A Real emeli a tétet, az Olympiakosz elhagyhatja a görög bajnokságot?

A Real jogászai elkezdték kidolgozni az ACB-távozás részleteit, eközben a görögöknél az Olympiakosztól hat pontot vontak le a kupaelődöntőn történtek miatt.

A Real Madrid és az ACB nyílt konfrontációjának újabb fejezetéről ír az El Mundo napilap, értesüléseik szerint a gárda jogi csapata elkezdte kidolgozni a részleteket, ha a klub a távozás mellett dönt, gördülékenyen menjen a folyamat a szezon végeztével. Az újság úgy tudja, hogy már egy külsős céget is megbíztak azzal, hogy mérje fel a távozás lehetséges következményeit. 

A Realnak tízéves szerződése van az Euroligával, az ottani szereplése biztosítva lenne, azonban az ACB-vel semmilyen megállapodás nincs, elvileg következmények nélkül elhagyhatja a spanyol első osztályt. A kérdés elsősorban az, hogy a kevesebb meccs miatt kieső bevételeket hogyan lehetne pótolni, illetve hogy mit lép az ACB, mert a bajnokság egyik zászlóshajójának távozása a bajnokság reputációját is jelentősen csökkentené. 

Egy biztos, döntés egyelőre nincs, nagyjából három-négy hét alatt készülnek el a hatástanulmányok, és ha addig nem történik előrelépés, a Real Madrid tagsága elé kerül a kilépés ügye (a Madrid hagyományos egyesületi formában működik, a pártoló tagok gyűlésén szavazással választanak például klubelnököt is). 

Eközben Görögországban is áll a bál, szintén a kupában történt események miatt. A sorsolás szeszélye folytán a két nagyágyú, a Panathinakosz és az Olympiakosz már az elődöntőben összekerült, ami úgy kezdődött, hogy a pireusziak ellen ítéltek három szabálytalanságot a meccs első fél percében, majd a nagyszünetben 45-28-ra vezetett a Pana - az Olympiakosznál pedig úgy döntött az elnök-tulajdonos, hogy a csapat tiltakozásképpen nem fogja lejátszani a második félidőt.. A csapat GM-e is úgy nyilatkozott, hogy egész egyszerűen undorítóan egyoldalú volt a bíráskodás, ehhez pedig nem asszisztálnak akkor sem, ha tudják, hogy büntetést fognak kapni. 

Jannakopulosz, a Pana elnöke egyébként a második félidő előtt az üres kispadra egy piros színű női fehérneműt helyezett, majd távozott (a csapat beceneve a Reds, Vörösök)...

A szabályok értelmében a Pana 20-0-val ment tovább, a szövetség pedig maximális hat pontot levont a bajnokságban az Olyimpiakosztól, ezzel visszaestek a hatodik helyre. Fellebbezhetnek a döntés ellen, de valószínűleg ez az eset csak tovább mélyíti a klub és a szövetég közötti szakadékot. A görög szövetség ugyanis, Európában az egyetlenként, az Euroligában fújó játékvezetőknek megtiltotta, hogy a görög bajnokságban is meccseket vezessenek, ám ebben a kérdésben az Olympiakosz a játékvezetők mellé állt. A Panathinaikosz emiatt sokkal jobb viszonyban van a szövetséggel, és klubhoz közeli források szerint amikor az Olympiakosznál megtudták az elődöntő bírói hármasának nevét, már akkor eldöntötték, hogy le fognak vonulni. 

A csapat állítólag nem lesz hajlandó olyan meccseken pályára lépni, ahol ennek a bírói hármasnak akár csak egy tagja is vezet - a FIBA-szabályok értelmében pedig ha két meccsen nem lépnek pályára, akkor kizárják őket és visszasorolják a görög másodosztályba. Már tavaly nyáron is felmerült, hogy köszönik szépen és jelentkeznek az Adria Ligába, ez egyes sajtóhírek szerint most is az asztalon van. 

Az Olympiakosz helyzetét könnyíti a szövetséggel szemben, hogy hosszú távú Euroliga-szerződéssel rendelkeznek, ráadásul a görög bajnokság színvonala közel sem olyan erős, mint a spanyolé, komoly anyagi-szakmai veszteséget nem jelentene nekik a kilépés még akkor sem, ha jövőre csak az Euroligában indulnának. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus