Montenegró kiharcolta a részvételt, teljes a világbajnokság mezőnye

Lettország győzött Montenegróban, de nem elég nagy különbséggel, az amerikai zónában Puerto Rico és Dominikai Köztársaság a két utolsó kijutó.

I-csoport

Montenegró-Lettország 74-80

A meccsen egyszerű volt a képlet: a lettek 75-84-re kaptak ki otthon Montenegrótól, így most ellenfelük otthonában kellett legalább ilyen különbséggel nyerniük – így is álltak hozzá, az első negyedben darabokra szedték ellenfelük támadójátékát, 8-16 állt az eredményjelzőn az első tíz perc után. Ezt követően azonban éledezni kezdtek a montenegróiak, a honosított Needham (22 pont), illetve az ex-Olaj játékos Aleksa Popovic, Marko Todorovic és Bojan Dubljevic vezetésével a két középső negyedet három ponttal megnyerték, és a végjátékban sem engedték, hogy a lettek nagyon elhúzzanak. A montenegróiak végül elbírták, hogy a Sehovic-testvérek egy 2/14-et dobjanak mezőnyből, bár a végén igencsak imádkozniuk kellett, mert Dairis Bertans még rá tudott emelni egy hármast – ez azonban kimaradt, így kezdetét vehette az örömünnep. Montenegró történelme során először jutott ki a világbajnokságra, ráadásul alig 600 ezres népességével a legkisebb lélekszámú nemzet lesz a tornán. A letteknél hiába parádézott a 25 pontig és 10 gólpasszig jutó Strelnieks, és hiába esett be 10 triplájuk, a nehéztüzér Dairis Bertans (a Spurs-játékos Davis testvére) terített betlijét (0/8 tripla…) már nem tudták menedzselni. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Szlovénia-Ukrajna 85-84. - h.u.

A csalódott csapatok csatájában sokáig úgy tűnt, hogy a legnagyobb sztárjaik nélkül az egész sorozatban szenvedő szlovének az Ukrajna elleni hazai vereséggel teszik fel a koronát az elmúlt másfél évre: az ukránok 11 ponttal vezettek a nagyszünetben, sokkal nagyobb akarással játszottak, mint a hazaiak, akik nem nagyon tudtak mit kezdeni az ex-NBA-s center Kravcovval, illetve a gyűrűt jól támadó ellenféllel. A negyedik negyedben aztán varázsütésre elkezdett rohamozni a szlovén csapat, amiben végül hatan jutottak el kétszámjegyű ponttermésig, és a rendes játékidő végén Zoran Dragic hármasával hosszabbításra mentettek. A ráadásban visszajött Ukrajna, sokáig nekik állt a zászló, de 80-84 után már csak a szlovének szereztek kosarat, és nagy nehezen behúzták a becsületgyőzelmet. Érdekesség, hogy a kihagyott büntetők meccse is volt ez, Kravcov 2/10-zel zárt a vonalról, az ukránok összességében 9/21-gyel, míg a szlovének 14/25-tel, közülük is „kiemelkedett” Matic Rebec, aki a rendes játékidő végén és a hosszabbítás végén is két-két szabaddobást dobott mellé – bár hozzá kell tenni, hogy ezek közül kettőt szándékosan hagyott ki. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Spanyolország-Törökország 74-58

A két, már továbbjutott alakulat összecsapásán a törökök egy győzelemmel még akár a csoportgyőzelmet is megszerezhették volna, de hamar kiderült, hogy erre nem sok esélyük lesz: az első negyedben összeszedtek kilencpontos hátrányt, és bár a másodikban kapaszkodtak, a harmadikban összesen hat pontot tudtak feltenni a táblára – Semih Erdenen kívül gyakorlatilag mindenkinek bedeszkázták a gyűrűt, 58 dobott ponttal pedig egy tartalékos spanyol válogatottat sem lehet megverni. A hazaiak sokkal több lábon álltak, Brizuela, Vicedo, Abalde és Saiz is eljutott 10 pontig, remekül védekeztek, összességében megérdemelten győztek és az előzetes félelmek (az NBA-s és Euroliga-játékosok nélkül mire lesznek képesek) 10-2-vel, csoportgyőztesként jutottak ki a vébére. 

A mérkőzés videós összefoglalója

 

J-csoport

Magyarország-Horvátország 84-65

A magyar válogatott fontos győzelméről készült összefoglalónkat ide kattintva olvashatjátok el. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Litvánia-Olaszország 86-73

Már a mérkőzés előtt biztos volt, hogy a litvánok nyerik a csoportot és az olaszok lesznek a másodikok, ennek ellenére mindkét gárda presztízsnek fogta fel a győzelmet. Az olaszoknál Michele Vitali bele is nyúlt abba a bizonyosba, 8/10-es mezőnymutatóval termelt 22 pontot, mellette Aradori, Biligha és Pascolo is pontosan célzott, de a meccs fontosabbnak bizonyuló első félidejében ők sem nagyon tudtak segíteni, a litvánok 18 ponttal vezettek a nagyszünetben, pontjaik java részét már csak a már eldőlt meccsen szerezték. A hazaiak semmit nem bíztak a véletlenre, egyénileg szinte nem is lehet kiemelni senkit, csapatszinten 62%-kal dobtak a kétpontosokat, majdnem 44%-kal a triplákat, kiharcoltak 20 büntetőt, nem igazán volt gyenge pontjuk ma (sem). Dainius Adomaitis csapata az egész szériában igazolta a litván kosárlabda erejét, meggyőző játékkal, 11-1-es mérleggel végeztek. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Lengyelország-Hollandia 85-76

A lengyelek pénteken győzni tudtak Horvátországban, és a mieink olaszországi vereségével el is dőlt, hogy a hollandok elleni meccs már csak formaság, 52 év után kijutottak a világbajnokságra. Ennek megfelelően a védekezéssel kicsit kevesebbet törődtek, de arra azért odafigyeltek, hogy a hollandok ne nagyon kaphassanak vérszemet: három negyed után 16 pont volt közte. Maciej Lampe játékát már nem is erőltették, egyénileg is csak a 18 pontos Waczynski emelhető ki, a litvánokhoz hasonlóan a csapatmunka győzedelmeskedett: a 62%-kal dobott duplák, az 50 százalékos triplázás és a 9/10 büntető. A hollandok üde színfoltjai voltak a második körnek, most is összeszedetten játszottak, de az most is látszott, hogy a második körbe jutással ők már teljesítették az elvárásokat, amikor az ellenfél igazán felpörgette a tempót és sűrűn rotált, azt már nem tudták követni. 

A mérkőzés videós összefoglalója

A montenegrói-lett ki-ki meccs mellett még két kvóta lógott a levegőben a játéknap előtt az amerikai zónában, ezt végül az argentinokat egyetlen ponttal legyőző Puerto Rico, illetve az Uruguay mexikói vereségét kihasználó Dominikai Köztársaság szerezte meg. Íme a világbajnokság 32-es mezőnye:

Rendezőként: Kína.

Európa: Csehország, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Litvánia, Montenegró, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Szerbia, Törökország. 

Amerika: Argentína, Brazília, Dominikai Köztársaság, Egyesült Államok, Kanada, Puerto Rico, Venezuela.

Ázsia: Ausztrália, Dél-Korea, Fülöp-szigetek, Irán, Japán, Jordánia, Új-Zéland.

Afrika: Angola, Elefántcsontpart, Nigéria, Szenegál, Tunézia.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus