Euroliga: Ma Hangáék is elkezdik, épp Perasovicék ellen

A Baskonia tavalyi sikeredzője már rögtön az első fordulóban ellenfélként tér vissza Vitoriába, Hangáékra nehéz összecsapás vár a törökök ellen. Ádámék meccse előtt szintén élőben nézhetjük a TV-ben a Barcelona oroszországi vendégjátékát is, mindeközben a Fenerbahce és a Panathinaikosz erős favoritként lépnek pályára.

Az új lebonyolítási rendről, a csapatoknál történt főbb változásokról és az esélyekről a szezonfelvezető EZEN A LINKEN olvasható.

 

Alapszakasz, 1. forduló

UNICS Kazany (orosz) – FC Barcelona Lassa (spanyol) (18.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Nagyon érdekes, jó kis összecsapásnak ígérkezik a Kazany és a Barcelona összecsapása, melynek első ránézésre egyértelműen a katalánok a favoritjai, az viszont borítékolható, hogy nem lesz könnyű dolguk Tatárföldön. A tavaly a VTB Liga döntőjébe bejutó Kazany ugyanis megtartotta a remek Langford-Colom-Williams trió mellett a csapat komplett magját, és melléjük olyan erősítéseket szerződtettek, mint a pazarul debütáló Coty Clarke és az orosz válogatott Jevgenyij Voronov. Várhatóan idén is nagyon stabil csapat lesz tehát a Kazany, akiket viszont nagyon jól ismerhetnek Barcelonában, hiszen kis túlzással egy fél csapatot leigazoltak Oroszországból a gránátvörös-kékek. Az új edző, Jorgosz Barcokasz és Victor Claver ugyanis a Lokótól, Tyrese Rice és Petteri Koponen pedig a Himkitől tették át székhelyüket a Barcához, ők mindannyian nagy erősségei lesznek/lehetnek ennek az előző évieknél sokkal izgalmasabbnak ígérkező katalán alakulatnak.

 

Fenerbahce (török) – Brose Baskets Bamberg (német) (19.30)

A tavalyi döntős Fenerbahce mindössze egy Hickman-Nunnally cserét húzott meg a nyáron, lényegében változatlan kerettel vág tehát neki ennek az idénynek az ismét a csúcsra törő isztambuli sztárcsapat. Az Usak elleni bajnoki nyitányon meglepetésre kikaptak Bogdanovicsék, akik hiába toronymagas favoritjai ennek az összecsapásnak is, a győzelemhez a hétvégi produkciónál jóval többre lesz szükségük. A Wanamakert elvesztő, Causert viszont megszerző Bamberg ugyanis a nevek alapján hiába nem tartozik a mezőny első felébe, igencsak impresszívre sikerült a szezonkezdetük. A német bajnokságot ugyanis 5/5-tel kezdték, a győzelmek közt pedig akadtak 40-50 pont körüli kiütések is. Ha a Trinchierivel megszokott összeszedett játékát hozza most is a Bamberg, úgy egy szoros meccsre mindenképp jó lehet a német bajnok.

 

Panathinaikosz Superfoods (görög) – Zalgiris Kaunas (litván) (20.15)

A papírforma szerint az első forduló legegyértelműbb mérkőzése lehet a Panathinaikosz-Zalgiris találkozó, hatalmas meglepetés lenne, ha nem tudnák behúzni a görögök ezt a mérkőzést. A Diamantidisz visszavonulásával már egyértelműen Nick Calathes által irányított Zöldek ugyanis olyan játékosokkal turbózták fel keretüket, mint Joannisz Buruszisz, Chris Singleton, K.C. Rivers, Demetris Nichols és Mike James. Utóbbi ugyanakkor közvetlenül a szezonrajt előtt kidőlt két hónapra egy kézműtét miatt, az idény elejét a kis energiabomba nélkül kell megoldania a Panának. A Zalgiris sem erősített rosszul (Pangos, Westermann, Lima, Kavaliauskas, Milaknis), ám a Jasikevicius-csapat így sem fog esélyesnek számítani egyik idegenbeli meccsén sem, ők inkább hazai pályán lehetnek majd veszélyesek ellenfeleikre.

 

Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol) – Anadolu Efes (török) (21.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A forduló záró meccsén Hanga Ádám csapata, a nevében és állományában is átalakult Baskonia az Efest fogadja, egy igencsak érdekesnek tűnő összecsapáson. A találkozó pikantériáját elsősorban Velimir Perasovic személye jelenti, aki azután, hogy legutóbb Final Fourba vezette a baszkokat, idén az isztambuli kék-fehérekhez szerződött, és rögtön az első fordulóban szembenézhet tavalyi kenyéradójával. Roppant érdekesnek ígérkezik a Hanga-Honeycutt csata is, hiszen Ádám sokoldalú, rendkívül hasznos játékához a szintén remekül védekező amerikai stílusa hasonlít leginkább az egész mezőnyben. Nehéz megítélni, hogy mit várhatunk ettől az összecsapástól, hiszen mindkét fél alaposan átalakult a nyáron. A Baskoniában Hanga, Shengelia és Blazic kivételével szinte a teljes keret kicserélődött, az újak közül Shane Larkin nagyon jó fogásnak tűnik, a névre jól csengő, ám vegyes megítélésű Andrea Bargnani viszont aligha tudja majd pótolni a Buruszisz után maradt űrt, főleg a statisztikában nem kimutatható dolgokban. Az Efesnél Dario Saric elvesztésén bánkódhatnak leginkább, a már említett Honeycutt, DeShaun Thomas és Alen Omic viszont jó igazolások, de a legnagyobb erősítés a törököknél kétségkívül Perasovic mester. Ahogy az lenni szokott az első fordulóban két hasonló képességű csapat esetében, úgy most sem tudjuk mire számíthatunk igazán, egyik fél győzelme sem lenne meglepő.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló eddigi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Real Madrid – Olympiakosz 83-65
Galatasaray Odeabank – CSZKA Moszkva84-109
EA7 Emporio Armani Milano – Maccabi FOX Tel-Aviv 99-97
Crvena Zvezda mts – Darüssafaka Dogus 70-73

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus