Kosárlabda Eb: vereséggel indított a magyar válogatott

A fizikális bosnyákok kiválóan pattanóztak és kintről-bentről hozták magukat támadásban - Benke, Vojvoda, Hanga és Eilingsfeld ponterős játéka kevésnek bizonyult. 

Kosárlabda férfi Európa-bajnokság, B-csoport:

Bosznia-Hercegovina - Magyarország 95-85 (17-23, 28-23, 28-17, 22-22)

Magyarország: Hanga 16/3, Vojvoda 15/9, Benke 20/9, Allen 5/3, Keller 5. Csere: Váradi 3/3, Hopkins 7, Perl 2, Eilingsfeld 12/3.

Bosznia-Hercegovina legjobb dobói: Nurkic 19/3, Musa 19/3, Roberson 18/12, Halilovic 16.

A mérkőzés részletes statisztikája

Musa triplájával és duplájával kicsit jobban kezdtek a bosnyákok, de Vojvoda gyorsan megszerezte első kosarunkat, majd a Hanga-Benke páros tolta meg a szekeret elöl-hátul. Keller is betalált büntetőből, majd Vojvoda szórt be egy triplát, 5-2 után 9-0-s rohanást mutattunk be, jött is a délszláv időkérés. Halilovic büntetőjével törte meg a gólcsendjét Bosznia, majd ő és Nurkic is beizmozott egy közelit - szerencsére Vojvoda is betalált közben, majd Eilingsfeld harcolt ki büntetőket Nurkic-on, így igazán nem tudtak felpörögni a bosnyákok (11-15). Hanga ziccere és Váradi második esélyből beszórt hármasa is jókor jött, azonban Musa pontokkkal és gólpasszokkal tolta meg az ellenfelet - itt azonban több támadást sikerült kivédekeznünk, a slusszpoén pedig Vojvoda hármasa lett, aki az első negyedben 10 egységet tett a közösbe (17-23). 

A második játékrész elején Hanga és Eliingsfeld is kihasználta Nurkic pihenőjét, közeli kosarakkal jelentkezett, Hopkins is bedobott egy nehéz tempót, 19-27-nél nagyon jól nézett ki a meccs. A bosnyákokat Sulejmanovic hármasa és Atic 2+1-e hozta vissza, majd egy kis letámadással igyekeztek megzavarni a magyarokat - Hopkins egy 2+1-gyel jelentkezett, de Roberson is beszórt egy távolit, majd Vrabac leszedte a sokadik támadópattanót is, 30-32-nél ismét feljöttek egy labdára. Hopkins két jó védekezéssel segített, gyorsindulásból Hanga dobott könnyű kosarat, de a visszatérő Nurkic rögtön vonalra állhatott - mindkettőt kihagyta, de a támadópattanó ismét a bosnyákoké lett, Nurkic pedig közelről már nem kegyelmezett. Benke a legjobbkor villant egy betöréssel, azonban Vojvoda harmadik személyi hibája nem jött jókor, ráadásul Roberson büntetőkkel tarthatta lőtávolban csapatát, majd Halilovic ziccerével 36-36-nál utolérték a mienket. Egy Benke-Keller alley-ooppal jelentkeztünk, és bár Nurkic a következő percekben kintről-bentről-büntetőből is eredményesnek bizonyult, Benke két trojkájával nem engedtük, hogy átvegyék a vezetést. A félidő végén Nurkic gyorsan összeszedte a 2-3. hibáját, Benke pedig teljesen elszabadult, újabb kosarával 42-46-ra módosította az állást - sajnos Roberson hármasa a legrosszabbkor esett be (45-46). 

A második félidő elején Vrabac szórt azonnal hármast, Benke 2+1-gyel reagált, de Musa rögtön vissza is vette a bosnyák fórt, majd Kamenjas duplájával 52-49-re léptek el. Allen Rosco a legjobbkor kezdte meg a pontgyártást, majd Vojvoda hármasával újra nálunk volt az előny, sőt lehetett volna több is a fór - ehelyett Keller rossz passzából Musa dobott duplát. Keller ezt követően egy zsákolást is elrontott, majd kicsúszott a kezéből a labda, amiből újabb könnyű kosarat kaptunk, Sztojan Ivkovics gyorsan időt is kért, hogy rendezze a sorokat, Benke pedig ziccerrel állította meg a bosnyák rohamot. Halilovic és Musa azonban máshogy gondolta, két gyors és könnyű kosárral jelentkezett, és bár Allen szórt be egy hármast, Roberson azonnal válaszolt, majd Musa harcolt ki büntetőket, egyet bedobott, a másodikat visszapöcizte - ebben az időszakban nem festett jól a védekezésünk és a támadásunk sem (66-59). Hopkins is rossz megoldást választott, Nurkic pedig faulttal együtt dobta be - jött is az újabb időkérés a magyar padtól, mert 10 pont környékére nőtt a hátrány. Nurkic ziccere után már 11 ponttal mentek a délszlávok, szerencsére két Eilingsfeld kosárral sikerült megállítani a zuhanást, de a triplát vágó Gegic sem tétlenkedett a túloldalon (73-63). 

A negyedik negyed elején Eilingsfeld támadóhibát vétett, Atic pedig ziccerrel jelentkezett, szerencsére Johnsy gyorsan javított egy hármassal, majd Vojvoda lopott labdát és dobatott könnyű kosarat Hangával - 75-68-nál gyorsan érkezett is a bosnyák időkérés. Egy Lazic-büntető után Perl is betalált egy kabinet tempóval, majd Eilingsfeld dobott be egy büntetőt, már csak öt pont volt közte. Két támadást védekeztünk ki egymás után, Hanga floaterével pedig egy labdára jöttünk fel (76-73). Musa büntetőivel oltott tüzet Bosznia-Hercegovina, majd ugyanő harcolt ki egy véleményes támadóhibát Hopkinson, de pont ebből nem született, Hanga pedig egy extra triplával állt nemes bosszút, majd Nurkic ziccerére válaszul Keller húzott be egy labdát (80-78). Ezt követően Hanga reklamált meg egy Kellerre fújt faultot, amire technikait kapott, háromból két egypontost pedig értékesítettek Nurkic-ék - a túloldalon sajnos Keller kétszer hibázott a vonalról, így nem tudtunk közelebb jönni. A 35. percre fordulva a négy faultos Nurkic tolta be Kellert a palánk alatt, aki szintén összeszedte 4. faultját, miközben Hopkins is négy feketeponttal állt - a Portland sztárja nem hibázott, 84-78-nál ismét kezdtek ellépni a bosnyákok. Perl szerzett labdát, de Váradi és Hanga hármasa is kimaradt, nem tudtuk megfelezni a távolságot, Halilovic pedig azonnal kontrázott a túloldalon. A következő támadásnál lejárt a támadóidőnk, Kamenjas révén 10 pontra nőtt a differencia, majd Váradi eladott labdája után Roberson ziccerével 90-78-ra léptek el a bosnyákok bő három perccel a vége előtt. Ivkovics még megpróbálkozott egy időkéréssel - Vojvoda szórt be egy tempót második esélyből, amivel kicsit zárkóztunk, Hopkins ziccerével pedig újra benéztünk 10 pont alá. A villámléptű Roberson azonban kiharcolt egy faultot, és nem rontott a vonalról, majd oda-vissza adták el a labdát a csapatok, az idő pedig egyre inkább lepörgött - egy perccel a vége előtt Roberson hármasa válaszolta meg az érdemi kérdéseket: a bosnyákok kiváló lepattanózását és dobásait csak ideig-óráig tudtuk ellensúlyozni, így sajnos válogatottunk az Eb első meccsén vereséget szenvedett, és rögtön nehéz helyzetbe került a továbbjutást illetően. 

Fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus