Hazaküldték a világbajnokságról a francia-litván meccs játékvezetőit

A litvánok tiltakozást jelentettek be a FIBA-nál a franciák elleni meccs végjátékában történtek miatt, különös tekintettel egy bizonyos esetre - a szövetség elismerte a hibát.

A litvánok már az ausztrálok elleni meccs után is úgy érezték, hogy ellenfelük felé lejtett a pálya, de akkor még azt lenyelték, a franciák elleni összecsapás után viszont Dainius Adomaitis szövetségi kapitányból kirobbant a feszültség, és igen keményen odamondogatott a FIBA-nak. 

"A FIBA-nak tegyenek fel kérdéseket a játékvezetésről, ne nekem. Az ausztrálok ellen rögbimeccset játszottunk, ma érintkezés nélkül kellett játszanunk. Ez egy k... vicc. Ez nem kosárlabda, ez nem rendszer. Miért van az azonnali videós visszanézés lehetősége? Ma már nem kell okosnak lenned, elég, ha őszinte vagy - állítsd meg a meccset és nézd vissza, mi történt pontosan. 

Ezek a játékosok egész nyáron, két hónapig a családjuk nélkül készülnek, ráadásul egy dollárt vagy eurót sem kapnak ezért. A legnagyobb tiszteletem feléjük, de vannak, akik nem tisztelik a sportágat. Ez egy k... vicc!"

A litvánok a meccs után hivatalosan is tiltakoztak a végjátékban hozott játékvezetői döntések miatt, a bilit náluk a 76-75-ös állásnál történt eset borította ki: Valanciunas dobhatott büntetőt, azonban Gobert szabálytalanul igyekezett kitessékelni a labdát a gyűrűből (a felpattanó labdát el lehet ütni, de a gyűrűt semmilyen körülmények között nem lehet érinteni, Gobert pedig egyértelműen megütötte a karikát). A dobás kimaradt, így egál állás helyett maradt a francia előny - végül 78-75-re győztek a gallok, ami azt jelentette, hogy a litvánok nem jutottak a nyolc közé. 

A FIBA tárgyalta a beadványt, és elismerték a hibát, így az érintett három játékvezető (Antonio Conde, Daniel Alberto Garcia Nieves és Leandro Lezcano) az idei világbajnokságon már nem kap több megbízást. Ugyanakkor a pályán született eredményt jóváhagyták. 

A Gobert-féle eset:

Valanciunas és Adomaitis a sajtótájékoztatón:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus