Ukrajnában bizonyíthat újra az Alba

Holnap este 17:00-tól a magyar bajnok és kupagyőztes Alba Fehérvár az ukrán Himik Juzsnij együtteséhez látogat a EuroCup első csoportkörének 8. fordulójában. Emlékezhetünk, az "odavágó" kör talán legmeggyőzőbb teljesítményét nyújtották Romeo Travisék az Alba ellenfelei közül, annyi tehát már október legvégén is kiderült, hogy nem egyszerű az ukránok ellen még csak szoros meccset sem játszani. Hogy mik a kilátások most, azt nézzük át kicsit bővebben!

EuroCup, Első csoportkör, F csoport, 8. forduló
Himik Juzsnij (ukrán, 4-3) - Alba Fehérvár (magyar, 1-6)
2013.12.03., kedd, 18:00 (TV - Sport 1, EuroSport2)

Az ukránok a Veszprémben aratott győzelmükkel már 3-0-ra álltak a csoportban. Nos, azóta azért komolyabb gödörbe kerültek, és a feltámadó TED Ankara miatt veszélybe került még a továbbjutásuk is. A negyedik fordulóban kikaptak Görögországban a PAOK-tól (69-77), majd az ötödik körben megverték a Buducsnosztot (84-76), és ekkor úgy tűnt, tükörsimán fognak továbbmenni az F csoport első három helyének valamelyikén, hiszen 4-1-gyel álltak.

Ez volt azonban az utolsó győzelmük a EuroCupban eddig a pontig. Két hete elég komoly meglepetésre kikaptak az Ankarától (79-81), ráadásul hazai parketten, egy hete pedig a Nizsnyij Novgorod verte őket könnyedén Oroszországban (66-86), így már csak 4-3-mal állnak hét meccset követően, és a csoport harmadik helyén tanyáznak jelenleg.

Az ukrán bajnokságban ennél jobban, kiegyensúlyozottabban szerepelnek. 2-1-gyel álltak, mikor legutóbb találkoztak az Albával, azóta négy meccset nyertek, így 6-1-gyel az ukrán első osztály második helyét foglalják el a BC Donetsk mögött. A hétvégén nem játszottak, így kipihenten várják a székesfehérváriakat.

Várható rotáció:
Delaney - Shuler - Popov - Travis - Pusztovij
Riabcsuk - Gatens - Kovalenko - Freimanis - Zavadsky

A felállás semmit nem változott náluk. Alapvetően a négy amerikaira támaszkodnak minden statisztikai adat szerint, gyakorlatilag ők négyen és a lett Freimanis szerzi a pontjaik majdnem négyötödét. A sikerük titka az, hogy bár a négy tengerentúli légiós abszolút kiemelkedik, ők láthatóan jól elosztották a szerepeket, nincsen köztük húzóember, viszont mind a négyen képesek előlépni, ha úgy kívánja a sors, Karlis Muiznieks vezetőedző és a meccs menete.

Egyik játékosuk sincs a statisztikai kategóriák élmezőnyében - Pusztovij 1.86-os blokkátlagát leszámítva, ami a második helyre jó -, de éppen ezért borzasztóan nehéz is készülni belőlük. Amire figyelni kell, azok a külső dobások, mert ebben Freimanis egyelőre nem jeleskedik, Delaney még éppen hogy elfogadható, de Shuler, Riabcsuk és főleg Gatens kifejezetten jól teljesít, és vállalnak is bőséggel - utóbbi meccsenként több mint ötször próbálkozik, 45.9%-os hatékonyság mellett.

A meccs megnyerése nagyon fontos az ukránoknak, de az talán kicsit leültetheti őket fejben, hogy a mostani végeredménytől függetlenül jó esély van rá, hogy élet-halál meccset kell játszaniuk a PAOK-kal egy hét múlva. Nagyon sok múlik azon, hogy a görögök mit játszanak most az Ankarával, mert egy esetleges PAOK- és Himik-győzelem gyakorlatilag eldöntené a fontos kérdéseket, de ha a törökök tudnak nyerni, akkor a jövő heti Himik-PAOK vesztese könnyen ki is eshet a végén.

 

Az Alba két héttel az ukránok elleni vereséget követően, a TED Ankara ellen megszerezte első és idáig egyetlen győzelmét a sorozatban (92-84). Előtte és utána is szoros vereségek jöttek a Buducsnoszt (61-66), a Novgorod (78-84), illetve a PAOK (64-68) ellen, így állnak tehát most 1-6-os mégleggel a fehérváriak.

A bajnokságban is stabilizálta magát a fehérvári együttes. A EuroCup kezdetét követően októberben belefutottak egy nagyon rossz sorozatba, de novemberre ebből kilábaltak. A két és fél héttel ezelőtti, Paks elleni súlyos, 20 pontos vereséget leszámítva könnyedén nyerik a meccseket most már sorozatban, hiszen a Jászberényt (96-77), a Zalaegerszeget (85-68) és a Kecskemétet is (81-57) nagy különbséggel fektették két vállra.

Azt megint nem lehet mondani, hogy túl nagy győzelmi esélyekkel lépnének pályára, bármennyire is jól tartják magukat most már hetek óta, egyetlen nagyobb nevű ellenfelük sem tudta kiütni őket. Azt azonban pont az ukránok mutatták meg, hogy az Alba letámadására is van hatékony ellenszer: az első egymás ellenin gyakorlatilag egy negyed alatt lerendezték a találkozót, átrohantak a magyar együttesen.

Nyilvánvalóan ezt most el kell kerülnie Carlos Frade együttesének, a Himik ellen, főleg idegenben nem nagyon lehet arra számítani, hogy hasonló feltámadásra lesz képes a székesfehérvári alakulat, mint volt az Ankara ellen az ötödik körben. Mostanában jobban is indítják a meccseket és ez mindenképpen bizakodásra adhat okot. Jobb egyéni képességű játékosokkal bír a Juzsnij, így egy szoros meccsen is ők lennének előnyben, de ilyen szituációban a nagyobb nevű ellenfél is hibázhat, főleg mivel valószínűleg ők ezt a mérkőzést fix győzelemre veszik előzetesen.

A találkozót a Sport1 és a EuroSport2 csatornák élőben közvetítik 18:00-s műsorkezdettel!

Hajrá Fehérvár, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus