BL: Drámai izgalmak után jutottak tovább Perryék

Sorsdöntő hosszabbításos meccsek sorát láthattuk az utolsó fordulóban, a fennmaradó playoff-helyekre a Nyizsnyij, a Le Mans, a Nanterre és a Neptunas ért oda.

Alapszakasz, 14. forduló

A-csoport

MHP Riesen Ludwigsburg (német, 3-11) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 7-7) 59-85

Le Mans (francia, 7-7) – Anwil (lengyel, 4-10) 88-79 h.u.

Ventspils (lett, 6-8) – Sidigas Avellino (olasz, 7-7) 106-102 h.u.

UCAM Murcia (spanyol, 13-1) – Banvit (török, 9-5) 86-71

Az A-csoportban egyetlen tét nélküli meccset rendeztek az utolsó fordulóban, a csoportgyőztes Murcia a második Banvitot fogadta és győzte le mindenféle izgalom nélkül, legfőképp a 29-13-ra megnyert első negyednek és Askia Booker (20/12 pont) ponterős játékának hála.

A lényegi kérdések a többi találkozón dőltek el, az ezúttal is roppant hasznosan játszó, a mindössze 6 pontja ellenére egészen 22-es indexmutatóig jutó Kendrick Perry (6 pont, 8 gólpassz, 6 labdaszerzés, 4 lepattanó) csapata, a Nyizsnyij Novgorod megtette ami rajta múlott, Vladimir Dragicsevics (24 pont, 6 lepattanó) és Ian Hummer (22/3 pont, 9 lepattanó) kiváló játékával a második félidőben átrobogott a Ludwigsburgon. Az oroszoknak azonban a saját győzelmük nem volt elég, a továbbjutásukhoz kellett a Le Mans vagy az Avellino veresége is. A két rivális nem fukarkodott a drámai izgalmakkal, hiszen mindketten hosszabbításba torkolló meccset játszottak. A Le Mans az Anwilt fogadta, és bár a vártnál sokkal nehezebben nyertek a franciák, de nem tették meg azt a szívességet, hogy kikapjanak, hiszen előbb Antoine Eito (15/12 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) triplájával egyenlítettek, majd a túlórában mindössze 3 pontot engedélyeztek a lengyeleknek. A Nyizsnyij egyetlen esélye tehát a Ventspils maradt, és az immár tét nélkül játszó lettek le is tudták győzni a végére leeresztő, utolsó négy meccsét egyaránt elveszítő Avellinót. Igaz, hogy nem sokkal, de az olaszok a második félidőben szinte végig vezettek, ám Ousmane Drame (10 pont, 9 lepattanó) hosszabbításra mentett, az ismét remeklő Rihards Lomazs (27/15 pont, 5 lepattanó) által repített Ventspils pedig győzelemmel búcsúzott és kiejtette az Avellinót.

A mérkőzések legszebb jelenetei:

A csoport végeredménye:

 

B-csoport

Umana Reyer Venezia (olasz, 10-4) – Fribourg Olympic (svájci, 3-11) 72-62

Opava (cseh, 2-12) – Telekom Baskets Bonn (német, 6-8) 73-71

PAOK (görög, 8-6) – Iberostar Tenerife (spanyol, 12-2) 77-85

UNET Holon (izraeli, 7-7) – Nanterre 92 (francia, 8-6) 62-74

A B jelű nyolcasban egyetlen kiadó hely maradt a záró játéknapra, erről pedig a Holon és a Nanterre ki-ki meccse volt hivatott dönteni. A befutók a franciák lettek végül, Julian Gamble (15 pont, 9 lepattanó) és társi remekül kezdtek (15-30), és idegenben is végig vezetve tudtak diadalmaskodni. A Nanterre ráadásul a harmadik helyen jutott tovább, miután az egyébként biztos továbbjutó PAOK nem tudta megverni a csoportelső Tenerifét, Colton Iversonék (21 pont, 9 lepattanó, 11/8 mezőnyből) kontrollálni tudták a görögök elleni végjátékot. A második Velence a 28-8-ra megnyert első negyedével lényegében el is döntötte a Fribourg elleni meccsét, az Opava pedig az utolsó másodpercekben bedobott büntetőkkel, Vaclav Bujnoch (20/9 pont, 8 lepattanó) vezérletével a Bonnal szemben elért becsületgyőzelemmel zárta BL-szereplését.

A mérkőzések legszebb jelenetei:

A csoport végeredménye:

 

C-csoport

Brose Bamberg (német, 9-5) – CEZ Nymburk (cseh, 4-10) 78-71

JDA Dijon (francia, 4-10) – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 12-2) 83-85

Montakit Fuenlabrada (spanyol, 3-11) –Lietkabelis (litván, 5-9) 78-85

AEK Athén (görög, 12-2) – Telenet Giants Antwerp (belga, 7-7) 77-76

A C-csoportban már minden playoff-hely elkelt az elmúlt hetekben, így itt csak a végső sorrend volt kérdéses. Igaz, hogy ezúttal mindketten eléggé kicentizték, de az élen álló AEK-Hapoel duó ismét nyert, így a jobb egymás elleni eredményük miatt a görögök végeztek az első helyen. Az athéniak szinte végig magabiztosan vezettek az Antwerpen ellen, ám kis híján elszórakozták a győzelmet Vince Hunterék (19 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz), a belgák a végén még támadtak a győzelemért, ám a dobásuk kimaradt. A Hapoel játékosai szinte lemásolták riválisukat, az izraeliek nagy előnyt adtak le, és a Dijon szintén kiegyenlíthetett volna a rendes játékidő végén. A harmadik Bamberg Tyrese Rice nélkül is biztosan verte a Nymburkot, a Fuenlabrada pedig zsinórban a 11. meccsét is elveszítette, a Jamar Wilson (21/3 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) vezette Lietkabelis átrobogott rajtuk a hajrában.

A mérkőzések legszebb jelenetei:

A csoport végeredménye:

 

D-csoport

Segafredo Virtus Bologna (olasz, 10-4) – Promitheasz Patrasz (görög, 8-6) 98-91 h.u.

Filou Oostende (belga, 7-7) – SIG Strasbourg (francia, 8-6) 94-100 h.u.

Petrol Olimpija (szlovén, 1-13) – Besiktas Sompo Japan (török, 9-5) 75-81

Neptunas Klaipeda (litván, 8-6) – medi Bayreuth (német, 5-9) 83-73

A D-csoportban az egyetlen fennmaradó továbbjutó helyre az Oostende, Strasbourg, Neptunas trió pályázott közel hasonló esélyekkel. A befutó végül az utóbbi hetekben nagyot hajrázó litván csapat lett, akik így kvázi elcsenték az utolsó rájátszás-helyet riválisaik orra elől. A Neptunas ugyanis az első perctől az utolsóig vezetve, minden kétséget kizáróan megverte a Bayreuthot, ebben semmi meglepő nincs, viszont a továbblépésükhöz kellett még a Strasbourg oostendei sikere is. Ez pedig ahogy az A-csoportban a Nyizsnyij esetében, itt is drámai módon, szintén hosszabbítás után született meg. Az egyébként végig szoros, nagyszerű meccset a hazaiak egyik legjobbjának, Chase Fielernek (21/12 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) az elrontott büntetője után Quentin Serron (13/3 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) egy triplával mentett hosszabbításra a galloknak, akik a túlóra során aztán már nem kegyelmeztek a roppant fájó módon kieső belgáknak, akiket így lényegében magukkal rántottak. A Bologna és a Promitheasz az első helyért csapott össze egymással, és köztük is csak hosszabbítás döntötte el a szintén remek összecsapást. Ezen a találkozón Tony Meier (15/9 pont) triplája jelentette az extra játékrész lehetőségét a patrasziaknak, ám Amath M’Baye (20/12 pont, 10 lepattanó) és társai itt nem hibáztak, így a Bologna lett a csoportgyőztes, míg a görögök ehelyett a negyedik helyen végeztek csupán. A Besiktas nem meglepő módon nyert Ljubljanában és a gyenge kezdése ellenére második lett.

A mérkőzések legszebb jelenetei:

A csoport végeredménye:

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus