Kapós a Szolnok Adria ligás helye

Még előttünk az Adria liga idei rájátszása, még "ki sem hűlt" Lóránték helye, de máris megkezdődtek a találgatások a következő szezon mezőnyét, különös tekintettel a Szolnoki Olaj által feladott szabadkártyát illetően. Román, bolgár és libanoni(!) érdeklődésről ír a nemzetközi sportsajtó.

Alig pár héttel azután, hogy a Szolnoki Olaj KK hivatalosan is bejelentette, két év után otthagyja az Adria Liga küzdelemsorozatát, és nem kíván részt venni a következő évadban, máris több kelet-európai klub is jelezte, komolyan érdekli a magyar élcsapat által feladott szabadkártya. Elsőként a román klubkosárlabda jelenlegi zászlóshajója, az idei EuroCup sorozatban is tisztességesen helyt álló (3-7-es mérleggel zárva a csoportkört, többek közt a Himki Moszkva sztárcsapatát idegenben is legyőzve) Asesoft Ploesti esetleges kandidálásáról írt a szerb média. A román klub hazája bajnokságában egyeduralkodó az utóbbi 9 román bajnoki címből 8-at besöpörve. A szerb vezetőedzővel (Vladimir Arnautovics) és 8-9, többségében dél-szláv légióssal felálló Ploesti számára az Adria Liga újabb kiugrási lehetőséget jelentene.

Eddig a bolgár bajnokság mellett a Balkán ligában vitézkedett a Levszki Szófia, az a Levszki, amely a VTB ligás indulást tervezgető, és az elmúlt két évben a EuroCupban is induló Lukoil Academic Szófia (az utóbbi 11 bolgár bajnoki cím győztese!) árnyékából kíván kilépni. Mi sem bizonyítja jobban a Levszki nagyszabású terveit, mint az, hogy ez egykori „belügyes” klub már ebben a szezonban is több egykori NBA profit és európai top ligás légióst szerződtetett. Lionel Chalmers, Jumaine Jones, Michael Wilkinson és Brandon Heath neve kontinensünk legerősebb európai bajnokságaiban is ismerős lehet. A Levszki Szófia konkrét Adria ligás ambícióiról a csapat vezetőedzője, Konsztantin Papazov beszélt a napokban.

A Sportando.com (a szerb Szportszkij Zsurnalra hivatkozva) egy harmadik potenciális jelentkezőt is felvetett, ám a libanoni Sporting Al Rijad (a montenegrói Szlobodan Szubotics – a Panathinakosz mestereként két görög bajnoki címet is nyert a 90-es évek végén - a szakvezetőjük) részvételét elsősorban geopolitikai és földrajzi okok miatt nehéz elképzelni, ráadásul a szerb lap szerint a libanoniak esetleges szereplése az ABA liga  délszláv csapatainak szurkolói között is erős ellenérzéseket válthat ki.

Nyílt titok, hogy az elmúlt években a külföldi (értsd: nem egykori jugoszláv utódállamból érkező) klubok ABA ligába történő "beemelése" nemcsak a sorozat színesítésére, annak színvonalának növelésére (különös tekintettel a Maccabi Tel Aviv szereplésére) szolgált, hanem új piacokat, új szponzorokat (itt felmerül a kérdés, hogy az ABA kiemelt főszponzorai között jelenleg még ott szereplő két magyar óriás cég, az MVM és a MOL miként dönt majd, és bár különösen utóbbi régiós ambícióiba is illeszkedhet egy itteni szponzorációs jelenlét, ám nagyon nem lepne meg minket, ha a Szolnok kivonulásával ők is jelentősen csökkentenék támogatásukat és marketing jelenlétüket a ligában) és ezzel plusz forrásokat is megnyitott az anyagi javakban a nagy európai (liga)riválisaihoz képest nem bővelkedő ABA számára, így feltehetőleg a délszlávok az (új)gazdag román és/vagy bolgár klub(ok) részére is megnyitják majd az Adria liga kapuit.

A Szolnoki Olaj KK döntése (kilépés az Adria ligából) mellet pro és kontra is fel lehet hozni érveket, szereplésük megítélése itthon is több vitát kiváltott, ám az jól kivehető trend, hogy térségünk (Kelet-közép Európa) kevésbé magas kosárlabdakultúrával és európai mércével gyengébb bajnoksággal bíró országainak élklubjai többségében keresik a kapcsolódási pontokat az öreg kontinens erre nyitott topligáival. Ehhez kapcsolódó hír: néhány napja az orosz-litván-ukrán és lengyel elit csapatok legjavát felvonultató VTB United Liga elnöke, Szergej Ivanov arról beszélt szervezete honlapján, hogy a VTB liga előrehaladott tárgyalásokat folytat a szlovák(!) bajnok Inter Bratislavával, és amennyiben megkapják a megfelelő garanciákat, az eddig az európai kosárlabdában szinte egyáltalán nem jegyzett pozsonyi klub is ott lehet a VTB liga 2014/2015-ös szezonjának rajtjakor Európa egyik legerősebb versenysorozatában!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus