Marc Gasolnak "valószínűleg" ez volt az utolsó világbajnoksága

Marc Gasol jövőre még szeretne ott lenni az olimpián - az argentinok ezüstöt nyertek, nem aranyat vesztettek - a franciák nem lettek sokkal boldogabbak a bronzmeccs után - kimondták az idei torna legnagyobb tanulságát.

Véget ért a 2019-es kínai világbajnokság, amelyen a spanyol válogatott diadalmaskodott, illetve ma rendezték a bronzmeccset is - az érmesek nyilatkoztak. Érkezett pár érdekesség a Team USA-jel kapcsolatban, a cseheknek komolyan megjött az étvágyuk, egy szakíró pedig megfogalmazta az idei torna legnagyobb tanulságát. 

Marc Gasol pár perccel azután, hogy magasba emelhette a trófeát, azt mondta, hogy három hónap alatt megnyerni az NBA-t és a világbajnokságot elég jó érzés (a szövetségi kapitány Sergio Scariolo egyébként ugyanezt a bravúrt vitte véghez a Toronto Raptors segédedzőjeként), és bár a nap holnap újra felkel, az emberek pedig továbblépnek, ez a siker most már örökre az övék lesz. A 34 éves Gasol egy kis szomorúságot is belecsempészett a mondandójába, amikor arról kérdezték, hogy ő, illetve bátyja, Pau Gasol ott lesz-e az olimpián: "a karriered ezen pontján nem tudhatod. Ott akarsz lenni, reméled, hogy ott lehetsz, de ígérgetni nem tudok. Az biztos, hogy nekem valószínűleg ez volt az utolsó világbajnokságom". 

A vesztes oldalon a szövetségi kapitány, Sergio Hernandez pohara félig tele volt, szerinte fantasztikus tornán vannak túl, az utolsó meccs kivételével mindenkit megvertek, így a döntőt hamar el fogja felejteni. Úgy érzi, hogy vb-ezüstöt nyertek, és nem vb-aranyat buktak, ezért ő boldog és nagyon büszke a játékosaira. A meccsről annyit mondott, hogy Spanyolország nagyszerűen játszott, megvolt a nyerő taktikájuk és végre is tudták hajtani - kiváló, tapasztalt játékosaik vannak, hosszabb rotációjuk és egyszerűen jobbak voltak. Ők megpróbáltak mindent, nem voltak fáradtak, nem voltak megilletődöttek, itt és most az történt, hogy az ellenfél jobbnak bizonyult. 

A Real Madrid új irányítója, a tavalyi ACB-alapszakasz MVP-je, Nicolas Laprovittola is arról beszélt, hogy outsiderként jöttek ide, és meg akarták mutatni a világnak, milyen csapat Argentína, ez pedig sikerült. Senki nem tett rájuk egy centet sem, mégis több hatalmas lépést tettek előre, döntőt játszhattak, érmet nyertek, és a közeljövőben a többi tornán is ugyanezek a céljaik. 

A bronzmeccset megnyerő franciák egyik vezére, Evan Fournier már közel sem volt ennyire elégedett azzal, hogy érmet nyertek, neki a színével volt problémája. Azt mondta, nem akar köntörfalazni, ők nem valamilyen éremért jöttek és nem azért, hogy legyőzzék a Team USA-t, hanem hogy világbajnokok legyenek - nem sikerült, így nem lehet elégedett. "Amikor megnézzük a kereteket, azt mondhatjuk, hogy a spanyolok és argentinok kerete a két legerősebb? Szerintem nem, de amikor kellett, jobban játszottak és nyertek. Ez a FIBA-kosárlabda, egy meccsen dől el minden, nem hibázhatsz". Fournier kicsit beszólt korábbi csapattársának, Tobias Harrisnek, szerinte ő és a többiek, akik lemondták a szereplést a Team USA-ben, nem igazán értették meg, hogy milyen hasznokkal jár a részvételük egy ilyen tornán, ami nagyon intenzív, és sokkal többet lehet itt tanulni, fejlődni, mint végig edzeni a nyarat. 

A hatodik helyen végző Csehország szövetségi kapitánya, Ronen Ginzburg arra hívta fel a figyelmet, hogy az Euroliga-MVP, térdsérülése miatt hiányzó Jan Vesely nélkül kellett játszaniuk (a torna vége felé pedig a második számú vezérük, Blake Schilb is lesérült - a szerk.), vele kiegészülve ez a gárda a 2021-es Eb-n nyugodtan megcélozhatja a dobogót. 

A hazatérő Team USA szakvezetője, Gregg Popovich Brian Windhorstnek (ESPN) nyilatkozott, szerinte most nagyon sokan meg akarják bélyegezni ezt a csapatot, mert nem nyertek aranyat. Popovich szerint ez egy végtelenül arrogáns álláspont, és akik ezt képviselik, egyáltalán nem tisztelik a világ többi kosárlabdázóját, és azt, hogy a végül a 12-es keretbe kerülő amerikai játékosok becsülettel végigdolgozták a nyarat. Ide kapcsolódik, hogy a Team USA kommunikációs igazgatója, Craig Miller egyértelműen kijelentette, hogy nem örültek De'Aaron Fox utolsó pillanatos lemondásának, de abszolút megértették az indokát, és a sajtóhíreket cáfolva elmondta, hogy ez semmiben nem befolyásolja Fox jövőbeni válogatott pályafutását. 

A végére pedig az SB Nation szakírója, Tom Ziller maradt, aki kifejtette, hogy a két döntős gárdát egyaránt a zeniten már túl lévő játékosok húzták, az argentinoknál Luis Scola, a spanyoloknál pedig a már 30 felett lévő Gasolon és Rubión kívül Claver, Rudy Fernandez, Sergio Llull volt kiváló. Emiatt gondolja úgy, hogy az idei torna legnagyobb tanulságai és kulcsszavai: nem a kor a lényeg, hanem akkor lehet sikeres egy válogatott, ha megvan a (válogatott tornák közötti) folyamatosság,  illetve az összeszokottság a keretben. 

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus