Legyőzte a Team USA-t, vb-döntőt játszik Németország

Nem jutott be a világbajnoki döntőbe a Team USA, a szinte végig vezető, 113 pontot dobó Németország legyőzte a fő favoritot és ott lesz a Szerbia elleni fináléban.

 

USA - Németország 111-113

Már az első percekben látszott, hogy a németek nem fogják olcsón adni magukat, Obst bő négy perc alatt egymaga kilenc pontot termelt, Theis is elöl-hátul aktív volt, a germánok 5-7 ponttal meg tudtak lógni a találkozó elején. Az első tíz dobásukból nyolcat bevágtak, 25-15-nél pedig már tíz egységgel vezettek - Steve Kerr azért ezt követően riadót fújt, kicsit felpörögtek az amerikaiak, és a negyed végéig visszajöttek, a pörgős, rohanós, lüktető iramú játékrészt "csak" 33-31-re nyerték meg a németek. A második játékrészben egyszer azért átvette a vezetést a Team USA, sőt a nagyszünetben ők vezettek 60-59-re, de a harmadik negyedben megint jött a német ellentámadás, előbb nyolc ponttal lógtak meg, majd a játékrész végén kereken tízzel, 94-84-re vezettek, innen indult a negyedik felvonás.

Ott is sokáig úgy tűnt, hogy kézben tartja a meccset Németország, de ahogy közeledtünk a végjátékhoz, úgy értette meg az USA, hogy baj van: 106-94 után egy 9-0-t rohant a gárda, Reaves és Edwards nagy villanásai után már 106-103-nál kértek időt a németek, és még mindig bő három perc volt hátra. 108-107-nél rezgett a léc, de az egész meccsen parádés Obst bevágott egy elképesztően nagy triplát, Bonga kiosztott egy clutch blokkot, majd már az utolsó percen belül Schröder megverte Reavest és elsüllyesztett róla egy tempót - 113-107 bő fél perccel a vége előtt. Itt azért belecsúszott egy-két hiba a németek részéről, de amikor igazán kellett, akkor megcsinálták a szükséges megoldásokat, labdát szereztek, és bemutatták a bravúrt: 113-111-re legyőzték a Team USA-t, ezzel a torna fő esélyesét kiejtve ott lesznek a világbajnoki döntőben!

A németek összességében 58%-kal dobtak mezőnyből, 43%-kal tripláztak és 30 gólpasszt osztottak szét, de az amerikaiak is 58-48-25-öt hoztak ebben a három számadatban, nem ezen múlt - hanem például a második esélyből szerzett pontok 25-8-as (!) eredményén, a 12-7-es támadópattanózáson vagy éppen a festékben aratott győzelmen. A 40 percből 30,5 német vezetéssel telt, az amerikaiak alig négy és fél percet játszottak előnyben és egyszer sem vezettek öt pontnál nagyobb fórral, ellenben elég sokszor voltak 8-12 pont közötti lemaradásban.

Andreas Obst lett a mérkőzés legjobbja, ő 24 pontot és 6 gólpasszt jegyzett 4/8 triplával, közte a hajrában bevágott legnagyobb dobással, Daniel Theis 21 pontot és 7 lepattanót jegyzett, Franz Wagner 22 pontot dobott remek mezőnymunkával, Thiemann és Mo Wagner is eljutott 10-10 pontig, Voigtmann pedig 6-7-5-öt szállított - és ne feledkezzünk meg Dennis Schröderről, aki legutóbb a kritikák kereszttüzébe került a negyeddöntőben mutatott pocsék teljesítménye után, ezúttal viszont végig kontrollálta, irányította a játékot, a végén bedobta, amit be kellett, és 17 ponttal, valamint 9 gólpasszal volt vezér.

Az USA oldalán Anthony Edwards 23 pontig és 8 lepattanóig jutott, Austin Reaves 21 ponttal és 7/10 dobással szállt be a padról, Mikal Bridges 17 egységet termelt, Jalen Brunson pedig 15-öt szórt 7 gólpasszal.

Steve Kerr válogatottja ezzel második vereségét is elszenvedte a vb-n, és Kanada ellen vívhatja meg a bronzmeccset, hogy legalább valamilyen érmet hazavigyen, míg a németek továbbra is veretlenek, 7-0-s mutatóval jutottak el a döntőig, ahol Szerbiával találkoznak majd vasárnap.

Az USA legjobb dobói: Edwards 23/6, Reaves 21/9, Bridges 17/9
Németország legjobb dobói: Obst 24/12, F. Wagner 22/9, Theis 21/3

A Szerbia - Kanada elődöntő összefoglalója itt olvasható!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus