Vb-percek: Hibátlan Szerbia, messze a csúcsformától a Team USA

Keretet hirdetett Japán, Nigéria és Litvánia. Maurice Ndour álma az olimpia. Popovich szerint nem lehet egyetlen ellenfelet sem félvállról venni, Walker szerint kijózanító vereséget szenvedtek az ausztráloktól. Campazzo megsérült az argentinoknál, Giannis remekelt Dominika ellen. Szerbia veretlenül zárta a felkészülést.

Több gárda is véglegesítette névsorát, nézzük ezeket:
A japán válogatottban Rui Hachimura mellett ott lesz Nick Fazekas is, rajtuk kívül Seiya Ando, Shuto Ando, Yudai Baba, Makoto Hiejima, Avi Schafer, Ryusei Shinoyama, Joji Takeuchi, Kosuke Takeuchi, Daiki Tanaka és Yuta Watanabe alkotja a keretet.
Nigéria csapatában is találunk ismerős neveket, egykori és jelenlegi NBA-s és Euroligás játékosokat. Al-Farouq Aminu, Ike Diogu, Michael Eric, Josh Okogie, Ike Iroegbu, Chimezie Metu, Vincent Nnamdi, Jordan Nwora, Stan Okoye, Zanna Talib, Ekpe Udoh és Ben Uzoh utazik az ország képviseletében Kínába.
Litvánia előbb 82-79-re legyőzte Csehországot, majd ők is nyilvánosságra hozták utazó keretüket: Arnas Butkevicius, Rokas Giedraitis, Marius Grigonis, Paulius Jankunas, Mantas Kalnietis, Mindaugas Kuzminskas, Lukas Lekavicius, Jonas Maciulis, Domantas Sabonis, Renaldas Seibutis, Edgaras Ulanovas és Jonas Valanciunas került be a végső névsorba.


A szenegáliak egyik legjobbja, Maurice Ndour a FIBA honlapjának beszélt arról, hogy bár a torna legnehezebb csoportjában vannak, és megszokták, hogy lenézik őket, mégis bízik abban, hogy akár az olimpiára való kijutás is összejöhet nekik. Litvánia, Kanada és Ausztrália lesznek a csoportellenfeleik, mindhármat remek együttesnek tartja, de a közelmúlt nehézségei ellenére ők is remek csapatot alkotnak. A Valencia bedobója Japánban játszott középiskolás korában, ezért is reméli, hogy olimpikonként visszatérhet Tokióba. 
A Team USA tegnap Kanada ellen letudta felkészülési mérkőzéseit, a gárdát irányító Gregg Popovich szerint több fontos tanulsággal is szolgált az elmúlt időszak – nem lehet egyetlen ellenfelet sem félvállról venni, mert minden egy mérkőzésen dől el. Sokat kell még tanulniuk, össze kell csiszolódniuk, hiszen nem sok időt töltött még együtt ez a csapat – lépésről lépésre kell haladniuk. 
Az egyik csapatkapitány, Kemba Walker is megszólalt, az Ausztrália elleni vereséget kijózanítónak nevezte, amely megmutatta, miben kell még fejlődniük – csapatként jobban kell együttműködniük. Walker csapattársa, Jaylen Brown azon a véleményen van, miszerint nincs közel a csúcsformához az együttes, még csak a felszínét kapirgálják annak, amire valójában képesek.


Nézzük a felkészülési mérkőzéseket. Argentína Oroszországot verte könnyedén, 85-64-re, azonban nem lehetett felhőtlenül elégedett Sergio Hernandez, a dél-amerikaiak mestere – Facundo Campazzo ugyanis bokasérülést szenvedett a találkozón, egyelőre vizsgálják ennek súlyosságát. 


Új-Zéland annak ellenére is legyőzte 88-82-re az olaszokat, hogy talán először játszott egyszerre igazán jól a Danilo Gallinari Marco Belinelli duó – előbbi 22-t, utóbbi 19-et szórt, de ez sem volt elég a győzelemre. A görögök Giannis Antetokounmpo 26 pontjával múlták felül a Dominikai Köztársaságot, a regnáló NBA MVP-nek 23 perc sem kellett ehhez a pontmennyiséghez a 87-75-re megnyert összecsapáson. A helléneknek még egy meccsük volt hátra a felkészülésből, de Venezuela ellen pihenőt kapott Antetokounpo – elbírta hiányát a csapat, 74-51-re diadalmaskodtak. 
A spanyolok is kiültetik Marc Gasolt mind Argentína, mind Oroszország ellen, hogy minél frissebb legyen a vb kezdetére a Toronto Raptors centere. 
A végére pedig Szerbia maradt, hibátlan mérleggel abszolválta ugyanis déli szomszédunk felkészülési mérkőzéseit – egy kevés kosarat hozó találkozón 61-56 arányban múlták felül a franciákat Miroslav Raduljicáék.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus