Kosár-vb: Drámai meccsen Kanadáé a bronzérem

Bár az utolsó pillanatban tudott egyenlíteni a Team USA, a hosszabbításban végül Kanada nyerte a világbajnokság bronzmérkőzését.

Bronzmérkőzés

Egyesült Államok - Kanada 118-127 (hosszabbítás után)

Ahogyan sejteni lehetett, az NBA-játékosok sorát felvonultató mérkőzés nem a védekezésről szólt, sokkal inkább az egyéni megoldásokról - bár Kanada csak az első negyedben kiosztott 11 (!) gólpassza nem erről árulkodik, de egy-két passznál több egyik csapat támadójátékát sem jellemezte összességében. Az amerikaiknál Paolo Banchero, Jaren Jackson Jr. és Brandon Ingram is kihagyta a mérkőzést betegség miatt, de rajtuk kívül minden Team USA-játékos pályára lépett, Kanada viszont gyakorlatilag hét játékost forgatott a mérkőzésen. Ennek köszönhetően igen hullámzó mérkőzés alakult ki, a kanadaiak egy 8-0-ás rohanással kezdték a találkozót, vezettek már 13 ponttal is, de az USA képes volt reagálni, megrázni magát és visszajönni a mérkőzésbe, elsősorban Reaves villanásainak köszönhetően.

Míg az első negyed még közel tízpontos kanadai előnnyel zárult, de a második negyedet már Edwardsék vitték el, a félidőre már csak két pontra olvadt a vendégek előnye. A kanadai csapatot a feldobás pillanatától kezdve Dillon Brooks vette a vállára, aki már a félidőben úgy járt 21 pontnál (!), hogy hibátlanul célzott a triplavonalon túlról, ráadásul 6/6 sikeres hármasig jutott hiba nélkül, először hetedik próbálkozásra hibázott kintről. Shai Gilgeous-Alexander kissé csendesen kezdte a mérkőzést, ő a harmadik negyedben lépett fel Brooks mellé, ekkor sikerült újra egy nagyobb, tíz pont körüli előnyt kiépíteniük a pirosaknak, köszönhetően SGA csak ebben a játékrészben szerzett 11 potnjának.

Miután a harmadik negyedet 7 ponttal nyerte Kanada, a Team USA-nak ismét kapaszkodnia kellett, kulcsfontosságú helyzetekben pedig Anthony Edwards állt csapata élére, aki sorra szerezte az iso tempókat az egy-egyekből. Az utolsó öt percben fej-fej mellett haladtak a csapatok, 107-107-tel fordultak rá az utolsó egy percre, amikor Gilgeous-Alexander egy nagyon fontos tempót küldött a gyűrűbe. Ezt követően Edwards egy hasonló szituációban hibázott, Brooks értékesített két büntetőt, így az utolsó másodpercekre négy pontos kanadai előny alakult ki. Mikal Bridges azonban nem hagyta veszíteni csapatát, miután az első büntetőjét bedobta, és bár a másodikat szándékosan kihagyta, de leszedte a saját lepattanóját majd a sarokba kivezetve bedobott egy óriási triplát - ezzel egyenlítve és hosszabbításra mentve a mérkőzést.

A hoszabbításban Kanada erősen bekezdett, SGA egy távoli kettessel majd egy triplával juttatta ötpontos előnybe csapatát, a Team USA csupán büntetőkkel próbálta tudta tartani magát a meccsben. Brookstól és Barrettől is érkeztek triplák, amivel viszont nem tudott már mit kezdeni az Egyesült Államok csapata,így Kanada végül törtenete első érmét szerezte a világbajnokságon.

Összességében szinte ugyanolyan százalékokkal dolgoztak a felek, a triplában a különbség csak a mennyiségben volt Kanada javára - Brooksék közel tízzel többször dobtak rá kintről, végül 16 bedobott hármassal végeztek,a miből Brooks egymaga vállalt hetet. Szintén kiegyensúlyozott volt a harc a lepattanózásban és a festékből szerzett pontokban, USA 15 támadólepattanójával próbálta ellensúlyozni a kanadaiak kinti dobóerejeét, de mint utóbb kiderült, a hosszabbításban már nem tudták a javukra fordítani a meccset.

USA legjobb dobói: Edwards 24/3, Reaves 23/6, Bridges 19/9.

Kanada legjobb dobói: Brooks 39/21, Gilgeous-Alexander 31/3, Barrett 23/12.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus