Szerdán Körmend-Chalon odavágó

Szerda este 18:00-tól az Egis Körmend a francia bajnokság második helyezettjével, az Elan Chalonnal játszik a FIBA Europe Cup nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A találkozó felvezetőjét olvashatjátok!

FIBA Europe Cup, Nyolcaddöntő, 1. mérkőzés
Egis Körmend (magyar) - Elan Chalon (francia)
2017.02.08., szerda, 18:00 (TV - DIGI Sport 2, 17:45)

A franciák az Alba Fehérvár ellenfelei voltak az első csoportkörben, így múltjukról ejtettünk már szót július végén, keretüket pedig az első Alba-Chalon meccs előtt bemutattuk november elején - a második találkozóra nem volt náluk változás. Nem úgy azóta, három játékosuk is távozott ugyanis - Mareks Mejeris a VEF Rigához, Assane Ndoye pedig egy francia alsóbbligás csapathoz, a Blois-ba igazolt, de nincs már a keretben Thomas Gipson sem. A palánk alatt a cseréknél tehát váltaniuk kellett. Egyrészt a 26 éves, 213 centi magas amerikai center, Zeke Marshall érkezett a szaudi Al Fateh Al Hasa együttesétől, másrészt a 25 éves, 209 centi magas, francia Abdoulaye Loum, aki a Boulogne-tól tette át a székhelyét.

Várható rotáció:
Roberson - Nzeulie - Harris - Clark - Fall
Pitard - Bouitelle - Loum - Marshall

Legutóbb akkor találkoztak az Albával, mikor még 7-2-vel álltak a francia első osztály második helyén. Most ugyanezt a pozíciót foglalják el 13-5-ös mutatóval, tehát az előző bő két hónapot 6-3-mal hozták le - legyőzték többek között az ASVEL-t és a Strasbourgot is a Bajnokok Ligájában érdekelt csapatok közül. Közvetlen riválusukkal, a szintén 13-5-tel álló, az Alba Fehérvárt a továbbjutástól a második csoportkör utolsó meccsén elütő Pau-Lacq-Orthezzel 1-1-et játszottak - november végén 20 ponttal győztek, a legutóbbi fordulóban, vasárnap azonban 95-88-as vereséget szenvedtek idegenben. A Gravelines-től kaptak még ki egyébként, de a január eleji több mint kéthetes szünet óta nincsenek nagy formában, mert a Dijon legyőzése (95-83) és a Pau-Lacq-Orthez elleni zakó előtt kikaptak a Chalons-Reimstől is (74-69).

A nemzetközi kupában rendkívül magabiztosak, hiszen az első körben is első helyen jutottak tovább 4-2-vel, az Alba előtt, a második kanyarban pedig 5-1-gyel végeztek szintén az első helyen - a török Gaziantepet 19 ponttal intézték el otthon, idegenben csak 12-vel kaptak ki, így hozták a "pole pozíciót". Az látszik náluk, hogy főleg idegenben elkaphatóak, mióta kicsit át kellett szervezni a keretüket - januárban csak az anyagi gondokkal küzdő Marosvásárhelyt verték meg saját pályájuktól távol, mindenki mástól kivétel nélkül kikaptak eddig 2017-ben idegenben -, viszont nagyon kellene ellenük egy nagyarányú győzelem az első meccsen, mert hazai pályán borzasztóan magabiztosak - összesen egy vereségük van ebben a szezonban otthon, még október 16-án a Nancy verte őket, de a legtöbbször általában lemossák ellenfeleiket a pályáról.

A Körmend sincs éppen bombaformában, a bajnokságban az előző 5 mérkőzéséből 3-at elveszített, és elég világossá vált, hogy Parrish Petty nélkül több szintet gyengül a játékuk. Most azonban egyrészt várhatóan lesz Petty, másrészt az ilyen találkozókra eddig rendre fel tudta magát szívni a gárda. Óriási lehetőség ez a játékosoknak, hogy megmutassák, mire képesek egy francia élcsapat ellen, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a Gravelines-t 25, a Nanterre-t pedig 17 ponttal intézte el idén a vasi alakulat hazai parketten, a jobb gall együttesek sem éppen nyerni járnak Körmendre. Az biztos, hogy ahhoz hasonló teljesítmény kellene a hazaiaktól, amit a két másik francia gárda ellen láthattunk, hogy legyen esély a győzelemre vagy arra is, hogy olyan előnyt szerezzen Gasper Potocnik alakulata, amely még akár elég is lehet a visszavágóra.

Ennyire előre mindenesetre valószínűleg nem gondolnak még a körmendiek - a lényeg az, hogy a lehető legjobb játékuk közelében teljesítsenek, aztán kiderül, hogy ez az éppen aktuális napon mire lesz elég John Robersonék ellen. Az ex-paksi irányító az egyik kulcs a Chalonnál, az ő kikapcsolása az egyik legfontosabb feladat, mert az ő szervező/pontszerző játéka nélkül azért nem olyan veszélyesek a vendégek. Másrészt arra a Cameron Clarkra kell leginkább figyelni, aki Roberson nélkül, önmagától is borzasztóan jó támadójátékos - az ő csatája Terry Allennel kulcsfontosságú lesz, Clark (19.4) a harmadik, Allen (20.1) pedig az első helyen áll a FIBA Europe Cup pontlistáján. Allen személye egyébként is ad egy kis pikantériát a párharcnak, hiszen a körmendiek játékosát pont a Chalonnal hozták szóba még az első csoportkör vége felé - végül nem vásárolták ki. Az is döntő lehet, hogy a 218 centis Moustapha Fall-lal mihez kezd a Csorvási-Horti kettős, nekik most különösen nehéz dolguk lesz, ha pattanózásban tartani akarják az ellenfél kezdő centerét.

Papíron óriási szenzáció lenne, ha ki tudná verni a franciákat a Körmend, de mutattak már annyit otthon ebben az idényben, hogy az első meccsen ne lépjenek pályára esélytelenül, sőt, a Chalon idén azért megmutatta, hogy idegenben bőven elkapható. Hogy a visszavágón mi lesz, az a jövő zenéje, és nagyban függ persze attól is, hogy szerdán milyen eredményt érnek el Ferencz Csabáék.

A mérkőzést a DIGI Sport 2 17:45-ös műsorkezdettel élőben közvetíti! Természetesen lesz netes élőképes stream is, ennek linkjét a holnapi nap folyamán közzétesszük!

Hajrá Körmend, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus