Kosár Eb: véget ért a csoportkör, szombaton kezdődik a kieséses szakasz

A csehek nyerték az Izrael elleni ki-ki meccset - Giannis kisebb bokasérülést szedett össze - megvan a nyolcaddöntők párosítása és időpontjai (videókkal).

A csoportkör utolsó meccseit is lejátszották, lássuk, mi történt a záró napon. (Az eredményekre kattintva megtekinthetitek a mérkőzések részletes statisztikáit.)

C-csoport

Horvátország – Ukrajna 90-85

A két, már továbbjutott gárda a minél jobb kiemelésért, illetve a nyolcaddöntőben a szerb válogatott veresége esetén Jokicsék elkerüléséért küzdhetett. Az ukránok kezdték jobban a mérkőzést, Vologyimir Herun kosaraira támaszkodva harcoltak ki pár pontos előnyt, ha itt nincs Ivica Zubac, komoly gondba is kerülhetett volna a horvát csapat. Lassan a mezőnyben is felpörögtek az események, az egyik oldalon Mikhailiuk, a másikon Bogdanovic lépett fel, így egállal zárult az első negyed. A második 10 perc elején Hezonja, Mavra és Matkovic pörgött fel, 9-0-s futással léptek meg a sakkosok, amire Bobrov és Len hármasával feleltek az ukránok. 32-29 után Mavra, Saric és Hezonja is betalált kintről, de ezt az előnyt sem tudták megőrízni a horvátok: Bliznyuk, Len és Lukasov is beszórt egy kintit, így a nagyszünetre ismét három pontra zárkóztak a kék-sárgák. 

A második félidőt nagy birkózás vezette fel, alig-alig találtak be a játékosok, majd 47-48-nál futottak a horvátok egy 9-2-t, itt több jó védekezést is bemutattak. Lenék is igyekeztek javítani, de Bogdanovic itt kézbe vette a dolgokat, miközben a túloldalon Herun egyedül kevésnek bizonyult támadásban – 61-53-nál jött is az ukrán időkérés. Sanon 2+1-gyel, Mikhailiuk 3+1-es játékkal tolta meg a szekeret, pillanatok alatt eloltották a tüzet, ráadásul alaposan feljavult a támadópattanózásuk is, Bobrov triplája után pedig 67-67-tel fordultak a csapatok a negyedik negyedre. Itt előbb Sanonék találták meg a dobásaikat, a horvátoknál sokáig senki nem tudott fellépni Bogdanovic mellé. A veterán Krunoslav Simon két hármasa nagyon kellett, ettől megzavarodtak az ukránok, Pusztovij üres ziccert rontott, Bogdanovic üres triplájával pedig bő négy perccel a vége előtt 81-79-nél visszavették a vezetést. A kék-sárga időkérés sem segített, Ramljak is bevert egy saroktriplát, majd Zubac tette helyére Simon passzát, innentől kezdve pedig a horvátok már megoldották a végjátékot.

A meccs egyébként érdekes módon ért véget, mivel a horvátoknál 90-83-nál Bogdanovic szándékosan kihagyott egy büntetőt, majd engedtek még egy kosarat a végén az ukránoknak, mert úgy ítélték meg, hogy így a megfelelő ellenfelet kaphatják a nyolcaddöntőben. Ha a finneket szerették volna, akkor bejött a számításuk, Markkanenékkel találkoznak majd a Top16-ban. 

 

Észtország – Görögország 69-90

A teljesen tétnélküli meccsen (a görögök csoportelsőként végeztek, az észtek kiestek) a görögök rögtön egy 8-0-val nyitottak, és bár az észtek itt még fel tudták venni a kesztyűt, a második negyedben a remeklő Giannis Antetokounmpo (25 pont, 9/10 mezőnyből, 6/7 büntető, 5 lepattanó, 4 gólpassz) mellé Kostas Sloukas is fellépett támadásban, ráadásul itt az észtek játéka is szétesett - jött egy görög 13-2-es rohanás és a nagyszünetben már 15 pont volt közte. A harmadik negyedben is folytatódott a Giannis-parádé, a játékrész derekán viszont bokasérülés miatt a Görög Szörny kiszállt. Mindez nem zavarta meg a helléneket, Kostas Papanikolau felpörgette a gárdát, Thanasis Antetokounmpo jól szállt be hátul, így a negyedik negyedre már 30 pont körül mozgott a különbség - a negyedik negyed már csak formaság volt. 

A görögök végül magabiztosan győztek, 5-0-val abszolválták a csoportkört és a csehekkel találkoznak a legjobb 16 között, az örömükbe viszont picit belerondított Giannis Antetokounmpo sérülése. A Milwaukee Bucks sztárjának az elmúlt hetekben már a térdével is akadtak problémái - a görög szövetség tájékoztatása szerint nincs komolyabb baja, megfelelő állapotba tudják hozni a vasárnapi nyolcaddöntőre. 

 

Nagy-Britannia – Olaszország 56-90

A feldobás előtt gyászszünettel emlékeztek meg II. Erzsébet királynőről, az eddig nem túl fényesen teljesítő brit csapat pedig kifejezetten jól tartotta magát az első félidőben. A Hesson-Wheatle-Olaseni páros remekül dolgozott, a gárda 11 támadópattanót szedett vissza, a második esélyekkel sikerült 10 pont körül tartani a differenciát, sőt 35-32-nél még kicsit rá is ijesztettek a vendéglátókra. Az olaszoknál az első 14 pontot Fontecchio és a 100. válogatottságát ünneplő Melli szerezte, ők már az első félidőben elérték a 10-11 pontot, mellettük pedig Ricci két hármassal tolta meg a szekeret. 

Fordulás után továbbra is kiválóan játszott Hesson és Wheatle, leginkább rajtuk múlt, hogy csak minimális mértékben nőtt a britek hátránya, ugyanakkor az olaszok itt már azért figyeltek a húzóemberek játékperceire is. A záró játékrészben aztán még egyszer kiszakadt az itáliai zsák, míg a britek kicsit elkészültek az erejükkel, ekkor alakult a nagyobb különbség. Az olaszok így hármas holtversenyben zártak a 2-4. helyen, a pontkülönbségek miatt végül 4. helyen jutottak tovább, így Szerbiával csapnak össze a nyolcaddöntőben. 

 

A csoport végeredménye:

1. Görögország 5-0
2. Ukrajna 3-2
3. Horvátország 3-2
4. Olaszország 3-2

5. Észtország 1-4
6. Nagy-Britannia 0-5

 

D-csoport

Finnország – Hollandia 88-67

A hollandok már csak a szép búcsúban reménykedhettek, míg a finnek számára még volt tét, hiszen a későbbi eredmények úgy is alakulhattak, hogy akár a csoport második helyére is odaérhettek - végül oda is értek. Az északiak semmit nem bíztak a véletlenre, Lauri Markkanen és az Eb-n eddig elég csendes Shawn Huff vezetésével már az első negyedben 15 pontos előnyt dolgoztak ki, a második negyed közepén pedig már 20 ponttal is vezettek. A hollandoknál a pályafutása utolsó „egészpályás” meccsét játszó Worthy De Jong tartotta a lelket, de veszélyes közelségbe nem engedte őket a szintén beinduló Maxhuni, 17 pont volt közte a nagyszünetben úgy, hogy a finneknél Sasu Salin nullázott. 

Fordulás után a Vantonen-Jantunen páros lépett fel, majd Seppala is bepörkölt egy triplát, 25 perc után 25 pont volt közte, Markkanen 1-2 villanása után pedig 30 körül járt a differencia, a meccs itt gyakorlatilag el is dőlt. A hátralévő időben mindkét csapat szépen lassan kiürítette a kispadokat, a hollandok pedig igyekeztek kozmetikázni a különbséget, végül tisztességes vereséget szenvedtek. Lauri Markkanen 18 perc alatt termelt 22 pontot, míg Worthy De Jong végül 37 perc alatt 21 ponttal zárta karrierjét – legalábbis az 5-5 ellenit, mivel a 3X3-ban folytatja.

A finnekre a horvátok várnak a Top16 között, érdekesség, hogy bár ez az állapot akár heteken belül változhat, de a két alapember, Lauri Markkanen és Bojan Bogdanovic jelenleg csapattársak a Utah Jazzben. 

 

Csehország – Izrael 88-77

A meccs előtt egyértelmű volt a képlet: a győztes továbbjut, a vesztes kiesik, és az első félidőben úgy tűnt, hogy a hazai pályán játszó csehek lemossák ellenfelüket. Az első negyedet 9, a másodikat 7 ponttal nyerték, sültek a hármasok, a különbség járt már 19 pontnál is. A csehek azonban már a hollandok ellen is hasonló előnyt adtak le, és a Gal Mekel-Tamir Blatt hátvédpárosra csak néhány percig számítható izraeliek sem adták fel. A tripla-duplához közel járó Deni Avdija (12 pont, 8 lepattanó, 11 gólpassz) kézbe vette az irányítást (csak a harmadik negyedben 10 gólpasszt adott!), Yam Madar 16 ponttal és 5 gólpasszal segített, Toner Ginat, Rafael Menco és Roman Sorkin is parádésan dobott, öt perc alatt benéztek 10 pont alá, a harmadik negyed végén már csak 5 pont volt közte, sőt a záró játékrész elején Avdija hármasával 67-65 állt az eredményjelzőn. 

Az izraeli csoda azonban végül elmaradt, itt felléptek a hazai húzóemberek, vezérletükkel egy 13-0-s ütést vitt be Csehország, erre pedig már nem érkezett érdemi válasz. A szintén a tripla-duplával kacérkodó, sérülésből lábadozó Tomas Satoransky (14 pont, 8 lepattanó, 11 gólpassz) a legjobbkor került csúcsformába, Jan Vesely 16 pontot, 7 lepattanót és 5 gólpasszt tett hozzá, Vojtech Hruban csuklója megint villant (25 pont, 5/6 tripla), ráadásul a nagy trió mellett a többiek is odatették magukat. Izrael még egyszer visszajött 6 egységre, de ez volt ma a maximum - mindenesetre a jövő fényes lehet számukra, mivel a csapatot most is húzó Avdija és Madar a keret két legfiatalabb tagja. A csehek ha nehezen is, de kikaparták a gesztenyét és készülhetnek a görögök ellen. 

 

Szerbia – Lengyelország 96-69

Amennyiben a lengyel csapat nyert volna, csoportelsőként jutott volna tovább, de gyorsan kiderült, hogy nem ez a realitás. Nikola Jokics már az első negyedben 10 pontot szerzett hibátlan dobásokkal, majd a második játékrészben Nikola Milutinov is beszórt 10 egységet, a betegség miatt a torna eddigi részét gyakorlatilag kihagyó lepattanóspecialistával pedig a táblák alatt is korlátlan úr volt a délszláv gárda. A nagyszünetben 52-33 állt az eredményjelzőn, a szerbek a sérülés miatt az Eb hátralévő részére kidőlő Nemanja Nedovics, illetve Vanja Marinkovics nélkül is oktatást tartottak. 

Fordulás után Mateusz Ponitka szabadult ki a szorításból, jó passzaiból jöttek a lengyel hármasok, miközben védekezésben is összekapták magukat, néhány perc alatt 13 pontig zárkóztak fel. A szerbek időkérése megállította a lengyel rohamot, Jokics és Gudurics pedig pár jó megoldással segített támadóoldalon, gyorsan vissza is állt a 20 pont körüli differencia. A záró negyed elején a szerbek Micics és Davidovacs révén még egy kisebb triplazáport zúdítottak a lengyelekre, a különbség átlépte a 30 pontot, innentől végképp semmi esélye sem maradt Slaughteréknek. 

A szerbek ezzel a sikerrel megnyerték a csoportot és az olaszokkal találkoznak a Top16 között, míg a lengyelek a csoport harmadik helyén végeztek és Ukrajnával csapnak össze a nyolcaddöntőben. 

 

A csoport végeredménye:

1. Szerbia 5-0
2. Finnország 3-2
3. Lengyelország 3-2
4. Csehország 2-3

5. Izrael 2-3
6. Hollandia 0-5

 

A nyolcaddöntők teljes párosítása és időpontjai:

Törökország - Franciaország (szombat, 12:00)

Szlovénia - Belgium (szombat, 14:45)

Németország - Montenegró (szombat, 18:00)

Spanyolország - Litvánia (szombat, 20:45)

Ukrajna-Lengyelország (vasárnap, 12:00)

Finnország-Horvátország (vasárnap, 14:45)

Szerbia - Olaszország (vasárnap, 18:00)

Görögország - Csehország (vasárnap, 20:45)

A kieséses szakasz teljes ágrajzát ide kattintva tekinthetitek meg!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus