Litvánia és Lettország vívhat meg az 5. helyért

A szlovének simán kikaptak a litvánoktól, az olaszok sem bírtak Lettországgal, a két vesztes így a 7. helyért küzdhet majd a kosárlabda-világbajnokságon. 

 

5-8. helyért

Olaszország - Lettország 82-87

Simone Fontecchio kihagyta a meccset, így az olaszok az eddigi legjobbjuk nélkül léptek pályára a helyosztón és nem is a megszokott játékukat hozták, a fáradtabb lettek pedig ezt ki is tudták használni: ugyan a taljánok 13 ponttal vezettek a találkozó elején, de hamar elfogyott a lendület, Lettország fordított, a második félidőben pedig le is lépte ellenfelét.

Arturs Zagars bekerült a kezdőbe a nagyszünet után, gyorsan bevert két triplát, felgyorsult a gárda játéka, ezt a tempót pedig az olaszok már nem tudták tartani, a harmadik negyedben 14 ponttal is vezettek már Bertansék. Az olaszok erre még megpróbáltak válaszolni, közelítettek, igyekeztek szorossá tenni a végét, de minden nehéz helyzetben jött Grazulis, aki parádés meccset játszott: 28 ponttal és 12/13 (!) jó dobással zárta a derbit, az ő benti játékával pedig nem tudtak mit kezdeni Melliék.

Az olaszoknál a visszavonulására készülő Datome dobott 20 pontot 4/7 triplával, de nem tudták megállítani az ismét parádésan támadó letteket, akik 59%-kal céloztak mezőnyből, 48%-kal tripláztak, és úgy jutottak el 87 pontig, hogy alig két (!) büntetőt dobtak be. A lettek egyébként már ötödször dobtak be legalább 12 hármast a torna során, egyik másik csapat sem produkált háromnál több ilyen meccset - úgy fest, hogy a forró kezük kitarthat a végéig. 

Olaszország legjobb dobói: Datome 20/12, Tonut 11, Melli 11/3
Lettország legjobb dobói: Grazulis 28/9, Skele 12/6, Zagars 10/6

 

Litvánia - Szlovénia 100-84

Visszatértek a litván kezek és lábak a szerbek elleni vereség után, az ottani hibákból most nagyjából semmi látszott, és ismét a korábbi koncentrált, színvonalas kosárlabdát mutatták be - bár lehet, hogy ebben segített Szlovénia fáradtabb teljesítménye is, hiszen a gárda tegnap délután még Kanada ellen vívtak kőkemény csatát.

Litvánia most már az első negyedet megnyerte 33-21-re, és bár utána a szlovének sokáig próbáltak kapaszkodni, de Motiejunasék összességében kontrollálták a helyzetet és nagyon hatékony támadójátékuknak köszönhetően őrizték a fórjukat. Jokubaitis és Kariniauskas közös erővel 18 (!) gólpasszt osztott szét, Kuzminskas 4/4 triplát süllyesztett el, Brazdeikis 3/4 távoliját dobta be, Valanciunas pedig 24 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát gyártott - 59%-kal mezőnyöztek, 56%-kal tripláztak, abszolút ellenállhatatlan formát mutattak.

A szlovéneknél Luka Doncic eljutott ugyan 29 pontig, de csak 7/21-et dobott mezőnyből és 4/13-at távolról, a többit büntetőből oldotta meg, ráadásul megállt 2 gólpassznál - hiába játszott 37 percet, összességében a torna végére egyértelműen elfogyott a Dallas szupersztárja. Klemen Prepelic ezúttal nem tett hozzá (7 perc), úgyhogy ebben a formában nem lehetett reális esélyük, 40% alatt maradtak mezőnyből és csak 12 gólpasszuk volt csapatszinten, az a csoda, hogy nem kaptak nagyobb verést, bár volt 23 pont is a hátrányuk a találkozó során.

Litvánia legjobb dobói: Valanciunas 24, Brazdeikis 15/9, Kuzminskas 14/12, Sirvydis 14/6
Szlovénia legjobb dobói: Doncic 29/12, Nikolic 14/6, Dragic 12/12

 

A folytatásban

5. helyért: Lettország - Litvánia
7. helyért: Olaszország - Szlovénia

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus