Euroliga: A Real és a CSZKA is ott lesz Belgrádban

A CSZKA Moszkva egyetlen ponttal, vitatható körülmények között, Shved 36 pontos parádéja ellenére győzte le a városi rivális Himkit és jutott be a Final Fourba. A többihez hasonlóan a negyedik meccs zárta le a Real-Pana párharcot is, a görögök ismét nagyot küzdöttek, de Doncicék föléjük nőttek.

Negyeddöntő, 4. mérkőzések

Himki Moszkva (orosz, 8.) – CSZKA Moszkva (orosz, 1.) 88-89

Egy nem mindennapi végjátékot és egyéni teljesítményt hozott a Himki és a CSZKA Moszkva negyedik összecsapása, amit az utolsó másodpercekben végül a vendégek tudtak megnyerni, így 3-1-re megnyerték a párharcot, és ismét ott lesznek a Final Fourban (a legutóbbi 16-ból a 15. alkalommal). Az első három negyedet egyébként egyértelműen a CSZKA uralta, az előző vereség után felpaprikázva, a megszokottnál sokkal keményebben védekezve kezdett az Itudisz-legénység, és a Himkiben elsősorban Anthony Gill (7 pont) nem tudta azt az extrát hozni, mint amit a sorozatban eddig. Nem úgy a túloldalon Andrej Voroncevics (15/9 pont, 5 lepattanó) ás Szemen Antonov (13/9 pont, 4 lepattanó), a két orosz magasmeber ugyanis a védekezés mellett ezúttal támadásban is kiválóan megoldotta a most is kiváló Cory Higgins (20/6 pont, 4 lepattanó) és Sergio Rodriguez (14/6 pont, 3 gólpassz) tehermentesítését. Mindemellett elképesztően sok, a meccs végére összesen 16 támadólepattanót is leszedett a CSZKA, akik így egymás után próbálkozhattak újra akkor is, ha esetleg elrontották a befejezéseiket.

Nem meglepő módon folyamatosan 10 pont feletti előnyben játszottak tehát a piros-kékek, akiknek a vezetése a harmadik negyed közepén elérte a 17 egységet (52-69), ez volt a meccsen a legnagyobb differencia. A Himki és Alexej Shved (36/24 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) azonban még nem végeztek, az emberfelettit játszó orosz sztár ugyanis sorra szórta a lehetetlen helyzetekből is (faulttal együtt, emberről, közel 10 méterről) a triplákat, inspirálására pedig a csapatvédekezés is egyre jobban működött. Így egyre csak zárkózott feljebb a Himki, és bár a hazaiak továbbra is rengeteg támadólepattanót engedtek a CSZKA-nak, amelyek miatt nem tudták átvenni a kontrollt a mérkőzés felett, ám Shved nyolcadik triplájával így is átvették a vezetést egy perccel a vége előtt (87-85). Ezt követően aztán Rodriguez két büntetővel egalizált, majd Gill csak egyszer volt eredményes a vonalról, így az utolsó támadás során a CSZKA-nak egy dupla is elég volt a győzelemhez. Ezt aztán Higgins egy pokolian nehéz, nyakatekert középtávoliból meg is valósította, ami végül is tényleg a meccset eldöntő kosár lett, hiszen hiába dobott utána két gyors passzból még egy gyors leindításos ziccert a Himki, ebbe vitatható körülmények között belefütyültek a bírók. Történt ugyanis, hogy még Gill büntetői közben be akarta cserélni védekezni Barcokasz mester a négyfaultos Shved helyett Honeycuttot, ám mivel a második kísérlet kimaradt, így erre nem volt mód. A Himkinél ekkor elvileg (saját álláspontjuk szerint) törölték a kérést a cserével kapcsolatban, ám Higgins kosara után mégis megállította a játékot a zsűriasztal, miközben Jenkins senkitől sem zavartatva épp bedobta volna a meccsnyerő ziccert. A Himki tehát az alapvonalról jöhetett egy rendezett védelem ellen, és ekkor már csak egy kacska félpályás dobásra futotta tőlük, így a CSZKA örülhetett, a hazaiak legnagyobb tiltakozása közepette.

A mérkőzés krónikájához hozzátartozik még két kiváló egyéni teljesítmény méltatása is. Az egyik természetesen Shvedé, aki 36 pontjával és nyolc bedobott triplájával egyaránt playoff-rekordot állított fel, és átlépte a 100 triplás határt (107) illetve összesen 740 pontot termelt az idény során, ami még megközelítőleg sem sikerült senkinek eddig. A másik pedig Higginsé, aki De Colo kidőlése után igazán kibontakozhatott, és nemcsak ezen a meccsen, hanem az egész párharcban bizonyította, hogy az Euroliga egyik legjobb scorerévé nőtte ki magát az évek során.

A Himki Moszkva legjobb dobói: Shved 36/24, Anderson 10
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Higgins 20/6, Voroncevics 15/9, Rodriguez 14/6, Antonov 13/9, Clyburn 12/6

A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-1 a CSZKA Moszkva javára

 

Real Madrid (spanyol, 5.) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 4.) 89-82

Nem akart lemaradni az egyaránt a negyedik meccsen Final Fourba jutó Fener, Zalgiris, CSZKA triótól a Real Madrid sem, így a nagyon jól játszó spanyolok is lezárták párharcukat és szintén készülhetnek Belgrádba. A Panathinaikosz becsületére legyen mondva, hogy ebből az időnként gálának tűnő mérkőzésből is izgalmas végjátékot tudtak csinálni, de többre nem futotta tőlük, mint emelt fővel búcsúzni. A tavalyi évhez hasonlóan így ezúttal is pályaelőnyből indítva buktak el a negyeddöntőben a görögök, akik balszerencséjükre a Fener után ismét egy, a szezon végére nagyon összeálló sztárcsapatot kaptak ellenfélül. A Real ugyanis tanult az első meccsen kapott leckéből (95-67), és a klasszis játékosaik képességein túl immár olyan kollektív erényeket is csillogtatnak, amit látva jelen pillanatban talán az elsőszámú favoritnak tekinthetjük őket a Final Fourban is.

A Real kezdése egyébként elég lassú volt, hat perc után még csak 9 pontjuk volt a madridiaknak, ahogy a Panának is. Nem sokkal később aztán beállt a padról Sergio Llull (11/9 pont, 7 gólpassz), akinek a második mérkőzése alapján már senki nem mondta volna meg, hogy előzőleg nyolc hónapot kihagyott súlyos sérülése miatt. A tavalyi MVP ugyanis hatalmas energiát hozott a mérkőzésbe, az addig statikus Real játéka varázsütésre felpörgött, és a következő nyolc perc leforgása alatt kereken 30 pontot rámoltak be a spanyolok a vendégeik gyűrűjébe. Llull mellett Gustavo Ayon (12 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) is nagyon élt ekkor, majd a nagyszünet után a párharcban a legjobb meccsét játszó Luka Doncic (17/12 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) is bepörkölt három triplát, így a Madrid vezetése 20 pont fölé nőtt (65-43). Még a záró felvonás elején sem tűnt úgy, hogy bármi belerondíthat a Real parádéjába, ám a kissé kiengedő és figyelmetlenné váló blancók hibáit azonnal kihasználta a Pana remekül játszó triója. Chris Singleton (21/15 pont, 3 lepattanó, 6/5 tripla), Mike James (18/3 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) és Nick Calathes (18/6 pont, 4 gólpassz, 3 lepattanó) is felpörögtek ugyanis a végére, és az utóbbi triplája után már csak 3 pont volt a Real előnye. Ekkortájt egyébként Felipe Reyes (12 pont) dobott nagyon fontos 6 pontot, majd 85-82-nél, bő egy perccel a vége előtt Doncic megakadályozta a fordulatot, méghozzá egy nem mindennapi, egy lábról elengedett hármassal, ami után nagy ünneplés kezdődött a WiZink Centerben.

A Real Madrid legjobb dobói: Doncic 17/12, Ayon, Reyes 12-12, Llull 11/9, Carroll 10/3
A Panathinaikosz legjobb dobói: Singleton 21/15, James 18/9, Calathes 18/6, Lojeski 10/6

A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-1 a Real Madrid javára

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Zalgiris Kaunas – Olympiakosz 101-91
Kirolbet Baskonia Vitoria Gasteiz - Fenerbahce Dogus 83-92

A rájátszás végeredménye:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus