Euroliga: A Fener futott bele először a késbe Belgrádban

Az őrült csütörtöki játéknapon a Crvena Zvezda fanatikus közönsége előtt rögtön az első hazai meccsén nagy skalpot gyűjtött – az ASVEL a sírból jött vissza és az utolsó percben fordítva nagy meglepetésre az Olympiakosz után a Panát is legyőzte – a Realnak Jaycee Carroll meccsnyerő triplája kellett a Maccabi ellen – a CSZKA borította a sormintát és biztosan verte a Bayernt.

Alapszakasz, 2. forduló

CSZKA Moszkva (orosz, 2-0) – FC Bayern München (német, 1-1) 79-68

A címvédő CSZKA Moszkva végig kontrollálta a Bayern München elleni találkozóját és megérdemelt győzelmet aratott. A vendég bajorok is bemutattak több remekül megkomponált játékot, Greg Monroe-tól (17 pont, 10 lepattanó, 3 blokk, 3 gólpassz, 2 labdaszerzés) pedig jött egy extra teljesítmény is, de ez kevés volt a sikerhez. Az oroszok ugyanis amikor kellett mindig megrázták magukat, például mikor a Bayern visszajött 50-48-ra, utána rögtön 9 megválaszolatlan pontot szerezve húztak el ismét és tartották kézben a meccset. A CSZKA legjobbjai ezúttal Will Clyburn (15 pont, 8 lepattanó) és Johann Voigtmann (10/6 pont, 12 lepattanó) voltak.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Clyburn 15, Voigtmann, Bolomboy 10/6-10/6
A Bayern München legjobb dobói: Monroe 17, Djedovics 12/6, Barthel 10

Clyburn villanásai és Monroe első nagy Euroliga-meccse:

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

Crvena Zvezda mts (szerb, 1-1) – Fenerbahce Beko (török, 0-2) 68-56

Közel 17 ezer fanatikus szerb szurkoló volt kíváncsi a Crvena Zvezda hazai Euroliga-visszatérésére, és végül nagyon szép estéjük lett a piros-fehér szimpatizánsoknak. Kedvenceik ugyanis nagy skalpot szereztek, nem kisebb csapatot, mint a Fenerbahcét sikerült elkapniuk. Pedig nem brillíroztak a belgrádiak sem (legalábbis támadásban), és nem sikerült kihasználniuk a vendég sztáralakulat lassú kezdését (1. negyed: 15-16). A lassú kezdést azonban ugyanilyen folytatás is követte a Fenernél, Nando De Colo (19/9 pont, 4 gólpassz, 3 lepattanó) újabb jó játéka mellett pozitívumot csak a tavalyi MVP, Jan Vesely visszatérése jelentett számukra, de ahogy neki, úgy Kosztasz Szlukasznak sem volt szinte semmilyen komoly ráhatása a mérkőzésre. Derrick Williams és Lugi Datome pedig még kosarat sem szereztek, a négy kulcsjátékos együtt összesen 12 pontot és 6 indexpontot tudott összeszedni, ez jól magyarázza az Obradovics-csapat vereségét. A Fener sztárjainak szenvedéséért persze a Zvezda játékosai dicsérhetők elsősorban, akik elképesztően kemény védekezéssel kínálták meg őket, és ha eddig esetleg kérdéses lett volna, akkor világossá tették, hogy a szerb fővárosban mindenkinek vért kell izzadnia a győzelemért.

A Crvena Zvezda legjobb dobói: L. Brown 13/3, Perperoglu 11/3, Gist 11
A Fenerbahce legjobb dobói: De Colo 19/9, Dixon 13/9

Brown és De Colo csapatuk legeredményesebbjei voltak:

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

LDLC ASVEL Villeurbanne (francia, 2-0) – Panathinaikosz OPAP (görög, 1-1) 79-78

Szinte a semmiből nyerte meg a Panathinaikosz elleni meccsét az ASVEL, így a francia bajnok az Olympiakosz után a másik görög sztárcsapattal szemben is szenzációs sikert aratott és minden várakozást felülmúlva 2-0-lal nyitotta Euroliga-szereplését. A szoros, látványos és lüktető, kimondottan élvezetes első félidő után a másodikban egyre inkább ellépett a Nick Calathes (13/3 pont, 8 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) által dirigált Pana, akiknél DeShaun Thomas (22/6 pont, 6 lepattanó) és Jimmer Fredette (18/12 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) is komoly produkciót tett le az asztalra támadóoldalon. 13 pontos vezetéssel (50-63) vágtak neki az athéniak az utolsó negyednek, semmi nem utalt ekkor az ő leolvadásukra és az ASVEL feltámadására. A nagy szívvel játszó galloknál azonban Tonye Jekiri (15 pont, 12 lepattanó) mellé David Lighty (18/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) is megérkezett és szinte egymaga felhozta csapatát, Charles Kahudi (10/6 pont) triplája pedig már az egyenlítést jelentette az utolsó perc kezdetén. Jött aztán még egy jó büntető majd egy kiváló védekezés is a hazaiaktól, akik így sokkolták a Panát és a közvéleményt egyaránt.

Az ASVEL legjobb dobói: Lighty 18/9, Jekiri 15, Kahudi 10/6
A Panathinaikosz legjobb dobói: Thomas 22/6, Fredette 18/12, Calathes 13/3

Thomas és Fredette szépen megszórták magukat, mindhiába:

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

Real Madrid (spanyol, 2-0) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 0-2) 86-85

Jaycee Carroll két másodperccel a vége előtt elsüllyesztett triplájának köszönhetően megmenekült a Real Madrid a nagy bravúr kapujában álló Maccabival szemben. A spanyolok az első félidőben rendre előrébb jártak, majd a tel-aviviak 12-0-s fordítása után is gyorsan visszavették vezetésüket a harmadik negyedben (63-58), úgy tűnt magabiztosan kontrollálják az eseményeket. A Scottie Wilbekin (22/12 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés), Elijah Bryant (15/3 pont, 3 lepattanó) és John DiBartolomeo (15/9 pont) által húzott Maccabi azonban elkapta a ritmust és meglátta a győzelem esélyét, a végjátékban pedig többször is már-már túl könnyedén jutottak el a gyűrűig, így komoly nyomást helyeztek a Realra. Jordan Mickey (16 pont, 11 lepattanó, 5/4 mezőnyből) óriási erőfeszítési és Carroll nagy dobásai tartották meccsben a Madridot, de tíz másodperccel a vége előtt a már szinte fél lábon játszó Wilbekin ismét előnyhöz juttatta a Maccabit (83-85). Carroll azonban befejezte mesterművét, a veterán nehéztüzért érthetetlen módon hagyták az ő szintjén tiszta dobóhelyzethez jutni a vendégek, ő pedig nem kegyelmezett és kíméletlenül beverte a triplát. Ami mint nem sokkal később kiderült meccsnyerő lett, hiszen a Real nem tett hasonló szívességet, mint az izraeliek, ők nem engedték Wilbekint labdához jutni, Acy kiszorított erőlködéséből pedig nem születhetett kosár, így Llullék fellélegezhettek, a Maccabi pedig sajnálhatja, hogy elszalasztotta egy nagy bravúrgyőzelem lehetőségét.

A Real Madrid legjobb dobói: Mickey 16, Carroll 14/12, Randolph 11/3, Campazzo 10/3
A Maccabi legjobb dobói: Wilbekin 22/12, DiBartolomeo 15/9, Bryant 15/3

Carroll és Wilbekin hősies teljesítménye:

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus