Euroliga: A Baskonia nyerte a spanyol rangadót

A spanyol bajnok az utolsó negyedben lépett meg a Real Madridtól - könnyed sikerrel indított a Fener - a Pana a végén fordított a Himki otthonában - hosszabbítás után győzött a Milano Münchenben.

Himki Moszkva (0-1) - Panathinaikosz OPAP (1-0) 76-78

Sokkal jobban kezdte a meccset a kifejezetten jó csapatjátékkal előrukkoló Pana, amely Marcus Foster és Konsztantinosz Mitoglu vezetésével már a 9. perc közepére 13 pontos előnyben volt (11-24). Devin Booker nagyon egyedül volt ekkor a moszkvaiaknál, az amerikai center azonban Janis Timma segítségével 7 pontra visszahozta csapatát az első negyed végére (17-24). A második felvonás első felében egy mezőnykosarat jegyeztek a statisztikusok összesen, visszaesett a színvonal (22-29). Ezt követően kezdett beindulni a hazai gárda, amely Jonas Jerebko triplájával előbb egyenlített, Dairis Bertans révén pedig át is vette a vezetést a 18. percben (36-35).

Jannisz Papapetru kosaraival még visszavette előnyét a Pana a nagyszünetre (39-41), és tartotta is ezt a görög alakulat a 25. percig (46-51). Itt azonban az oroszok leginkább Vjacseszlav Zajcev 11 pontjának köszönhetően átvették az irányítást, és vezettek a záró felvonásra fordulva (62-59). Kosárra kosár volt a válasz a negyedik negyed nagy részében, a 38. percre fordulva két ponttal még mindig a Himki állt jobban (73-71), ekkor jött azonban Jorgosz Papajannisz, Papapetru és Foster összesen 8 pontja (73-78). Bertans triplájával még halvány reménysugarat adott magának a Himki, a végén azonban megint Bertansnak volt lehetősége, hogy kiegyenlítsen (rálépett a vonalra a triplakísérleténél), de kiszorított helyzetből, emberről a nyakán nem tudott eredményes lenni, így győzött végül a görög alakulat két ponttal.

A Himki legjobb dobói: Booker 15, Bertans 14/3, Mickey 12.
A Panathinaikosz legjobb dobói: Papapetru 16, Mitoglu 12/9, Bentil 11.

 

Fenerbahce Beko (1-0) - Crvena zvezda mts (0-1) 77-63

Kifejezetten jól kezdett a zvezda, 5 pontos előnybe került a találkozó elején, de Edgaras Ulanovas vezetésével elkezdett ébredezni a Fener, amely gyorsan át is vette a vezetést, Ali Muhammad (született Bobby Dixon) két triplájával pedig négypontos előnybe került a negyed végére (24-20). Nando De Colo, Dyshawn Pierre és Lorenzo Brown kosaraival végig uralta a második játékrészt a török alakulat, amely a félidőben 12 ponttal vezetett már (42-30). Muhammad, Ulanovas és Jan Vesely révén tovább növelte előnyét a Fenerbahce, amely a 28. percre lezárta a mérkőzés érdemi részét, ekkor már 20 ponttal vezetett (55-35). A hátralévő idő már csak formalitás volt - meggyőző sikerrel indította az Euroliga-szezont Igor Kokoskov csapata.

A Fenerbahce legjobb dobói: Brown 17/3, Ulanovas 13/9, De Colo 12/3.
A zvezda legjobb dobói: Loyd 15/3, Hall 12/6, Walden 9/6.

 

FC Bayern München (0-1) - Armani EX Exchange Milano 79-81 hosszabbítás után

A két gárda ténylegesen fej-fej mellett haladt a találkozó teljes egészében - a vendégek legnagyobb előnye 5, a hazaiak legnagyobb fórja pedig 4 pontos volt. A Bayernnél Wade Baldwin IV kitűnően támadta a gyűrűt (18 pont), Jalen Reynolds dupla-duplát jegyzett (14 pont, 11 pattanó), Vladimir Lucsics hasznos volt (12 pont, 5 pattanó), Nihad Djedovics pedig nagyszerűen mozgatta a csapatot (14 pont, 7 gólpassz). A túloldalon Malcolm Delaney pazarul mutatkozott be új csapatában (17 pont, 4 pattanó, 8 gólpassz), és ugyanez elmondható Kyle Hinesról is (16 pont). A mérkőzés nagyobb részében az olaszok vezettek, de ez pont a negyedik negyedre nem volt igaz. A végjátékban Shavon Shields triplájára Lucsics válaszolt, így Sergio Rodrigueznek kellett egyenlítenie a ráadásért - megtette. A hosszabbítás elején Delaney négy pontjával meglépett a Milano, de Nick Weiler-Babb fél perccel a vége előtt már vezetéshez juttatta a Bayernt (79-78). Ezt követően jött Shields, aki Delaney passzából újabb nagyon fontos hármast dobott - ez volt a győztes kosár, miután Baldwin és Lucsics sem tudtak válaszolni hazai oldalról.

A Bayern München legjobb dobói: Baldwin 18/3, Djedovics 14/6, Reynolds 14.
A Milano legjobb dobói: Delaney 17/9, Hines 16, Rodriguez 9/3.

 

TD Systems Baskonia Vitoria-Gasteiz (1-0) - Real Madrid (0-1) 76-63

Facundo Campazzo és Jaycee Carroll kosaraival jobban kezdett a Real, de komoly előnyt nem tudott kialakítani az első negyed során (15-16). A Baskonia Rokas Giedraitis pontjaival átvette a vezetést a második felvonás elején, az irányítást azonban nem sikerült. Sokáig továbbra is a Real volt előnyben - a félidő végén a Toko Shengelia helyére érkező Alec Peters indult be nagyon, neki köszönhetően a spanyol bajnok vezetett 20 perc játékot követően (33-29). A királyi gárda váltott: Campazzo és Walter Tavares kerültek ezúttal középpontba, kettejüket pedig nem sikerült megfognia a vendéglátónak - a 28. perc elején 5 ponttal állt jobban a madridi alakulat (40-45). Pierriá Henry kezdett beindulni, a negyed vége pedig megint Petersé volt, így három ponttal újfent a Baskonia állt jobban a harmadik felvonás végén (52-49). Gabriel Deck 2+1-ével még egyenlített a Real, ezt követően azonban Henry megállíthatatlan volt, pillanatok alatt meglépett 10 ponttal a hazai együttes (66-56 a negyed felénél), onnan pedig már nem volt visszaút a Madrid számára.

A Baskonia legjobb dobói: Henry 23/6, Peters 18/6, Vildoza 12/3, Giedraitis 12/3.
A Real Madrid legjobb dobói: Campazzo 17/6, Carroll 10/6, Tavares 10.

 

Az első forduló 10 legszebb jelenete:

Fotó, Slide - euroleague.net

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus