BL: Perryék továbbjutása már nemcsak rajtuk múlik

Bár Kendrick Perry vezetésével nagy győzelmet aratott a Nyizsnyij, az oroszok sorsa nem a saját kezükben van. Még négy továbbjutó hely kiadó az utolsó fordulóban.

Alapszakasz, 13. forduló

A-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 6-7) – Ventspils (lett, 5-8) 82-73

UCAM Murcia (spanyol, 12-1) – MHP Riesen Ludwigsburg (német, 3-10) 73-47

Anwil (lengyel, 4-9) – Banvit (török, 9-4) 84-95 h.u.

Sidigas Avellino (olasz, 7-6) – Le Mans (francia, 6-7) 68-81

A múlt héten betliző, a hétvégén a Kazany ellen viszont már újra parádézó Kendrick Perry (14/3 pont, 4 gólpassz, 3 lepattanó) ma ismét jól játszott és nagyon fontos győzelemre vezette a Nyizsnyij Novgorodot. A meccs előtt az oroszokkal ugyanúgy álló Ventspilst győzte le ugyanis jó játékkal, végig biztosan vezetve a Nyizsnyij, és mivel ezt korábban már idegenben is megtették Perryék, így egymás elleniben is jobbnak bizonyultak a letteknél és biztosan előttük végeznek. Így már csak a Le Mans maradt az egyetlen csapat, aki megelőzheti őket a negyedik helyen, a franciák pedig óriási lépést is tettek efelé az Avellino bravúros idegenbeli legyőzésével. A gallok Michael Thompson (19/3 pont, 7 gólpassz) irányításával a második félidőben már kontrollálták a találkozót, és ez a siker azt jelenti számukra, hogy amennyiben a jövő héten megverik az Anwilt, akkor biztosan megelőzik a Nyizsnyijt és továbbjutnak. Amennyiben ez megtörténik, akkor Perryéknek már csak az az esélye marad, hogy a győzelmük mellett kiszurkolják az Avellino újabb vereségét a Ventspils otthonában. Leegyszerűsítve tehát a Nyizsnyij akkor juthat tovább, ha a jövő héten nyer Ludwigsburgban és a Le Mans-Avellino duóból az egyik kikap.

A másik két találkozón a biztos csoportgyőztes Murcia a Ludwigsburgnak sem kegyelmezett, a remeklő Emanuel Cate (16 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés) és társai mindössze 16 pontot engedélyeztek az első félidőben a németeknek. A Banvit az Anwilhoz látogatott és alaposan megszenvedett a sikerért, a törökök ugyanakkor alaposan rá is szolgáltak a győzelemre, hiszen 14 pontos hátrányból kellett fordítaniuk, és a fantasztikusan játszó D.J. Shelton (27/12 pont, 9 lepattanó) triplájával kiharcolták a hosszabbítást, ahol aztán már egyértelműen dominálni tudták az elfáradó lengyeleket.

A mérkőzések legszebb jelenetei:

A csoport állása:

 

B-csoport

Telekom Baskets Bonn (német, 6-7) – UNET Holon (izraeli, 7-6) 91-83

Fribourg Olympic (svájci, 3-10) – PAOK (görög, 8-5) 64-84

Iberostar Tenerife (spanyol, 11-2) – Opava (cseh, 1-12) 97-38

Nanterre 92 (francia, 7-6) – Umana Reyer Venezia (olasz, 9-4) 80-89 h.u.

A B-csoportot megnyerő Tenerife megsemmisítő verést mért az Opavára, az összesen 65(!!!) lepattantót leszedő spanyoloknál Pierre-Antoine Gillet (20/12 pont, 14 lepattanó, 9/8 mezőnyből) és Sebastian Saiz (16/3 pont, 14 lepattanó, 2 blokk) is masszív dupla-duplát ért el. Az üldözők közül a Nanterre és a Velence játszottak egymással egy nagyon fontos meccset, ahol nemcsak a tét, hanem a színvonal is kiváló volt. A változatos derbit végül az olaszok a rendes játékidő utolsó másodperceiben mentették hosszabbításra, majd meg is nyerték azt Julyan Stone (15/6 pont, 8 gólpassz, 8 lepattanó) vezérletével és így a második helyen végeztek. A PAOK különösebb megerőltetés nélkül hozta a kötelezőt a Fribourg otthonában és szintén ott lesz a legjobb 16-ban, a Holon viszont vereséget szenvedett a Bonntól, a továbbjutásról nagy csatában lecsúszott germánok James Webb (17/3 pont, 14 lepattanó, 4 gólpassz, 8/7 dupla) izmos dupla-duplájával teljesen megérdemelten diadalmaskodtak. Így már csak egy hely kiadó tehát ebben a csoportban, amiért az ugyanolyan mérleggel álló Nanterre és Holon küzdhetnek meg egymással egy hét múlva, ráadásul egy igazi ki-ki meccsen, az izraeliek pályaválasztásával.

A mérkőzések legszebb jelenetei:

A csoport állása:

 

C-csoport

Lietkabelis (litván, 4-9) – AEK Athén (görög, 11-2) 65-84

CEZ Nymburk (cseh, 4-9) – Montakit Fuenlabrada (spanyol, 3-10) 104-87

Telenet Giants Antwerp (belga, 7-6) – JDA Dijon (francia, 4-9) 67-63

Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 11-2) – Brose Bamberg (német, 8-5) 103-89

A C-csoport legfontosabb eheti eredménye minden kétséget kizárón az Antwerpen Dijon felett aratott győzelme volt, hiszen ezzel eldőlt, hogy itt az utolsó, negyedik továbbjutó hely is gazdára talált az utolsó forduló előtt. A belgák Ismael Bako (15 pont, 8 lepattanó) főszereplésével végig magabiztosan vezettek, 67-50 után a meccs 13-0-lal történő zárása már csak szépségtapasz volt a galloktól. A csoportot vezető AEK-Hapoel duó ezúttal sem hibázott, a görögök az MVP-várományos Vince Hunter (25 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk, 13/12 mezőnyből) újabb fantasztikus, ezúttal 39 VAL-t érő produkciójával diadalmaskodtak viszonylag könnyedén a Lietkabelis vendégeként, a Hapoel pedig Amare Stoudemire (19 pont, 7/6 mezőnyből) és Tamir Blatt (17/15 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) főszereplésével ismét megszórta magát és átrobogott a Bambergen. A zsinórban immár tízedszer kikapó Fuenlabrada Bracey Wright (21/18 pont, 7 gólpassz, 7/6 tripla) és a Nymburk otthonában is kapitulált és immár csont nélkül az utolsó helyen áll.

A mérkőzések legszebb jelenetei:

A csoport állása:

 

D-csoport

Besiktas Sompo Japan (török, 8-5) – Filou Oostende (belga, 7-6) 80-71

SIG Strasbourg (francia, 7-6) – Segafredo Virtus Bologna (olasz, 9-4) 83-80

Promitheasz Patrasz (görög, 8-5) – Neptunas Klaipeda (litván, 7-6) 69-82

medi Bayreuth (német, 5-8) – Petrol Olimpija (szlovén, 1-12) 82-71

A forduló előtt még teljesen kusza D-csoportban egy kicsit letisztultabb lett a kép, hiszen a Bologna mellé továbbjutott a Besiktas és a Promitheasz is, az utolsó playoff-helyre viszont az Oostende, a Neptunas és a Strasbourg is közel azonos esélyekkel indul. Ez a helyzet úgy alakult ki, hogy a két nagyon jó formában lévő csapat, a Besiktas és az Oostende találkozóját Jason Rich (24/18 pont, 5 lepattanó) és Ivan Buva (23 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) hathatós közreműködésével a törökök nyerték, akik így megszakították a belgák hatos győzelmi sorozatát. Emellett a Promitheasz kikapott a Neptunastól, a litvánok elsősorban Deividas Gailius (19/12 pont, 4/4 tripla) ponterős játékával végig vezetve, meglepően magabiztosan diadalmaskodtak idegenben is. A Strasbourg és a Bologna egy végig nagyon szoros, jó meccset játszottak egymással, amit a végjátékban jobban teljesítő Mardy Collinsék (20 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) húztak be végül. Ezzel az Oostende, Neptunas, Strasbourg trió most ugyanúgy 7-6-os mérleggel áll, és az utolsó fordulóban a franciák és belgák egymással játszanak majd, a litvánok pedig a Bayreuthot fogadják. Aki közülük kikap, az biztosan kiesik, a saját sorsa viszont csak az Oostende kezében van ott, ha ők nyernek, ők lesznek a továbbjutók, a többieknek még egy másik, nekik kedvező eredmény is kell a playoffhoz. A Bayreuth és a Ljubljana abszolút tét nélküli meccsét pedig a németek nyerték, ahol a hazai nézők a győzelem mellett Adonis Thomas (22/6 pont) és De’mon Brooks (20/6 pont, 13 lepattanó) remek egyéni teljesítményének is tapsolhattak.

A mérkőzések legszebb jelenetei:

A csoport állása:

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus