Euroliga: Az életben maradásért küzd az Olympiakosz

Véghez tudja-e vinni története legnagyobb sikerét a Zalgiris, vagy ki tudja vívni a mindent eldöntő ötödik meccset az Olympiakosz? Ez a mai játéknap legnagyobb kérdése, de lesz még egy Baskonia-Fener derbi is hasonlóan nagy téttel.

Negyeddöntő, 4. mérkőzések

Zalgiris Kaunas (litván, 6.) – Olympiakosz (görög, 3.) (19.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-1 a Zalgiris javára

A Zalgiris a harmadik mérkőzésen szinte tökéletes játékot produkálva roppant magabiztosan, kereken 20 ponttal verte meg az Olympiakoszt (80-60), jól jellemzi azt a meccset és a litvánok teljesítményét, hogy a pireusziak 2008 óta nem kaptak ekkora verést a playoffban, pedig az elmúlt egy évtizedben azért átéltek egyet s mást a piros-fehérek. Az Olympiakosz így pontosan ugyanolyan helyzetbe került, mint tavaly, hiszen egy éve az Efes ellen is 1-2-ről kellett fordítaniuk, a negyedik, életben maradást jelentő mérkőzést idegenben megvívva. Akkor meggyőző teljesítményt nyújtva sikerrel jártak Szpanuliszék, majd a Final Fourba is bejutottak, a recept tehát ismerős lehet számukra, pedig akkor is egy olyan ellenféllel találkoztak, akiknek a stílusa a lehető legkevésbé feküdt nekik. Ez ezúttal pedig még hatványozottabban igaz, a Zalgiris ugyanis ugyanolyan, vagy talán még keményebb védekezéssel kínálja meg a görögöket, mint amilyennel ők szokták ellenfeleiket. Brandon Davies ráadásul rendre megoldhatatlan feladat elé állítja őket, sorrendben 21, 20 majd 18 pontot termelt a center az első három találkozón, és Pangos, Jankunas vagy éppen valaki más is rendre előlép mellé. A valószínleg Printezisz nélkül felálló Olympiakosznak erre tehát ki kell találnia valamit, ellenkező esetben ki fognak esni, ez a Zalgiris túlságosan szervezett és egységes ahhoz, hogy akár csak közepes játékkal is meg lehessen verni őket, főleg idegenben. Másrészről viszont a litvánok számára az eddigi legnagyobb erőpróba jön, az életéért küzdő, egyébként sem éppen puhaságáról híres pireuszi alakulattal szemben, akikkel ellentétben nekik még nincs megfelelő tapasztalatuk az ilyen sorsdöntő találkozókról. Mindkét fél mellett szól valami tehát, és kíváncsian várjuk, hogy melyikük jön ki győztesen ebből a kihagyhatatlannak tűnő találkozóból.

 

Kirolbet Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 7.) – Fenerbahce Dogus (török, 2.) (21.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-1 a Fenerbahce javára

A Fenerbahce-Baskonia párharcban az első meccset egyértelműen a törökök uralták, majd a második találkozón már egészen a végjátékig egyenrangú partner volt a Baskonia, legutóbb pedig már nyerni is tudtak a vitoriaiak, méghozzá teljesen megérdemelten. Mondhatni tehát, hogy a Baskonia szépen lassan átveszi a párharc irányítását, de azért nem eszik ennyire forrón a kását, egyelőre még mindig a címvédő vezet, és továbbra is egy győzelemre van a Final Fourba jutástól. Azért az egy sikerért azonban még alaposan meg kell küzdenie a Fenernek, a szezon végére nagyon összeálló baszkok garantáltan nem fogják olcsón adni a bőrüket. A törököknek egyébként ez volt az első vereségük a rájátszásban Zseljko Obradovics 2013-tól tartó regnálása óta, a 11-0-s mérlegükbe rondítottak bele kedden Shengeliáék. A Baskonia az egész párharc során remekül dobja a triplákat, és legutóbb már a palánkok alatt is felvették a versenyt a Fenerrel, ez hozta meg a győzelmet számukra. A kinti dobásaikkal ennyi remek dobóval valószínűleg továbbra sem lesz komoly probléma, így a párharc további alakulása is jó eséllyel azon múlik majd, hogy mennyire tudják tartani a lépést Veselyékkel, és hogyan tudják kihozni a lepattanózást a magasembereik. Ezt elmondani nyilván sokkal könnyebb, mint megvalósítani egy ilyen ellenféllel szemben, ám a Baskoniánál pontosan tudják, hogy mi kell a sikerhez, azt pedig a Fenernél is beláthatták, hogy tőlük is jelentősen több kell a folytatásban, ha nem akarják, hogy kellemetlen meglepetés érje őket, és címvédőként lecsússzanak a Final Fourról.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A rájátszás alakulása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus