Sorsdöntő ütközet előtt a Falco és a Körmend is az európai porondon

A magyar bajnok kedd este 18:00-tól a Besiktast fogadja a BL-ben, vasi riválisa másnap a Ventspils vendége lesz a FIBA EC-ben - nézzük, mi várható a meccseken.

Bajnokok Ligája, Csoportkör, D csoport, 12. forduló
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (5-6) - Besiktas Sompo Sigorta (török, 5-6)
2020.01.21., kedd, 18:00

A törökök múltjáról, keretéről írtunk már az első egymási elleni meccs előtt, november 11-én, illetve október legelején is. Azóta volt bőven változás a várakozásokhoz képest messze-messze alulteljesítő Besiktasnál.

A rövid téli szünetben 5-8-cal álltak a bajnokságban és mindössze 3-6-tal a BL-ben, úgyhogy a vezetőség több személyi döntésre szánta el magát. Karácsony előtt repült Dusko Ivanovics vezetőedző, akinek a helyét az 55 esztendős Burak Biyiktay vette át - 12 évig volt a csapat játékosa, kétszer volt már vezetőedző a fekete-fehéreknél, de GM-ként is dolgozott két szezont, 2011 óta pedig több török klubnál is megfordult. Nem Ivanovics volt az egyetlen távozó: a szezont kezdő keret két legnagyobb neve, Jordan Theodore és James Michael McAdoo sincs már a gárdánál - előbbi az orosz UNICS Kazanynál, míg utóbbi a szerb Partizannál játszik azóta. Két napja a sportigazgatót, Turhan Koray-t is felállították posztjáról, megy tehát a nagytakarítás.

Nem is csoda, hiszen a Besiktas a török bajnokságban továbbra is csak a nyolcadik 7-9-cel úgy, hogy a hétvégén a 13. helyezett Bahcesehirtől sikerült kikapni hazai pályán (91-92). A Bajnokok Ligájájában rendezték a sorokat: elmúlt két meccsüket megnyerték, ezzel a Falco előtt, de a magyar bajnokkal azonos mérleggel (5-6) a negyedikek.

Várható rotáció:
Akpinar - Gotcher - McKissic - Djurisics - Savas
Al - Batuk - Yildizli

A Falcónál gyakorlatilag nem beszélhetünk formaingadozásról a szezon során: a szombathelyiek a magyar bajnokságban annyit hoznak a meccseiken, amennyi kell a győzelemhez, a nemzetközi porondon pedig nagyszerűen szerepelnek annak ellenére is, hogy az elmúlt két találkozójukat elveszítették.

Ez lesz talán a legfontosabb ütközet a továbbjutás szempontjából Gasper Okorn együttesének. Amennyiben a Besiktas nyer, úgy nemcsak egy meccs előnye lesz a Falcóval szemben, de az egymás elleni összevetést is kettős győzelemmel viszi, tehát a hátralévő két fordulóban kettővel több sikert kellene begyűjtenie Váradi Benedekéknek, mint amennyit a törökök szereznek. Ha viszont nyer a magyar alakulat, akkor még ha nem is tudja megfordítani az egymás ellenit a 25 ponttal elveszített idegenbeli után (74-49), úgy mehet bele az utolsó két körbe, hogy a saját kezében van a sorsa.

A Besiktast nyilván nem szabad és nem is lehet lebecsülni, távozók ide vagy oda (maradt még elég jó játékosa Biyiktay-nak, nem véletlen, hogy most jobb eredményeket hoznak, mint a korábbiak során), de olyan rövid lett a törökök rotációja, ami komoly esélyt nyit a Falco számára. Hazai pályán egyébként sem esélytelenek senki ellen Perl Zoltánék, egy győzelem pedig a továbbjutás küszöbére lökheti a magyar csapatot - eddig nagyszerűen dolgozta fel fejben a nagy lehetőségeket a Falco, ha ezúttal is megteszi, az rengeteget érhet.


FIBA Europe Cup, Második csoportkör, K csoport, 4. forduló
BK Ventspils (lett, 2-1) - Egis Körmend (1-2)
2020.01.22, szerda, 18:00

A lettekről is írtunk már többször - elsőként még szeptember végén, mikor a Falco ellen BL-selejtezőt játszottak, majd december közepén is, az első Körmend elleni meccs előtt. Azóta semmilyen változás nem volt náluk a keretben.

Az észt-lett bajnokságban jelenleg a negyedikek 13-5-tel, a decemberi hullámvölgyüket (négy meccs alatt három vereség) maguk mögött tudták már. A FIBA EC-ben a Körmenden aratott 20 pontos siker (76-96) után 37-tel verték a Zwollét, majd három ponttal kikaptak az ukránoktól, így jelenleg 2-1-gyel a második helyen állnak.

Várható rotáció:

Washpun - Shorts - Luther - Gulbis - Zakis
Vitols - Kaufmanis - Berzins - Jaunzems - Cavars

A Körmend futószalagon szállítja a jó eredményeket, az utóbbi időben megint nagyon eredményesen kosarazik Matthias Zollner alakulata - szorosak a meccseik szinte kivétel nélkül, de tegnap például a Tiszaligetben diadalmaskodtak Varnadóék.

Most megint nagyon kellene a körmendiektől egy kiugró produkció, mert el is dőlhet a magyar csapat sorsa. Ha Ferencz Csabáék legyőzik a Ventspilst, akkor megmarad az esélyük a továbbjutásra, ha viszont kikapnak, a Kyiv Basket pedig a papírformának megfelelően elintézi hazai pályán a holland Zwollét, akkor matematikailag is elszáll a vasi piros-feketék esélye a továbblépésre.

Kérdés, hogy ez a helyzet mit hoz ki a körmendiekből - annyi biztos, hogy nem a vendégek a találkozó esélyesei, legalábbis papíron.

A mérkőzéseket a televízió nem közvetíti, de a holnapi és a szerdai nap folyamán közzétesszük az élő streamek elérhetőségét!

Hajrá Falco, hajrá Körmend, hajrá magyar kosárlabda!

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus