Az Euroliga folytatná, de mi lesz az orosz és görög csapataikkal?

A legrangosabb európai sorozatban egyelőre kivárnak, eközben viszont a három Euroliga-csapattal rendelkező VTB Liga nem folytatja, hazaküldik a légiósokat.

Az Euroliga-csapatok vezetői és a működtető ECA vezetői online konferencián beszélték meg a következő lépéseket, és megegyeztek abban, hogy május végéig továbbra is figyelik az eseményeket - addigra várhatóan tisztázódik, hogy a nyár folyamán van-e esély arra, hogy szervezett körülmények között le lehessen játszani az idény hátralévő részét, még ha csak zárt kapuk mögött is. 

Az biztos, hogy csak akkor lehetne az előzetes menetrendben szereplő meccszámmal lejátszani a liga hátralévő részét, ha már májusban újrakezdik, erre pedig jelen pillanatban nem látszik esély, így inkább az a valószínű, hogy módosítások lesznek. A csapatoknak legalább két hét kell, hogy újra edzésbe tudjanak állni és valamennyire rákészüljenek a játékra, így ha június elején zöld utat is kap a liga, júliusra fog tolódni a befejezés. 

Azt már a Zalgiris GM-je, Paulius Motiejunas tette hozzá, hogy augusztusban már kizárt dolog, hogy meccseket rendezzenek, vagyis jelen állás szerint ha júniusban sem tudják újraindítani az Euroligát, akkor az idény hátralévő része elmarad. 

Tegnap délután is az elmaradás felé mozdult el az inga, miután elsőként a nagy európai bajnokságok közül az orosz és környező térség élcsapatait tömörítő VTB Liga bejelentette, hogy az idei bajnokság csonka marad, nem fejezik be. Az észt Kalev/Cramo egyébként már egy hete jelezte, hogy ők nem fognak már kiállni, ha lesznek is meccsek. A VTB csapatai ezzel együtt engedélyezték, hogy játékosaik hazatérhessenek, így tett a legnagyobb orosz csapat, a CSZKA Moszkva is, akik bejelentették, hogy midnen segítséget meg is adnak légiósaiknak a hazajutáshoz. Várhatóan a többi gárdánál is megindul az exodus, így három orosz Euroliga-csapat (CSZKA, Himki, Zenirt Szentpétervár) bizonytalanná válik, hogy ezek a játékosok egyáltalán vissza tudnak-e térni, ha újraindulna az Euroliga - és ha igen, milyen formában lesznek. A CSZKA ráadásul a 4. helyen már kvalifikálta magát a playoffra, a Himki pedig jelenleg 7., rájátszó helyen áll. 

Emellett a görög csapatok már a hét elején kérelemmel fordultak a felsőbb szervekhez, hogy fújják le a bajnokságot, ott már korábban akadtak játékosok, akik hazamentek. Az Euroliga szintjén ez a Panathinaikoszt érinti (az Olympiakosz nem indult idén a görög első osztályban), ha ott is megtörténik a végleges lezárás, akkor ugyanazok a problémák merülnek fel, mint az orosz csapatoknál - arról nem is beszélve, hogy az olasz Milanónál már az európai játékosok is elkezdtek hazatérni, ők sem maradtak Olaszországban. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus