Olimpiai előselejtezők: Bahama sokkolta az argentin válogatottat

DeAndre Aytonnak és Eric Gordonnak köszönhetően a 2004-es olimpiai bajnok biztosan nem lesz ott Párizsban – a lengyelek legyűrték a bosnyákokat, a törökök nem bírtak a horvátokkal – Bahrein jutott tovább Ázsiából, Kamerun Afrikából.

Az elmúlt bő egy héten a világbajnokságra ki nem jutott csapatok előselejteztek az olimpiára öt torna keretében. Csak a tornák győztesei váltották meg a jegyüket a 2024 nyarán rendezendő olimpiai selejtezőkre. 

A Lengyelországban és Észtországban rendezett előselejtezőben a magyar válogatott is részt vett, de végül nem jutott be az egyenes kieséses szakaszba, ahová a lengyel, bosnyák, izraeli és észt nemzeti csapat került be. Az elődöntőben a lengyelek megverték az észteket, a bosnyákok Izraelt, így alakult ki a finálé. A komoly névsorral (Jusuf Nurkic, Dzanan Musa, Luka Garza, Edin Atic) rendelkező, de klasszikus hátvédeket nem igazán foglalkoztató bosnyákok csak egyes időszakokban tudtak ellépni, a több lábon álló, magas és alacsony posztokon is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó lengyelek mindig vissza tudtak jönni Aziz Bekir csapatára. A végjátékra fordulva már a lengyelek sebessége érvényesült, az sem zavarta meg őket, hogy az utolsó perc környékén addig extrát játszó magasemberük, Aleksander Balcerowski hatalmasat esett egy zsákolási kísérletnél és hátsérülése miatt nem tudta folytatni a játékot (a center később elmondta, hogy pánikrohamot kapott az esetnél, majd azzal viccelődött, hogy még szerencse, hogy nem tudta megcsinálni a zsákolást, mert azzal véget vetett volna Nurkic karrierjének...). A fordulatos meccset (24-szer változott a vezető csapat kiléte) végül 76-72-re húzta be a fiát is bevető horvát-lengyel Igor Milicic csapata, a bosnyákok pedig elgondolkodhatnak rajta, hogyan sikerült ilyen magasember-sorral 46-26-ra kikapniuk a festékben…

A másik európai selejtezőt Törökországban rendezték, és a házigazdák simán jutottak be az elődöntőbe, miután magabiztosan verték Izlandot, Bulgáriát és Ukrajnát – a papírformának megfelelően az ukrán válogatott jutott még tovább. A másik ágon a horvátok meneteltek, a belgákat és a svédeket 30 pont körül verték, a hollandok ellen pedig megizzadtak, de végül 3-0-val zártak – mögöttük hatalmas csatában Svédország jutott tovább, akik két ponttal verték a hollandokat és egyetlen egységgel a belgákat.

Az elődöntőkben sem borult a papírforma, a törökök 105-84-re győzték le a svédeket, a horvátok pedig 85-70-re az ukránokat, így jöhetett a finálé, ahol a hazaiak az 1952 óta tartó átkot igyekeztek megtörni: akkor jártak utoljára olimpián. A török oldalon több ismert NBA-játékos (Alperen Sengün, Furkan Korkmaz, Ömer Yurtseven) mellett a 24 éves hátvéd, Sehmus Hazer villogott, ugyanakkor Ergin Ataman alapvetően fiatal csapata végül nem bírta el a nyomást. Az első félidőben 1/13-mal tripláztak, az első negyed után 10, a második után 19 ponttal jártak előrébb a horvátok. A sakkosoknál a két veterán vezér, Dario Saric és Mario Hezonja egymást múlta felül, Ivica Zubac lelassította Sengünéket, a kiegészítők (Jaleen Smith, Goran Filipovic és a Szolnokon éveket lehúzó Roko Badzim) segítségével pedig sikerült kimozogniuk Korkmaz 3. negyedbeli nagy rohamát - végül 84-71-re győzött Josip Sesar alakulata. 

Az amerikai selejtezőt Argentína rendezte azzal a nem titkolt céllal, hogy a hazai közönség segítségével meg is nyerje. Hamar kiderült, hogy kemény fába vágták a fejszéjüket, az NBA-spílerekkel (Deandre Ayton, Eric Gordon, Buddy Hield) megerősített Bahama ugyanis már a csoportkörben 101-89-re megverte a korábbi kiváló irányító, Pablo Prigioni válogatottját. Pedig az argentinok sem B-csapattal álltak fel: Facundo Campazzo, Gabriel Deck, Luca Vildoza, Nicolas Brussino, Patricio Garino és a majdnem 43 éves Carlos Delfino neve is ismerős a világ kosárlabdázását követőknek. A másik csoportban meglepetésre Chile végzett 3-0-val, Uruguay-t, Kolumbiát és a Virgin-szigeteket verték, mögöttük pedig hármas körbeverés alakult ki, amiből Uruguay jött ki a legjobban. 

Az elődöntőket Bahama simán (78-62 Uruguay ellen), Argentína kicsit nyögvenyelősebben (87-79 Chile ellen) abszolválta, így jöhetett a papírforma finálé. Itt a 14 pontot és 17 gólpasszt jegyző Campazzo, illetve a 21 pontot termelő Deck vezetésével sokáig jobban álltak a házigazdák, három negyedet követően négy ponttal vezettek, sőt szűk három perccel a vége előtt még 73-71 állt az eredményjelzőn, de az elődöntőben megsérült Luca Vildoza a végén hiányzott. Az utolsó játékrészben a 10 pontja mellett 21 lepattanót jegyző Ayton vezetésével összeállt a bahamai védekezés, mindössze 12 ponton tartották ellenfelüket, a végjátékban pedig a sokat látott veterán, Eric Gordon lépett elő: a triplaspecialista hátvéd az utolsó két és fél percben három távoli dobását süllyesztette el, amire nem érkezett érdemi válasz – a vendégek 82-75-re nyertek. A 34 éves Gordon végül 27 ponttal, közte 6/7 triplával vezette sikerre övéit, ezzel az előselejtezők talán legnagyobb meglepetését okozva Bahama továbbra is harcban áll az olimpiáért. 

Az afrikai zóna meccseit Nigériában rendezték két darab hármas csoportban. Az NBA-s Chimezie Metut, illetve a magyar szurkolók számára régóta ismert Goodwin Omenakát is bevető házigazdák hamar elszálltak, csoportjukból Szenegál és Mali jutott tovább az elődöntőbe – a szenegáliaknál négy játékos az ACB-ben pallérozódik, mások a francia és olasz első ligában, komoly játékerőt képviselnek. A másik ágon a honosított Jeremiah Hill vezette, szintén több európai klub játékosát alkalmazó Kamerun simán verte Guineát, majd kicsit nehezebben Tunéziát, így megnyerte a csoportját. Itt is történt meglepetés, a komoly kosaras múlttal rendelkező Tunéziát meglepte az NBA-s Alpha Kaba húzta Guinea és megszerezte a másik továbbjutó helyet. 

Az elődöntőben Szenegál nagyon simán, 100-60-ra verte Guineát, de a kameruniaknak sem okozott különösebb problémát Mali (87-70). A finálét aztán alapjaiban határozta meg, hogy a kiegyenlített első negyedet követően a másodikat 22-8-ra vitte el Kamerun, így Szenegálnak hatalmas hátrányt kellett volna ledolgoznia a második félidőben, amit nehezített a 18 eladott labdájuk. Becsületükre legyen mondva, hogy nem adták fel, 15 másodperccel a vége előtt még feljöttek három pontra, azonban Moustapha Diop technikait kapott, amivel megpecsételte csapata sorsát - Kamerun 80-74-re győzött. A győzteseknél Jeremiah Hill 11 pontja mellé 14 gólpasszt jegyzett, Samir Gbetkom pedig 19 ponttal tolta meg a szekeret, a túloldalon pedig hiába igyekezett a Baskoniát erősítő Brancou Badio és a granadai Youssou Ndoye, a második negyedbeli megingás végül az olimpiai selejtezőjükbe került. 

Az ázsiai előselejtezőt Szíriában rendezték, a többi helyszíntől eltérően itt a hat válogatott körmérkőzés keretében döntötte el a továbbjutást. Végül minden csapat örülhetett annak, hogy legalább egy meccset nyert (Szíria 1-4-gyel, Indonézia, Kazahsztán és India 2-3-mal, Szaúd-Arábia 3-2-vel zárt), ugyanakkor Bahrein válogatottja kiemelkedett a mezőnyből, sima 5-0-val abszolválta a továbbjutást – a legszorosabb meccsüket is 13 ponttal húzták be.

Érdekesség, hogy a bahreini válogatottat erősíti a 36 éves veterán center Wayne Chism, aki a 2010-es évek elején Fehérvárott és Kaposváron is megfordult és jó ideje Bahreinben kosarazik – 14.2 pontjával, 8.6 lepattanójával és 2.6 blokkjával fontos szerepet is vállalt a sikerben. 

fotó, side: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus