Kosár-vb: Az USA és Szerbia is ott van a legjobb négy között

Litvánia elfogyott a szerbek ellen, Olaszországnak pedig esélye sem volt a Team USA-vel szemben: ők kiestek, az amerikai és a szerb csapat pedig továbbjutott az elődöntőbe.

 

Litvánia - Szerbia 68-87

A litvánok kezdték jobban a rangadót, az első négy perc után 16-10-re vezetett a gárda, ültek a triplák, hiszen az első negyed végén már öt bedobottnál jártak, az ő ritmusuk szerint alakult a játék, a szerbeknél pedig Bogdan Bogdanovics vállalgatott, de a csapatmunka még nem annyira állt ösze - az első 12 pontból nyolcat is az Atlanta Hawks dobógépe jegyzett.

Aztán az első negyed hajrájában stabilizálták magukat a szerbek (elkezdtek sokkal nagyobb nyomást generálni a labdásra a periméteren, a figurát elindítani is nehéz volt már...), visszajöttek egálra, a második játékrész elején átvették a vezetést, és ettől a ponttól kezdve már vissza sem adták azt - rendezték a soraikat, lelassították, megakasztották a kissé fáradtabbnak tűnő litvánokat, akik nem tudtak előnyöket kiharcolni, védelmet bontani, és a kezdeti remeklés után sorra maradtak ki a triplák. A szünet előtt nagyjából négy perccel jött Bogdanovics két gyors kosara, itt már 33-41-nél kértek időt a litvánok, de ez sem hozott változást, a pihenőig 11 pontra nőtt a szerb előny, a félidőben egyértelmű volt a helyzet - Bogdanovics pedig 18 pontnál tartott már.

A harmadik negyed elején megint jobb ritmussal jöttek vissza a litvánok, pillanatok alatt bevertek tíz pontot, de a szerbeket már nem lehetett megállítani, beesett több triplájuk is, és hiába volt hirtelen öt-hat pont csak a távolság, Jovicsék remeklése hamar megint kétszámjegyű különbséget eredményezett. 51-67-nél aztán már kezdett elbillenni a meccs, a litvánok szétestek, a parádés formába lendülő, határtalan önbizalmat felépítő szerbek pedig kiütötték riválisukat - a vége nagyon sima szerb siker lett, összességében a litvánok az első és a harmadik negyed első pár percében tudták tartani a lépést, egyébként a Pesics-legénység akarata érvényesült.

Bogdanovics mellett Petrusev (17 pont, 3/3 tripla), a két Jovics és Milutinov is remekül játszott, csapatként 55%-os mezőnymutatóval és 41%-os triplázással zártak, míg a litvánok a torna legjobban triplázó csapataként 9/28-cal (32%) fejezték be a találkozót távolról, az első negyed után összesen négy távoli kísérletük talált utat a gyűrűbe. Jokubaitis (13 pont, 9 gólpassz) igyekezett, de most nem volt meg a szükséges átütőerő, héttel több labdát adtak el, 48-24-re kikaptak a festékben, és még a lepattanózást is elbukták - mindenben felőrölte őket Szerbia.

Litvánia így a Team USA legyőzése ellenére búcsúzott a  vb-től a legjobb nyolc között (bár az 5-8. helyért még játszik), Szerbia pedig az olaszok elleni korábbi hiba ellenére ott lesz a világbajnokság legjobb négy csapata között. Az ellenfél a Kanada-Szlovénia meccs győztese lesz majd.

Litvánia legjobb dobói: Sedekerskis 14/6, Jokubaitis 13/6, Brazdeikis 11/6, Valanciunas 11/3
Szerbia legjobb dobói: Bogdanovics 21/6, Petrusev 17/9, S. Jovics 11/9

 

Olaszország - USA 63-100

Mindkét csapat komoly kapálózással indította a meccset, egyáltalán nem a minőségi támadójáték dominált, hanem a kemény védekezés, és támadásban a sok hiba, rossz megoldás. Az amerikaiak aztán a cseresor megérkezésével nyugodtak meg és váltottak sebességet: Reaves, Haliburton és Ingram is egy-egy triplával szállt be, itt hirtelen meglógtak, felgyorsult a játékuk, az első negyedet 24-14-re nyerték meg, aztán a másodikban ugyan megint visszaestek támadásban, de a védekezésük olyan szinten összezárt, hogy az olaszok megmozdulni is alig tudtak. Fontecchióék szenvedve érték el a 10 dobott pontot a játékrész során, közben pedig az amerikaiak földbe döngölték őket: a nagyszünetben 46-24 állt az eredményjelzőn, eddigre eldőlt a küzdelem - annak ellenére, hogy Anthony Edwards kereken 0 pontot tett hozzá.

A fordulás után aztán gálameccs lett belőle, Mikal Bridges tűzforró kézzel dobált, egyre gyorsabbá vált a játék, az amerikai védekezés pedig elképesztően hatékonyan zárt, passzolni sem tudtak könnyen az olaszok, semmilyen játékuk nem tudott kialakulni, a gyorsindításokból pedig jöttek az amerikai triplák és látványos befejezések - a harmadik negyedet egy láb között feladott alley-ooppal zárta le Haliburton, a különbség pedig eddigre a negyven (!) pontot karcolta. 

Fordulat már nem történt, a teljes második félidő egy gyenge felkészülési meccset idézett, összesen 21 játékos szerzett pontot, a legjobbak között pedig Bridgest (24 pont, 7 lepattanó, 4/6 tripla, 18 játékperc) és Haliburtont (18 pont, 6/8 tripla, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés, 20 perc) említhetjük. Az USA 54%-kal dobott mezőnyből és 47%-kal triplázott, míg az olaszok 31%-kal mezőnyöztek és 18%-kal tripláztak, ilyen számokkal nem lehetett, és nem is volt esélyük. Náluk egyénileg a 18 pontos, 5 lepattanós, 2-2 labdaszerzéses és blokkos Fontecchiót emelhetjük ki, de ő is inkább akkor szórta meg magát, amikor a harmadik negyedben már nem volt túl sok reményük.

Az USA így ott van az elődöntőben, míg az olaszok az 5-8. helyért folytathatják a tornát.

Olaszország legjobb dobói: Fontecchio 18/6, Tonut 11/3, Spissu 8/6
Az USA legjobb dobói: Bridges 24/12, Haliburton 18/16, Reaves 12/6

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus