Euroliga: Egy lépésre a csodától a Zalgiris

A litvánok valósággal leoktatták, kereken 20 ponttal verték az Olympiakoszt, így 2-1-es vezetést szereztek és egy győzelem választja őket a Final Fourtól. A Baskonia is nagyon jól játszva verte a Fenert és tartotta életben a Belgrádról szőtt álmait.

Negyeddöntő, 3. mérkőzések

Zalgiris Kaunas (litván, 6.) – Olympiakosz (görög, 3.) 80-60

Minden képzeletet felülmúló, óriási győzelmet aratott a Zalgiris az Olympiakosz felett, így a litvánok ismét előnybe kerültek a párharcban, és már csak egyetlen győzelem választja el őket attól, hogy történetük legnagyobb sikerét aratva bejussanak a Final Fourba. A görögöknél Printezisz és Milutinov is vállalta a játékot, megváltást azonban ők sem tudtak hozni, az Olympiakosz lényegében kiemelkedő egyéni teljesítmény nélkül maradt, a legeredményesebb Vaszilisz Szpanulisz (14 pont) is csak 12/3-at dobott mezőnyből. Ez mindent elárul a Zalgiris védekezéséről, a kaunasiak ugyanis éppen olyan szigorú, ellentmondást nem tűrő őrizettel kínálták meg riválisukat, mint amilyet ők kaptak tőlük a második találkozón. Ez azonban még nem a meccs legelején történt, ugyanis az Olympiakosz kezdte jobban a mérkőzést (4-10), az első bő nyolc percben még egyszer sem vezetett a Zalgiris.

Ez nem sokáig maradt így, a második játékrész elején ugyanis csináltak egy 12-0-s rohamot a házigazdák, amivel 25-24-ről 37-24-re húztak el. A különbség aztán a folytatásban sem csökkent, a Zalgiris legnagyobb előnye 17 pont volt az első félidőben. A litvánok említett védekezése ekkor már maximális fordulatszámon pörgött, az Olympiakosznak minden egyes pici pontért vért kellett izzadnia. Fordulás után a pireusziak egyszer még visszajöttek 7 pontra (53-46), ekkor azonban Paulius Jankunas (13 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 5/5 mezőnyből) sorra emelgette be a rá kijátszott középtávolikat és egymaga csinált egy 9-1-es szakaszt, amivel újra elhúzott csapata. A folytatás aztán már igazi örömjátékot hozott a Zalgiris számára, önfeledten ünnepelhették kedvenceiket a fantasztikus atmoszférát teremtő, zöld egyenpólóba öltözött szurkolók. Az Olympiakosz számára ezúttal is tarthatatlannak bizonyult Brandon Davies (18 pont, 3 lepattanó), de Jankunas mellett többek között még Kevin Pangos (12/6 pont, 3 gólpassz), Axel Toupane (10/6 pont) és Vaszilij Micics (8 pont, 6 gólpassz) is nagyon jók voltak.

A Zalgiris legjobb dobói: Davies 18, Jankunas 13, Pangos 12/6, Toupane 10/6
Az Olympiakosz legjobb dobói: Szpanulisz 14, Roberts 11/3

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-1 a Zalgiris javára

 

Kirolbet Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 7.) – Fenerbahce Dogus (török, 2.) 88-83

Az eddig lejátszott három találkozó alapján egy győzelemre mindenképpen rászolgált a Baskonia a Fenerbahce ellen, ezt pedig most meg is szerezték a vitoriaiak, így a törökök nemhogy nem jutottak be zsinórban negyedik alkalommal is söpréssel a Final Fourba, hanem bizony még az is elképzelhető, hogy nagyon meleg lesz nekik ez a párharc a folytatásban. A baszkok szépítő győzelmét ezúttal hűen visszaadja a statisztika is, hiszen a hazaiak fantasztikusan dobták a triplákat (25/14, 56%), az első félidőben már kilenc sikeres távolinál jártak, illetve megnyerték az eddig átlagban 10-zel elveszített lepattanózást (33-28) is. Rodrigue Beaubois (21/12 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó) extrája mellé pedig még öten jegyeztek kétszámjegyű ponttermést, és most a Toko Shengelia (10 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz), Vincent Poirier (12 pont, 7 lepattanó, 6/5 mezőnyből) és Johann Voigtmann (12/6 pont, 3 lepattanó) által fémjelzett belső sor is felvette a versenyt az egyébként ezúttal is egészen kiváló Jan Veselyvel (17 pont, 10 lepattanó, 9/7 mezőnyből), ami eddig még nem történt meg a párharc során, és ami továbbra is sarkalatos pont lesz az elkövetkező mérkőzés(ek)en.

A Baskonia egyébként elsősorban Beaubois révén már a mérkőzés elején nagyon bekezdett, 18-10 után viszont mégis a Fener mehetett minimális előnnyel az első kisszünetre. Ezzel elkezdődött az a tendencia, ami egészen a negyedik negyedig elkísérte a csapatokat, nevezetesen, hogy elhúz a Baskonia, a címvédő pedig fut az eredmény után, egalizál, majd ismét hátrányba kerül. A harmadik játékrész végére is feljött minimális különbségre a Fener (68-67), a záró felvonás elején viszont közel öt percig nem tudtak betalálni a vendégek, így egy 15-0-s etappal robogott át rajtuk ez idő alatt a Baskonia. A hajrára tehát nem maradtak izgalmak, a végeredmény nem tükrözi megfelelően, hogy mennyire rászolgált erre a sikerre a Martinez-csapat. A Fenerben egyébként Vesely mellett elsősorban Kosztasz Szlukasz (14/6 pont, 11 gólpassz), Luigi Datome (13/9 pont, 3/3 tripla) és Marko Gudurics (12/12 pont, 3 lepattanó, 5/4 tripla) igyekeztek tartani mindvégig a lelket.

A Baskonia legjobb dobói: Beaubois 21/12, Voigtmann 12/6, Poirier 12, Huertas 11/9, Shengelia 10, Janning 10/6
A Fenerbahce legjobb dobói: Vesely 17, Szlukasz 14/6, Datome 13/9, Gudurics 12/12

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-0 a Fenerbahce javára

 

A rájátszás alakulása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus