Euroliga: A Fener és a CSZKA is erőt demonstrált

Az alapszakasz első két helyezettje 30 pont körüli győzelmekkel kezdte a playoffot – a Fener mindössze 43 pontot engedélyezett a Zalgirisnek – a Baskonia egy félidőt bírt a CSZKA ellen

Negyeddöntő, 1. mérkőzések

CSZKA Moszkva (orosz, 2.) – KIROLBET Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 7.) 94-68

Az alapszakasz utolsó fordulójában ugyanígy a Megasport Arenában találkozott egymással a CSZKA Moszkva és a Baskonia. Akkor a baszkok alaposan megszorították a hazaiakat, és ugyanígy indult ez a találkozó is, aminek a második fele azonban már teljesen más fordulatot vett. A két csapat fej-fej mellett haladt az első félidőben, 44-43 után azonban a fantasztikusan dobó Sergio Rodriguez (19/15 pont, 5 gólpassz, 6/5 tripla) illetve Nikita Kurbanov (10/6 pont) főszereplésével megtörte a mérkőzés addigi ritmusát a CSZKA. Az oroszok 19-4-es rohanására ugyanis már nem volt válasza a Baskoniának, az 57%-kal (23/13) triplázó De Colóék felszabadult, szemre is tetszetős akciókat vezetve szereztek 1-0-s vezetést a párharcban. A Baskonia egyébként 2005 és sorozatban immár 15 vesztes meccs óta nem nyert a CSZKA vendégeként, valami nagyon meglepővel és a tökéleteshez közeli játékkal kellene előrukkolniuk csütörtökön, hogy ez megváltozzon, és reális esélyük legyen még ebben a sorozatban.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Rodriguez 19/15, Higgins 12/3, De Colo 11/3, Kurbanov 10/6, Clyburn 10/3
A Baskonia legjobb dobói: Shields 17/3, Hilliard 12/6, Poirier 12

A párharc állása: 1-0 a CSZKA Moszkva javára

Sergio Rodriguez nagyon elemében volt honfitársai ellen:

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

Fenerbahce Beko (török, 1.) – Zalgiris Kaunas (litván, 8.) 76-43

Az alapszakaszt szenzációs hajrával, zsinórban aratott hat győzelemmel záró Zalgiris az utolsó fordulóban megcsípte az utolsó playoff-helyet, és számítottunk olyan forgatókönyvre is, hogy az első meccsen a ligaelső Fenerbahcét is meg tudják majd lepni. Ez azonban éppen fordítva sült el, már amennyiben meglepőnek számít az, amit a törököktől láttunk ezen a találkozón. Obradovicsék ugyanis kiváló védekezéssel kínálták meg a Zalgirist, akik a 15-13-ra végződött első negyedben tudtak csak egyenrangú partnerek lenni. A folytatásban ugyanis Nikola Kalinics (16/6 pont, 3 lepattanó) vezetésével támadásban is felpörgött a Fener, a védekezés viszont ezzel párhuzamosan nemhogy ugyanolyan színvonalú, hanem talán még jobb is lett. Így félidőre már 38-21-re elhúztak az isztambuliak, akik a második és a negyedik negyedben is mindössze 8 pontot engedélyeztek a Zalgirisnek, végül pedig mindösszesen 43-at kaptak. Ez utóbbi egyébként ellenkező előjellel, de a legkevesebb mindkét fél Euroliga-története során, a végeredményben szereplő 33 pontos különbség pedig a legnagyobb, amit a Fener valaha a rájátszásban elért. A Fener tehát pazarul kezdte a párharcot, ettől azonban aligha nyugodhatnak meg és dőlhetnek hátra, eddig 1-0 és semmi több, csütörtökön már egy teljesen új meccs kezdődik. A Zalgirist viszont a látottakon túl aligha nyugtathatja az a tény, hogy a kissé maródi és faultproblémákkal is küzdő Jan Vesely mindössze 10, Kosztasz Szlukasz pedig 16 percet töltött a pályán és mindketten 2-2 pontot szereztek csupán, azaz ha úgy tetszik a két legjobb játékosa nélkül is így tudott nyerni a Fener.

A Fenerbahce legjobb dobói: Kalinics 16/6, Gudurics 13/6, Green 12/3
A Zalgiris legjobb dobói: Grigonis 10/3, White 8/3

A párharc állása: 1-0 a Fenerbahce javára

Nikola Kalinics és Marko Gudurics voltak a Fener legjobbjai támadásban:

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

A rájátszás alakulása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus