Kosár Eb: egyszerre buktak a spanyolok, litvánok, szlovének és törökök

A németek taszították mélybe a litvánokat, a törökök botrányos meccsen kaptak ki Georgiától és a visszalépést fontolgatják - a spanyoloknál és szlovéneknél is hiányzott a védekezés – a franciák alaposan megizzadtak a magyar válogatott ellen (videókkal).

Az Eb 4. játéknapján az A- és B-csoport csapatai léptek pályára. (Az eredményekre kattintva elérhetitek az egyes mérkőzések részletes statisztikáját.)

A-csoport

Bulgária – Montenegró 81-91

A nyeretlen bolgároknál szokás szerint Sasha Vezenkov vitte a prímet, 26 pontot, közte 5/8 hármast termelt, emellett 8 lepattanót is begyűjtött, ezúttal pedig segítsége is akadt: Andrej Ivanov 8/9-es mezőnymutatóval vágott 17 egységet. A bolgárok a nagyszünetben egy ponttal vezettek, majd összekapták magukat a montenegróiak, és a negyedik negyed elején ők ugrottak meg 11 ponttal. A bolgárok itt még egy nagy futással 75-73-nál átvették a vezetést, de ez volt a maximum: a sokkal több lábon álló montenegróiak még egyszer sebességet váltottak és végül meggyőző különbséggel nyertek. A győzteseknél a majdnem 38 (!) percet játszó Mihajlovics 23 pontot, 6 lepattanót és 5 gólpasszt jegyzett, Dubljevics 17 pontig és 9 pattanóig jutott, Kendrick Perry 12 pontot és 5 gólpasszt tett a közösbe, a három megszokott vezér mellett pedig ezúttal Drobnjak 17, Radovics 16 egységet írt fel a táblára, erre nem volt ellenszer. Montenegró ezzel nagyot lépett a továbbjutás felé, bár kedden a spanyolok következnek, míg a bolgároknak két győzelem kellene Georgia és Belgium ellen, hogy továbbjutásról beszélhessenek. 

 

Spanyolország – Belgium 73-83

Már a mérkőzés elején látszott, hogy a spanyolok nem igazán tudnak felpörögni, az első negyedben alig 11 pontot dobtak, és bár a nagyszünetre javult a helyzet, így is mindössze 33-32-re vezettek. A 20 pontos Lecomte vezette belgák a pihenő alatt átbeszélhették a támadójátékukat, mert a második félidőben egészen extrát nyújtottak, 51 ponttal terhelték meg a spanyol gyűrűt: Garubáék hiába igyekeztek kikapcsolni Lecomte-ot, helyette Gillet, Obasohan és Bako is villogott, de a kiegészítőktől is rendre érkezett 1-2 hármas. A hispánoknál Willy és Juancho Hernangomez támadásban hozta magát, Lorenzo Brown 11 pontja mellett 8 gólpasszt jegyzett, ám szükségük lett volna még egy húzóemberre, aki nem Rudy Fernandez lett, a veterán hátvéd 0/5-tel zárt a triplavonalon túlról. A spanyolok dolgát az is nehezítette, hogy simán bukták a lepattanózást, ráadásul 14 második esélyt engedtek a belgáknak, amivel azok éltek is. Fernandez és Sergio Scariolo mester is elismeréssel adózott az ellenfélnek, ugyanakkor kiemelték, hogy a back-to-back meccsek valamiért nem állnak össze nálunk, ezen sürgősen javítaniuk kell - mindenki tudta, mi a dolga és kik játszanak a túloldalon, mégsem tudták megvalósítani a játéktervet. 

 

Törökország – Georgia 83-88 kétszeri h.u.

Egészen drámai csatát hozott a mérkőzés, ami sajnos az öltözőfolyosón is folytatódott: a törökök szerint a kiállított Furkan Korkmazt és egy segédedzőt három hazai játékos (és a sérült sztár, Tornike Shengelia) támadott meg a folyosón, akiknek a hazai biztonságiak is „besegítettek”, ráadásul a lefújást követően állítólag a komplett török csapatot támadás érte még a csarnokban. A török szövetség alelnöke bejelentette, hogy vagy nyilvánosságra hozzák, illetve rendelkezésükre bocsátják a folyosók biztonsági kameráinak hiánytalan felvételeit, vagy azonnali hatállyal visszalépnek a torna hátralévő részéről - a törökök azt is szóvá tették, hogy Korkmaz kiállításakor 22 másodperc egyszerűen "eltűnt" a játékidőből. 

Maga meccs sem volt nyugodt, hiszen Shermadiniéknek nagyon kellett a győzelem, és több ezer hazai drukker igyekezett is őket belehajszolni. Pár ponttal meg is ugrottak a meccs elején, de ekkor még a cserecenter Sanli extrájával fordítani tudott Törökország, a második negyedben viszont már nem volt pardon: a törökök mindössze nyolc pontot kapartak össze, miközben a túloldalon Andronikashvili és Jincsaradze extra energiát hozott a padról, 14-0-s rohanással kerültek előnybe. 

Fordulás után is őrizte előnyét Georgia, előlépett Mamukelashvili és McFadden, 43-51-es állásnál úgy tűnt, megtörhetik a törököket. Elég volt azonban 1-2 hiba, és Sengünék visszakapaszkodtak, és ismét 1-2 labdányi volt a különbség. A negyedik negyed derekán aztán Korkmaz és Sanadze talált egymásra, mindkettőt kiállították, ez pedig inkább a hazaiakat zavarta meg, innentől inkább a törökök jártak előrébb. Larkin és Sengün azonban több dobást is elrontott, így 2 másodperccel a rendes játékidő vége előtt Mamukelashvili élt az eséllyel és hosszabbításra mentett. 

Az első ráadásban már 74-69-re vezettek a törökök, amikor Sengün két büntetővel gyakorlatilag le is zárhatta volna az összecsapást, de mindkettőt elrontotta, McFadden pedig két bődületes hármassal előnyhöz juttatta a vendéglátókat. 74-75-nél Sengün ismét csak az egyik büntetőjét dobta be, McFadden hármasa pedig lejött – következhetett a második hosszabbítás. Itt Mamukelashvili lépett elő, két duplát és egy hármast jegyzett, majd 81-84-es állásnál Cedi Osman sportszerűtlenjénél elszakadt a cérna az Euroliga-győztes török szövetségi kapitánynál, Ergin Atamannál, két technikaival kiállították, így négy georgiai büntetővel zárult le a meccs – legalábbis a pályán…

 

B-csoport

Litvánia – Németország 107-109 kétszeri h.u.

A 0-2-vel álló litvánoknak létkérdéssé vált ez a meccs, míg a németek harmadik győzelmükkel gyakorlatilag kiharcolták volna a továbbjutást a halálcsoportból, ennek megfelelően óriási küzdelmet láthattunk. A mérkőzés nem is ért véget a lefújással, ugyanis a harmadik negyedben a játékvezetők elfelejtettek egy német technikai után büntetőt dobatni, ami alapján a litvánok óvtak a meccs után – a FIBA azonban hivatalos közleményben jelentette be, hogy emiatt nem lehet utólag óvni, elutasították a kérelmet. 

Az első negyedben kiegyenlített meccset láthattak a kölni nézők, a második játékrészben viszont a Franz Wagner (32 pont, 12/20 mezőnyből, 8 lepattanó, 2 blokk) és Dennis Schröder (25 pont, 8 gólpassz, 5 lepattanó) vezette németek felpörögtek, 8-9 ponttal jártak előrébb – ekkor Kuzminskas két gyors hármasa hozta vissza a litván reményeket. A harmadik negyed elején sem változott a játék képe, a németek jártak előrébb, a baltiaknál azonban lassan előlépett Jonas Valanciunas (34 pont, 10/15 mezőnyből, 14/17 büntető, 14 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk), aki kihasználta testi erejét, erre az extrára építve pedig egy pontra zárkóztak a litvánok. A negyedik negyed elején Domantas Sabonis gyors öt pontjával már vezettek is, de a Sacramento Kings erőcsatára itt faultgondokba keveredett, így a litvánok nem tudtak ellépni, sőt a németek visszaültek a lóra és ismét ők jártak előrébb. A rendes játékidő utolsó percére fordulva is öt ponttal vezettek, de Valanciunas itt ismét magához ragadta a „kontrollert”, zsinórban öt pontjával kiegyenlített, a végén pedig Schröder elrontotta az utolsó dobást. 

Az első ráadás is Valanciunas parádéját hozta, akit Marius Grigonis is kisegített, amikor azonban a nagyember leült, a németek ismét feljöttek, Schröder megmozdulásaival 96-96-nál kiegyenlítettek. Itt jött egy Grigonis-támadófault, de ezúttal Wagner rontotta el az utolsó dobást. A második ráadásban a litvánoknál már hiányzott a kipontozódó Sabonis, a németek pedig Voigtmann duplájával és Schröder hármasával öt ponttal elléptek, a litvánoknak innentől végig kapaszkodniuk kellett. 102-103-nál még felcsillant a remény a győzelemre, de Maodo Lo két brutális triplával hozta vissza őket a földre. Még így is nyerhettek volna, egy perccel a vége előtt 107-109 volt az állás, ebben az egy percben Grigonis és Brazdeikis kiegyenlíthetett volna, egy másodperccel az órán pedig Butkevicius relatíve üres hármassal a győzelmet is megszerezhette volna - a hazai gyűrű azonban minden alkalommal a németekkel volt…

 

Szlovénia – Bosznia-Hercegovina 93-97

A szlovének a Hanga Ádám nélkül közel sem olyan erős magyar csapat ellen időnként örömjátékkal nyertek, a bosnyákok ellen viszont elég hamar kiderült, hogy ez a meccs más lesz. A szlovének hiába termeltek 32 egységet az első negyedben, már itt látszott, hogy Luka Doncic hármasai nem igazán működnek (végül 0/8-cal zárt kintről!), ez pedig a későbbiekben nagyon hiányzott. Emellett Sekulic mester azt is elmondta a lefújást követően, hogy nem tettek kellő nyomást ellenfelükre védekezésben, ami megbosszulta magát - a bosnyákok elképesztő napot fogtak ki a triplavonalon túlról, az egykor az Atomerőmű SE-ben is megfordult John Roberson 7/13 hármast bombázott be, Dzanan Musa 3/5-tel jelentkezett, összességében 15 hármast szórtak 50 százalékos hatékonysággal. A Roberson-Musa páros mellett Nurkic majdnem dupla-duplázott, Halilovic és Atic is 10 pont fölé jutott, gyakorlatilag mindig volt valaki, aki a támadások élére állt. A szlovéneknél Goran Dragic 20 pontot és 6 gólpasszt jegyzett, Doncic 16 pontot, 8-8 gólpasszt és lepattanót, illetve 4 szerzett labdát, Vlatko Cancar pedig 22 egységet tett a közösbe - az NBA-s triót pedig Prepelic és Tobey segítette. 

A két csapat 37 támadópattanót szedett, így aztán rengeteg támadást láthattunk, egy mostanában már ritka, klasszikus adok-kapok alakult ki, négy perccel a vége előtt 86-86-ra álltak a felek. Itt aztán nem a sztárok léptek elő, hanem Roberson, aki fontos hármast talált, illetve Atic is bedobott egy ziccert, a legvégén pedig szintén ők büntetőztek hibátlanul. A büntetőzés egyébként fontos faktornak bizonyult, hiszen a bosnyákok 16/17-tel céloztak, a szlovének pedig csak 9/12-vel. Bosznia-Hercegovina története során először verte meg ex-jugoszláv ellenfelét, és megteremtette továbbjutási esélyeit. 

 

Franciaország – Magyarország 78-74

A magyar válogatott kis híján megtréfálta jóval esélyesebb ellenfelét, a mérkőzésről készült összefoglalónkat ide kattintva olvashatjátok el. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus