Euroliga: Már előnyben a Real, szépített a Himki

A Real Madrid a visszatérő Llullnak is nagyban köszönhetően egy újabb szoros, kemény meccsen verte a Panathinaikoszt és szerzett vezetést a párharcban. Eldőlt az is, hogy idén nem lesz söprés, hiszen a Himki Moszkva is nagy győzelmet aratott a városi rivális CSZKA felett.

Negyeddöntő, 3. mérkőzések

Real Madrid (spanyol, 5.) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 4.) 81-74

Az első két athéni találkozóhoz képest egy teljesen más atmoszférájú, kevésbé kemény, ám az átlagosnál így is jóval fizikálisabb meccset vívott egymással a Real Madrid és a Panathinaikosz. Ebből aztán a hajrában bemutatott több klasszis villanásnak köszönhetően a spanyolok jöttek ki győztesen, így ők húzták be a kulcsfontosságú második sikert és pénteken akár le is zárhatják a párharcot. A mérkőzés folyamán egyébként szinte végig a Real vezetett, mindössze néhány pillanatig tudott csak olykor-olykor előnybe kerülni a Pana, ám ennek ellenére mégis végig szoros volt az állás. Ez a 40-34-re végződött első félidő után változhatott volna meg, hiszen a második elején nem nagyon tudták a görögök, hogy mit is kellene csinálniuk, sorra adták el a labdákat, a Real azonban ezt nem használta ki teljes egészében. Ekkor ugyanis könnyen elhúzhattak volna 15-20 ponttal is a madridiak, ehelyett „csak” 13 (50-37) lett közte, és az ezúttal is parádés Nick Calathes (26/12 pont, 4 gólpassz, 3 lepattanó) két, szinte a semmiből érkező triplájával ismét közel került a Pana, sőt ezt a negyedet végül a vendégek nyerték 2 ponttal (57-53).

Minden kezdődhetett tehát elölről, és ekkor jöttek a már említett klasszis megmozdulások a hazai szurkolók legnagyobb örömére. A térdszalagszakadásából ezen a meccsen nagy ováció közepette visszatérő Sergio Llull (8/6 pont, 4 gólpassz) ugyanis végig nagyon jól mozgott ugyan, ám a dobásai sokáig nem ültek, egészen addig, míg igazán nem volt rájuk szükség. Néhány támadás alatt feltett ugyanis egy nehéz közelit, illetve bedobott két olyan triplát, amilyeneket rajta kívül csak nagyon kevesen tudnak, így 70-63-nál ismét lélegzetvételnyi előnyhöz jutott a Real. De nem sokáig, ugyanis Calathes mellett a Pana másik két legjobbja, James Gist (15 pont, 5 lepattanó) és Mike James (14/6 pont) is hozzászólt a meccshez, így hamarosan ismét egyenlő volt az állás. A döntő szó aztán Jaycee Carrollé (17/9 pont, 6/6 mezőnyből) lett, aki így a második után a harmadik mérkőzés hőse is lett, hiszen 71-70-nél előbb értékesített egy duplát, majd James jó büntetőit követően faulttal együtt vert be egy hármast az utolsó percben, ami a kegyelemdöfés volt a Pana számára. Érdekesség, hogy a Real úgy tudott diadalmaskodni, hogy mindössze Carroll jutott el kétszámjegyű ponttermésig közülük, viszont hatan is 7 és 9 egység között jegyeztek, azaz nemcsak a védekezés, hanem ezúttal a támadás is nagybetűs csapatmunka volt a részükről.

A Real Madrid legjobb dobója: Carroll 17/9
A Panathinaikosz legjobb dobói: Calathes 26/12, Gist 15, James 14/6

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-1 a Real Madrid javára

 

Himki Moszkva (orosz, 8.) – CSZKA Moszkva (orosz, 1.) 79-73

Ahogy kedden a Baskonia, úgy tegnap a Himki Moszkva is rászolgált a győzelemre az első két, szorosan elveszített mérkőzés után, ami ráadásul a klubtörténet első playoff-győzelme volt az Euroligában. Így ennek a párharcnak sincs még vége, azaz idén egyetlen széria sem végződik 3-0-lal, holnap újra találkoznak a felek, szintén a Himki pályaválasztásával. Ennek a mérkőzésnek a krónikája egyébként, kísértetiesen hasonlított a Real-Pana derbiéhez, néhány ponttal szinte teljesen egészében a hazaiak vezettek, de a végén kellettek tőlük az extra momentumok a győzelemhez. A Himki győzelmének a kulcsa mindenképpen a kiváló védekezés volt, a 90 pont körül átlagoló CSZKA-t 73 ponton tartani hatalmas fegyvertény, még akkor is, ha ehhez azért ők is kellettek a gyatra dobószázalékaikkal mind a duplák (40/19, 47%) mind pedig a triplák (23/5, 22%) tekintetében. A Himkiben ezzel szemben a mindössze 12 pontos második meccse után ismét tündökölt Alexej Shved (27/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó), és a sorozat legstabilabb játékosa, Anthony Gill (22/6 pont, 7 lepattanó, 9/8 mezőnyből) is, illetve Sergio Llull árnyékában volt még egy nagy visszatérője is a játéknapnak Tyler Honeycutt (5/3 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) személyében. Honeycutt elévülhetetlen érdemeket szerzett a győzelemben védekezésével, fontos lepattanóival és blokkjaival, illetve támadásban is a legjobbkor villant, ugyanis 68-65-as állásnál a védőkkel ellentétben ő remekül ismerte fel, hogy dobnia kell és a világ végéről bepörkölt egy hármast. Ezt Gill keretbe foglalta szintén két triplával, az így megszerzett 9 pontos előny pedig kitartott a végső dudaszóig a Himkinek. Ami a CSZKA-t illeti, Sergio Rodriguez (15/6 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) és Othello Hunter (16 pont, 12 lepattanó) most is kiválóan játszottak, illetve az első félidőben már 18 pontos Cory Higginstől (26/9 pont, 5 lepattanó, 2 blokk) is jött egy hatalmas, 35 indexpontos extra, ám most először lehetett érezni a párharcban, hogy nagyon hiányzik nekik Nando De Colo és Kyle Hines.

A Himki Moszkva legjobb dobói: Shved 27/6, Gill 22/6
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Higgins 26/9, Hunter 16, Rodriguez 15/6

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-1 a CSZKA Moszkva javára

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Zalgiris Kaunas – Olympiakosz 80-60
Kirolbet Baskonia Vitoria Gasteiz - Fenerbahce Dogus 88-83

A rájátszás alakulása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus