Európai körkép 2019-10-08: visszatért Teodoszics, Scola - és Milicsics

David Blattet egy meccs után kirúgta az Olimpiakosz – Scola majdnem visszavonult az ősszel – hihetetlen Zenit-győzelem – Teodoszics parádésan tért vissza – Darko Milicsics újra pályán. 

Elindultak az Euroliga és a EuroCup küzdelmei, kezdjük a legrangosabb sorozattal. A hétvége sokkoló híre, hogy az Olimpiakosz felmondott David Blattnek – Blatt nemrég jelentette be, hogy szklerózis multiplex-szel diagnosztizálták, és egy ideig úgy tűnt, hogy ennek ellenére marad a görögök kispadján. A nyitány azonban borzasztóan sikerült az idén csak az Euroligára fókuszáló Olimpiakosznak, hazai pályán rossz játékkal kaptak ki az ASVEL-től, ez pedig Blatt állásába került. A felek kölcsönösen szépeket mondtak egymásról a válás alkalmával, hangsúlyozva, hogy szakmai okok miatt történt meg az Euroliga idei első edzőcseréje – Blatt helyét ideiglenesen másodedzője, a litván válogatottal korábban világbajnoki bronzérmet nyerő Kestutis Kemzura veszi át. 

A Real Madridnál egy játékostól köszönhetnek el, az amerikai Trey Thompkins négy év után valószínűleg távozik, miután sérülése után képtelen formába lendülni. A távozás bejelentése már csak idő kérdése, mivel a Real időközben leigazolta a tunéziai, NBA-tapasztalattal is felvértezett Salah Mejrit, így centerben és erőcsatár poszton is létszámfelettivé vált a 2018-as Euroliga-döntőben remeklő, 29 éves magasember. 

Az ASVEL révén három év után van újra francia klub az Euroligában, a fentebb már említett Olimpiakosz elleni meccsen pedig rögtön győzelemmel kezdett a nyáron visszavonult egykori Spurs-klasszis, Tony Parker csapata. Az ASVEL kilenc év után indulhat újra a topligában, bejelentettek egy szoros együttműködést az Olympique Lyon futballcsapatával, Parker pedig azt mondta a L’Equipe-nek, hogy idén övék a legkisebb fizetés (3.5 millió euró), próbálják felfedezni ezt a ligát (az ASVEL kétéves licensszel rendelkezik), de azt már most látja, hogy az Euroliga olyan, mint az NBA európai kivitelben, óriási lehetőségeik vannak. 

Luis Scola egy héttel ezelőtt írt alá a Milano-hoz, egy interjúban pedig elmondta, hogy ha nem jutottak volna ki az olimpiára a világbajnokságon, akkor valószínűleg befejezte volna profi karrierjét – így viszont az olimpia miatt folytatta még legalább egy évig. Scola egyébként utoljára a 2006-07-es idényben játszott az Euroligában, idei első meccsén pedig szinte ugyanazt hozta, mint a 12 évvel ezelőtti szezonban: 28 és fél perc játék, 17 pont, 57%-os kétpontos mutató, 6 lepattanó, 4 kiharcolt fault és 17-es értékindex. 

Az Euroliga első fordulójának MVP-je egyébként a nyáron Milánóból a CSZKA-hoz igazoló Mike James lett. A CSZKA elnöke, Andrej Vatutyin azt nyilatkozta, hogy a VTB Liga szabályzata miatt nyilvánosságra kell hozni a csapatok büdzséjét, ez pedig nekik eddig csak problémát okozott, hiszen ők a legtöbb pénzből gazdálkodó gárda. Vatutyin szerint az egész csak rossz orosz szokás, az összes európai klub igyekszik titkolni, mennyi pénzből gazdálkodik, ilyen nyilvánosságot egyik európai bajnokság, sőt az Euroliga sem vár el. Szerinte nem is nagyon van értelme összehasonlítani az egyes csapatokat az adózás, a gazdaság, és egyéb tényezők mellett, utóbbiaknál azzal példálózott, hogy ha valakinek van ajánlata a CSZKA-tól, és ennek 95%-át megkapná a Barcelonától is, akkor utóbbiakat választaná, mivel jobb a klíma és többet süt a nap...

A CSZKA éppen Valenciában győzött az első körben, ahol új arénát terveznek, de módosítani kellett a terveket, mivel annyira megnőtt az érdeklődés a Valencia meccsei iránt. A költségvetés 193-ról 220 millióra nőtt, és végül kosármeccseken 15 600, koncerteken 18 600 férőhelyes lesz a Valencia Arena – a munkát 2020 nyarán kezdik, és várhatóan 2023 őszén rendezhetnek benne először mérkőzést. 

Néhány sérülés is történt az Euroliga első fordulójában, a legrosszabbul a Zenit Szentpétervár járt, ahol két magasember, Gustavo Ayon és Andrej Zubkov is megsérült. Ayon csak 1-2 hete kénytelen kihagyni orrtörés miatt, a rutinos orosz válogatott nem úszta meg ennyivel, a rettentő nehezen gyógyuló combközelítő-izom sérülést szedett össze, akár hónapokra is kidőlhet. A Zenit mestere, a spanyol Joan Plaza sztoikusan csak annyit mondott, hogy valószínűleg az edzői stáb is kap majd pár percet a következő, kifejezetten gyenge ellenfelek ellen, mint a CSZKA és a Barcelona – a nyugalom aztán átragadt a csapatára, a VTB Ligában szoros meccsen megverték a moszkvai kirakatcsapatot…

Mellettük a Milano ex-NBA-s irányítója, Shelvin Mack is meghatározatlan időre dőlt ki lábizomsérülés miatt, míg az ASVEL tökéletes szezonnyitányába a 18 éves szupertehetség, Theo Maledon vállproblémái rondítottak bele, ő a francia bajnokságban sérült le – lehet, hogy decemberig tart a felépülése. 

Még egy érdekesség az Euroligáról: a Panathinaikoszt 10 ezer euróra büntették, mert a nézők a Crvena zvezda ellen többször is lézerrel próbálták megzavarni a szerb csapat játékosait. 

A EuroCupban és az olasz bajnokságban szereplő Brescia az utolsó pillanatban erősített egy Magyarországon is megfordult amerikai légióssal, Angelo Warnerrel, míg a Virtus Bologna a világbajnokságon időnként parádésan játszó argentin magasember, Marcos Delia játékjogát szerezte meg. Az első játékhéten egyébként több, magyar csapatban megismert játékos is villogott, az ex-Albás Kenny Chery például Greg Whittington és Chris Babb társaságában megosztott MVP-díjat is besöpört – a Nanterre irányítója 24 ponttal, 9 gólpasszal álomszerűen debütált a versenysorozatban a Joventut Badalona ellen. A korábbi Olaj-játékos, Tarik Phillip a török Tofas Bursa vezéreként segítette győzelemre csapatát a Limoges ellen, a hátvéd 17 pontot, 10 lepattanót és 7 gólpasszt jegyzett.

Az első kör meglepetései közé tartozik, hogy a Monaco nagyon simán győzte le azt az Andorrát, akik pár nappal később legyőzték a Barcelonát a spanyol bajnokságban, illetve a nyáron két csapat egyesüléséből létrejött Cedevita Olimpija Ljubljana otthon kapott ki a török Darüssafakától. A montenegrói kirakatcsapat Buducsnoszt is vereséggel kezdett Malagában, gyorsan le is igazolták az Adria Liga előző két szezonjának legjobb lepattanózóját, a zadari Luka Bozic-ot. 

Az olasz ligában Milos Teodoszics lett a forduló MVP-je. A szerb klasszis a nyári felkészülés során dőlt ki, eddig tartott a felépülése, elsőre pedig 22 pontot és 7 gólpasszt jegyzett, a Bologna pedig háromból hármat nyert eddig a bajnokságban. A Falco BL-csoportellenfele, a Happy Casa Brindisi a EuroCupos Bresciát verte a 31 pontos Banks játékára támaszkodva – az ACB-ben a Zaragoza kikapott az UCAM Murcia vendégeként. 

Az Anadolu Efes mestere, Ergin Ataman azt nyilatkozta, hogy a nem túl távoli jövőben az Euroliga ugyanaz lesz, mint az NBA: egy zárt bajnokság, ahol heti 3-4 meccset játszanak majd a csapatok. Ataman szerint egyébként a több meccs egyáltalán nem jelentene problémát a játékosoknak, sokkal inkább problémásak a körülmények, ami miatt ez még nem a jelen: az NBA-ben a csapatok a meccs után a saját gépükkel utaznak tovább a következő helyszínre, nem kell átesniük útlevélellenőrzéseken és nem kell a „Gazdaságos” osztályon utazniuk. Például Madridba négyórás az út, Barcelonából pedig hétkor száll fel menetrend szerinti járat, vagyis a játékosoknak már ötkor ébresztő van egy kemény meccs után – ezek fárasztják ki igazán a kosarasokat. 

A végére pedig egy kis színes: ígéretéhez híven visszatért a kosárpályára Darko Milicsics, a 2003-as NBA-draft második kiválasztottja. A szerb magasember hét év után szerepelt újra hivatalos meccsen a szerb alsóbb ligában induló Novi Sad színeiben – két pontot szerzett, de a vártnál hamarabb be kellett fejeznie a meccset egy kisebb vállsérülés miatt. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus