Portóba látogat az Alba

Holnap este megkezdi szereplését a FIBA Europe Cup idei csoportkörében az Alba Fehérvár gárdája is, amely a portugál Porto vendége lesz. A mérkőzés felvezetőjét olvashatjátok.

FIBA Europe Cup, F csoport, 1. forduló
FC Porto (portugál) - Alba Fehérvár (magyar)
2018.10.17., szerda, 21:30

A Porto nem ismeretlen a magyarok számára, hiszen két évvel ezelőtt a Sopronnal voltak egy FIBA Europe Cup csoportban. Múltjukról akkor írtunk már, azóta ez a rész nem sok minden változott: az előző két évben sem bajnokságot, sem kupát nem nyertek. Az idei portugál pontvadászatot jól kezdték, 94-65-re verték az Imortalt hazai pályán, majd a hétvégén 79-76-ra nyertek az Ovarense otthonában.

Ugyanúgy Moncho Lopez a vezetőedző, mint 2 éve, és az akkori aktív rotációból Pedro Bastos és Szasa Borovnjak is itt van még. Három Adria Ligából ismert név van az állományban. Közülük talán Boris Barac a legismertebb - a 26 éves erőcsatár anno a Zadarral járt többször is Magyarországon, megfordult az előző idényben a CEZ Nymburknál, idén nyáron érkezett. A szintén horvát Toni Prostan is a Zadarban játszott anno, az utóbbi 4 évben pedig minden évben más együttesnél kosarazott - legutóbb a svéd Jämtland Basketnél. Az amerikai Will Sheehey a Buducsnoszt alkalmazottja volt 2014-ben - ő már tavaly is a Portót segítette. Ők öten, illetve a portugál válogatott Joao Soares határozzák meg a gárda játékát és eredményességét is.

Az Alba gyengén kezdte az idényt, három nagyarányú vereség után azonban jött a Dnipro elleni 90-67-es győzelem és a továbbjutás a nemzetközi kupában, majd a Kecskemét elleni 81-75-ös siker, ami jóval nehezebben sikerült Lóránt Péteréknek, de sikerült. Nagy kérdés, hogy az ukránok elleni visszavágót sikerül-e megismételni (vagy legalább megközelíteni), mert az akkor látszódott, hogy egy szerényebb képességű ellenféllel szemben tud dominálni ez az Alba is, amely még messze nincs kész. A Porto nem rossz csapat, Barac kifejezetten jó névnek számított anno az Adria Ligában, de összességében nézve a portugálok sem dúskálnak a nagyobbnál nagyobb nevekben, ők is foghatóak, ahogy a Dnipro is az volt - már amennyiben Dzunics Braniszlav együttese a jobbik arcát mutatja, amelyet az előző két hazai meccsén mutatott.

A találkozót a televízió nem közvetíti élőben, de az interenetes adás elérhetőségét a holnapi nap folyamán közzétesszük (amennyiben lesz élőképes stream)!

Hajrá Alba, hajrá magyarok!

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus