraztak Kerpel-Froniusék - folytatás holnap a német Bayreuth ellen.

FIBA Europe Cup, selejtező, negyeddöntő:

KK TFT Skopje - Naturtex-SZTE-Szedeák 76-92 (22-24, 21-26, 12-18, 21-24)

Szedeák: Hunt 16/6, Keller -, Kerpel-Fronius 9/3, Persons 16, Alston 22/6. Csere: Cook 15, Filipovic 2, Bognár 9, Balogh -, Polányi -, Mayer -, Szatmári 3/3.

A Szkopje legjobb dobói: Smith 23, Horton 21/6, Kostoski 20/6.

A csapat első nemzetközi kupameccsét egyáltalán nem kezdte megilletődötten a Szedeák, Kerpel-Fronius Balázs és Hunt rögtön triplával jelentkezett, majd Persons duplája után már 3-8 állt az eredményjelzőn - amit sajnos nem láthattak a magyar csapat szurkolói, mivel a hivatalos stream nem indult el (később a Szedeák Facebook-oldalán lehetett élőben követni az összecsapást, a FIBA-stream a második félidőre javult meg). Az észak-macedónok amerikai légiósaik pontjaival igyekeztek tartani a lépést, majd annyira felpörögtek, hogy futottak egy 11-0-s szériát. A szegediek rendezték a sorokat, Kerpel-Froniust kétszer is sima ziccerben tudták megjátszani, majd Persons tempójával máris visszajöttek egálra. Hátul is összeállt Szrecsko Szekulovics csapata, egyre több labdát szereztek, így a negyed hajrája inkább az övék volt (22-24). A második negyed elején is jól működött a védekezés, két percig nem dobott kosarat a TFT, majd 24-29 után a támadóoldalon is beindult a gépezet: Persons, Alston és Kerpel-Fronius kosaraival 27-40-re húztak el a magyarok. A 10 pont feletti, környéki előnyt egészen a félidő hajrájáig őrizték, ekkor viszont elég volt néhány hiba, és a Szkopje közelebb tudott jönni (43-50). 

A félidei statisztikában jól látszott, hogy a két gárda hasonló százalékkal tüzel, ugyanakkor a szegediek 7 támadópattanót szedtek, 24-13-ra nyerték ezt a kategóriát, illetve 14-8-ra bizonyultak jobbnak a gólpasszokban - gördülékenyebben, önzetlenebbül támadtak ellenfelüknél, ebben a 4-4 gólpasszig jutó Persons és Hunt volt a “főkolompos”. 

Hunt tempójával indult a második félidő, de a TFT feljavult védekezésben és támadásban is, 48-52-re zárkóztak, és csak egy labdaeladáson múlt, hogy ne jöjjenek még közelebb. A szegediek rendezték soraikat, védekezésben folyamatosan nyolc méteren próbáltak csapdázni a labdás emberre segítők, ez pedig összezavarta a TFT-t. A hibákból, rossz dobásokból rendre tudtak futni, felállt védelem ellen is be tudtak találni, így hamar visszaállt a 10 pont körüli differencia. A 27. perc környékén akadt néhány hiba, de egy gyors időkérést követően Bognár Kristóf faultos zsákolásával elállították a vérzést, hátul pedig továbbra is nagyon okosan szűkítették a területet és vették el a szkopjeiek lehetőségeit (55-68). A macedónok agresszív letámadással igyekeztek zavarba hozni a szegedieket a záró játékrész elején, ami időnként sikerült is nekik, de Alston három nagyon fontos kosárral büntette az óhatatlanul elcsúszó védekezésüket, így érdemben nem változott a különbség, sőt 62-77-nél az ellenfél volt kénytelen időt kérni. Ez hatott is, két duplával lopózott közelebb a TFT, de 10 pont alá nem tudtak bejönni - a rohamot a végül egy gólpassz híján tripla-duplázó Persons hármasa és duplája zárta le, amivel már 17-tel vezettek a szegediek. Innen már nem volt visszaút a macedónok számára, a végjátékot már simán lemendzselte a Szedeák és továbbjutott a selejtezőtorna elődöntőjébe - holnap, szerdán a német medi Bayreuth-tal találkoznak.

fotó: fiba.basketball

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus