Euroliga: Hangáék a Realt fogadják, a tét a pályaelőny

Tegnap úgy jutottak be a rájátszásba Hangáék, hogy pályára sem léptek, ma viszont a címvédő ellen már a pályaelőny megszerzése a cél.

Tegnap úgy jutottak be a rájátszásba Hangáék, hogy pályára sem léptek, ma viszont az életéért küzdő címvédő ellen már a pályaelőny megszerzése a cél. A Real mellett az Efes is a versenyben maradásért lép ma pályára a Fener elleni nagy isztambuli rangadón, a Diamantidiszt ünneplő Pana pedig be is biztosíthatja továbbjutását, ha érvényesíti a papírformát.

 

Top16, 13. forduló

E-csoport

Fenerbahce Ülker (török, 10-2) – Anadolu Efes (török, 6-6) (19.30)

Az E-csoport harmadik isztambuli csapata, a Darüssafaka is besegített tegnap az Efesnek, hiszen a Crvena Zvezda legyőzésével Saricék nemcsak a Panával, hanem még a szerbekkel is versenyben vannak a továbbjutásért. Ahhoz, hogy ez a nap végére is így maradjon, az Efesnek mindenképpen nyernie kell a klub számára mindig különösen fontos városi rangadón a Fener ellen, ellenkező esetben elbúcsúzhatnak a folytatás lehetőségétől. A két csapat mérlege között nagy különbség van, a török bajnokságot viszont az Efes vezeti, két győzelemmel megelőzve a Fenert. A felek között tehát koránt sincs akkora differencia, mint ahogy az elsőre tűnhet, ráadásul a Vesely elvesztésén kesergő, már biztos csoportgyőztes rivális most foghatónak tűnik. Persze a Fener nyilván nem fogja könnyen adni magát, számukra is nagy presztízzsel bír a mindenkori kék-fehérek elleni csata, ahol borsot lehet törni az ellenfél orra alá.

Panathinaikosz (görög, 8-4) – Cedevita Zagreb (horvát, 3-9) (20.45)

Az Efes esetleges mai veresége mellett a Cedevita legyőzése is rájátszásba jutást érne a Panathinaikosznak. Ha ez nem sikerülne most a görögöknek, úgy nagyon nehéz utolsó fordulóra számíthatnának éppen az Efes otthonában, így az athéniaknak minden idegszálukkal erre a meccsre kell összpontosítaniuk. Ez a meccs egyébként is ünnep lesz az OAKA közönségének, hiszen a klub ikonját, Dimitrisz Diamantidiszt beválasztották az Euroliga legendái közé, már most elismerve a Gyémántember nagyszerű pályafutását, és erről a meccs előtt emlékeznek majd meg. Elsőre sokan talán csak legyintenek és a meccs egyértelmű esélyesének kiáltják ki a Panát, ami így is van, ám a Darüssafaka tegnapi, belgrádi sikere bizonyítja, hogy nem lehet leírni a már kiesett csapatokat sem. Erre az említett meccs mellett épp a Cedevita múlt fordulóbeli eredménye is remek példa, hiszen a zágrábiak a csoportgyőztes Fenert küldték haza egy 30-as zakóval, ami a szezon egyik legnagyobb meglepetésének felel meg.

 

F-csoport

CSZKA Moszkva (orosz, 8-4) – Zalgiris Kaunas (litván, 2-10) (19.00)

Talán az egész Top16 legegyoldalúbb mérkőzésének ígérkezik a Zalgiris Kaunas moszkvai vendégjátéka. Épp az előző meccsnél tárgyaltuk, hogy egyik csapatot sem lehet leírni, ám az azért nehezen elképzelhető, hogy a CSZKA-nak problémája adódjon ennek a meccsnek a megnyerésével. A két keret között szinte összehasonlíthatatlan minőségi és mélységi különbség van, ráadásul az oroszok a csoportgyőzelemre hajtanak, amihez elengedhetetlen számukra ennek a találkozónak a megnyerése.

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 8-4) – Real Madrid (spanyol, 6-6) (20.30, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Az Olympiakosz és a Bamberg vereségével tegnap úgy jutottak tovább Hangáék, hogy pályára sem léptek. Kétségkívül hatalmas siker ez két fordulóval a vége előtt ebben a pokolian nehéz csoportban, ám Perasovic mester és a baszkok aligha elégszenek meg ennyivel. A Laboral célja innentől kezdve a pályaelőny biztosítása a közelgő playoffra, amit már ma megtehetnek Ádámék, ha legyőzik a Real Madridot, vagy legfeljebb 8 ponttal kapnak ki tőlük. Az életéért küzdő címvédőnél nehezebb ellenfelet azonban nem nagyon lehet elképzelni, még akkor sem, ha a mérkőzést Vitoriában rendezik. A két csapat most találkozik negyedszer egymással a szezonban, és eddig 2-1-re a Laboral vezet. A bajnokságban, illetve a madridi Top16-os meccsen Hangáék örülhettek, a spanyol kupa elődöntőjében viszont a Real nyert, ami után el is hódították a trófeát a királyiak. A mai összecsapás minden szempontból megtippelhetetlen, az mindenesetre szinte borítékolható, hogy egy nagyszerű meccset fog látni, aki megnézi ezt a rangadót.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló eddigi eredményei (ezekről ITT olvashattok):

E-csoport
Lokomotiv Kubany – Unicaja Malaga 81-60
Crvena Zvezda Telekom – Darüssafaka Dogus 61-80

F-csoport
Himki Moszkva – Olympiakosz 98-66
FC Barcelona Lassa – Brose Baskets Bamberg 75-57

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus