Németországban lép pályára a Szolnok

Szerda este 19:00-tól a magyar bajnok Szolnoki Olaj KK a német s.Oliver Würzburg otthonában lép pályára a FIBA Europe Cup második csoportkörének harmadik fordulójában.

FIBA Europe Cup, Második csoportkör, I csoport, 3. forduló
s.Oliver Würzburg (német, 2-0) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 0-2)
2019.01.09., szerda, 19:00

A német klub mindössze 12 éves, 2007-ben alapították, amikor Jochen Bähr megvette egy negyedik ligás csapat indulási jogát. 2011-ben már fel is jutott az együttes az élvonalba, ahol rögtön első idényében elődöntőt játszott, miután 3-1-re kiejtette az Alba Berlint a nyolc között. Egy évvel később a EuroCupban szerepelt a klub, a következő, 2013/14-es idényben viszont kiesett a BBL-ből. Azonnal visszajutott az első osztályba, azóta is ott szerepel, az előző idényben pedig a FIBA Europe Cupban is elindultak a németek, de az első selejtezőkörben kiestek a török Istanbul BB ellen.

Érdekességként meg lehet említeni, hogy volt egy másik würzburgi kosárcsapat is, az 1920-ban alapított DJK Würzburg szakosztálya, amely leginkább arról híres, hogy Dirk Nowitzki itt lett felnőtt kosaras a 90-es években - ez a csapat 2005-ben csődbe ment.

Az idei szezonban 4-9-cel állnak a német bajnokságban, az előző három találkozójukat elveszítették - utoljára a nemzetközi kupában nyertek december 19-én, azóta gyűjtötték be ezt a három zakót. A FIBA Europe Cup első csoportkörében 4-2-vel nyerték az A csoportot a holland ZZ Leiden (4-2), a török Sakarya BSB (3-3), illetve a román CSM CSU Oradea (1-5) előtt. A második csoportkörben egyelőre hibátlanok (2-0), a Prishtinát simán (95-77), a Pinar Karsiyakát pedig idegenben, hosszabbítás után (87-96) verték, így a csoport legnagyobb favoritjává léptek elő. 

Vezetőedzőjük a korábbi 123-szoros német válogatott Denis Wucherer. A játékosként tripla-dupláiról híres, a 90-es évek első felének egyeduralkodójával, a Bayer Leverkusennel játékosként négyszeres bajnok szakvezető megfordult Olaszországban és Belgiumban is kosarasként. 2007-ben fejezte be aktív játékospályafutását, majd 2009-ben állt edzőnek. 2014/15-ben megnyerte a német másodosztályt akkori csapatával, a Giessennel, majd 2018 nyarán vette át a Würzburg irányítását a 2005-ben játékosként a német válogatottal Európa-bajnoki ezüstérmet nyerő egykori kosaras.

Várható rotáció:
Hulls - Wells - Cooks - Ellis - Morrison
Loesing/Obiesie - Bowlin - Koch - Loncar/Richter - Olaseni

Tipikus német felépítésű csapat: nincsenek kiemelkedően nagy nevek, viszont 10-12 játékos az aktív rotáció mélysége, borzasztóan kiegyensúlyzott a keret. A magasembereknél a 25 éves Perry Ellis kifejezetten jó nevű kosaras volt a Kansas egyetemen, két éve végzett, a 29 esztendős Mike Morrison 2016-ban megnyerte már a sorozatot a Frankfurt színeiben csakúgy, mint a 25 éves Johannes Richter, a 27 éves Gabe Olaseni brit válogatott, megjárta a Brose Baskets Bamberget, játszott az Olaj ellen a Dinamo Sassari színeiben, és francia és spanyol élvonalbeli tapasztalata is van.

A legnagyobb név a 35 éves, három éve a Würzburgnál játszó Kresimir Loncar, aki korábban nyert olasz és ukrán bajnokságot, EuroCupot és VTB Ligát is, és olyan csapatokban játszott, mint a Himki Moszkva, a UNICS Kazany, a Valencia és a Benetton Treviso. Érdekesség, hogy a volt horvát válogatott kosaras 2000-től 2002-ig játszott már Würzburgban, de akkor még a DJK-nál.

A periméteren vannak a kevésbé ismert nevek, de a 28 éves Jordan Hulls és 30 éves  Cameron Wells többéves Bundesliga tapasztalattal rendelkeznek, a 23 esztendős Xavier Cooks tavaly nyáron végzett a Winthrop egyetemen, a 29 éves Skyler Bowlin a 2015/16-os svéd bajnokság MVP-je volt a Södertalje Kingsnél, azóta a német első osztályban kosarazik, a 26 éves Florian Koch eddigi pályafutását a Telekom Baskets Bonn-nál és a Ludwigsburgban töltötte, míg Brad Loesinget a Pécsből ismerhetjük, ő azóta csak a német élvonalban játszott.

Az Olaj a FIBA Europe Cupban még nyeretlen ebben a körben, a bajnokságban azonban nem tud hibázni, 13-1-gyel vezeti a tabellát 14 forduló után, és bár nem mindig sziporkázik, az eredményeket szállítja. Ezen a találkozón valószínűleg több kell azért ennél, mert a németek pörgős, nagyon dinamikus kosárlabdát játszanak, ebben nem különbözik a többiektől a Würzburg sem. A Szolnoknak most már nincsenek akkora mélységi gondjai (mint pár hete, amikor még Milosevics sem volt a keretben, és sérülésekkel is küzdött a gárda), de nagy kérdés, hogy milyen formát fog ki az együttes idegenben, és tudja-e végig tartani a hazaiak tempóját.

Nagyon kellene a siker Dragan Alekszics csapatának, ha a továbbjutást nézzük - nem szállnak el teljesen a remények egy esetleges vereséggel sem, de minimálisra csökkenne a továbblépés lehetősége, ha nem tudna győzni a magyar bajnok, és ehhez most a brusztoláson és a küzdésen kívül jó játékra is szükség lesz.

A mérkőzést a televízió nem közvetíti, de az internetes élőkép elérhetőségét a holnapi nap folyamán közzétesszük!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus