Euroliga: A bombaformában lévő Zvezdát fogadják Hangáék

Ismét dupla fordulót rendeznek a héten az Euroligában, aminek első napján a Baskonia a bravúrt bravúrra halmozó, remek kosárlabdát játszó Crvena Zvezdát fogadja. A játéknap kiemelkedő meccse lesz még a Pana-Barca rangadó, továbbá a Fener a Kazany, a CSZKA a Zalgiris, a Maccabi pedig a Galata otthonában igyekszik győzelmet szerezni.

Alapszakasz, 19. forduló

UNICS Kazany (orosz, 7-11) – Fenerbahce (török, 11-7) (17.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Az eheti dupla forduló nyitómeccsén a Kazany fogadja a Fenerbahcét, ahol a törökök visszavágnának a tatároknak az Ülker Sports Arenában elszenvedett vereségükért. Az 5. fordulóban találkozott egymással a két gárda, mikor a még hibátlan Fener fogadta a nyeretlen Kazanyt, és szinte elképzelhetetlen volt, hogy a tavalyi szezonban hazai pályán végig veretlen isztambuliakat megtréfálják a tatárok. Langford és társai azonban nagyot játszva elkapták a tavalyi döntőst (73-81), és most ezt újra megtennék, amire jó esélyük is van, hiszen hazai pályán nagyon megy nekik mostanában, az elmúlt öt kazanyi meccsükből ugyanis négyet hozni tudtak. A malmukra hajthatja továbbá a vizet, hogy Ekpe Udoh a múlt heti, Panathinaikosz elleni – a Fener számára nagy győzelemmel végződő – rangadó után még a hétvégén sem lépett pályára, és játékára most sem számíthat Obradovics mester. A Kazanyban is lesz ugyanakkor egy nagyon fontos hiányzó, a kiváló irányító, Quino Colom ugyanis még mindig nem bevethető.

Galatasaray Odeabank (török, 5-13) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 6-12) (18.00)

Nagyon fontos meccs vár a Galatasarayra és a Maccabira az egymás elleni találkozójuk során, hiszen egyik bukdácsoló gárda sem nagyon engedhet meg magának több vereséget az ilyen nyerhető meccseken, mint amilyen a mai is lesz mindkettejük számára. Arra azért számítani lehetett, hogy a két csapat egymás közelében fog állni az alapszakasz kétharmadához közeledve, arra viszont már kevésbé, hogy ez szinte a tabella legalján történjen meg. Elsősorban a Maccabitól vártunk volna eddig sokkal többet, akik a legutóbbi tíz meccsükből kilencet elveszítettek. Az edzőváltás óta sokkal jobban játszanak ugyan az izraeliek, ám az eredmények Bagatskis mesterrel sem jönnek eddig, és a legutóbbi, Zvezda elleni végjátékuk egészen kiábrándító volt, teljesen elképzeléstelen játékkal bukták el a hajrát a szerbek ellen. A törökökről sem lehet sokkal több jót elmondani, ők az utolsó kilenc fellépésükből hetet veszítettek el, a múlt héten az addig tízmeccses vereségsorozatban lévő Milano ellen buktak el.

Zalgiris Kaunas (litván, 6-12) – CSZKA Moszkva (orosz, 14-4) (19.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Még Milis Teodoszics nélkül is a 19. forduló keddi játéknapjának legnagyobb favoritjaként érkezik a CSZKA Moszkva a Zalgiris otthonába. A játékoskeretet tekintve is sokkal erősebb a címvédő a litvánoknál, a két gárda ráadásul a formája alapján is teljesen ellentétes utat jár be. A CSZKA a már többször megénekelt, rég nem látott vereségsorozata után a Milano és a Bamberg ellen nagyon könnyedén hozta a kötelező győzelmeket, és most ezek sorát gyarapíthatják Kaunasban. A litvánok ezzel szemben néhány biztató teljesítményt követően a legutóbbi három meccsüket elveszítették, és ami igazán különös velük kapcsolatban, hogy már november óta, egészen pontosan a 9. fordulót követően nem tudtak saját otthonukban diadalmaskodni, és meglepő lenne, ha ezt éppen ma tennék meg újra.

Panathinaikosz Superfoods (görög, 10-8) – FC Barcelona Lassa (spanyol, 8-10) (19.45)

A Barcelona legutóbbi egy évtizedének emblematikus trénere, Xavi Pascual az első győzelmére készül korábbi csapata ellen, hiszen a jelenleg a Panathinaikoszt gardírozó edző az első, Katalóniában rendezett összecsapáson fájó vereséget szenvedett el új csapatával. Akkor a szezon leggyengébb teljesítményével mindössze 57 pontot szerzett a Pana, simán ki is kaptak (72-57), ahogy a múlt héten a Fener otthonában sem volt sokkal jobb az összkép az utóbbi időben gödörbe került görögök számára. Az Udoh nélküli törökök ugyanis valósággal felmosták a padlót az athéniakkal (84-63), akik azon a meccsen dupla veszteséget szenvedtek el. Az idei legstabilabb, legmegbízhatóbb játékosát, Chris Singletont veszítette el ugyanis bizonytalan időre a Pana, az eheti meccseket biztosan kihagyja a kiváló szezont futó amerikai. A Barcánál ezzel szemben remek játékkal mutatkozott be centerposzton Vitor Faverani, akivel új lendületet kaphat a Barca. Ennek a rangadónak a presztízsen túl is hatalmas tétje van elsősorban a vendégek számára, elég csak a tabellára pillantani és láthatjuk, hogy egy esetleges vereséggel elég távolra kerülhetnek nemcsak a görögöktől, hanem a 8. helytől is a katalánok.

Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 11-7) – Crvena Zvezda mts (szerb, 10-8) (21.30, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Nagyon fontos, és minden bizonnyal pokolian nehéz mérkőzés vár a Baskoniára a Crvena Zvezda ellen, akikkel immár közvetlen riválisnak tekinthetők Hangáék. Az utolsó öt meccsüket egyaránt megnyerő, az Adria Ligát veretlenül vezető szerbek ugyanis hatalmas győzelmeket ünnepelhettek az elmúlt hetekben, hiszen a komoly Final Four-aspiráns CSZKA Moszkva, Real Madrid, Fenerbahce trió mellett a mindig kőkemény kaunasi és tel-avivi arénából is győztesen távoztak. A Baskonia ezzel szemben meglehetősen súlyos vereségeket szenvedett el a Darüssafaka (98-89) majd az Olympiakosz (92-62) otthonában, egyik meccsen sem volt esélyük, így a Zvezda egyetlen győzelemre közelítette meg őket. A baszkok jelenleg 11-7-es mérleggel a negyedik helyen állnak, de mindössze egymeccsnyi különbség van köztük és a nyolcadik hely között. Arról, hogy a Zvezdát ismét lerázzák magukról egy esetleges győzelemmel gondoskodhatnak, hiszen ez esetben a szezon során már másodszor vernék meg a belgrádiakat, így az egymás elleni összevetésben is jobbak lennének, azaz hárommeccsnyi fórba kerülhetnek riválisukkal szemben. A Baskonia sorozatban nyolcadik hazai győzelmére készül, ami finoman fogalmazva sem lesz könnyű a nagyszerűen védekező, roppant taktikusan játszó Zvezdával szemben. A hazaiaknál a mintegy egy hónapra kidőlő Toko Shengelia, a vendégeknél pedig Nemanja Dangubics nem léphet pályára.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus