Euroliga: Megcsinálta a Zalgiris, FF-ban a címvédő is

A Zalgiris ismét óriásit játszott az Olympiakosz ellen, így nem kis szenzációt okozva bejutott a Final Fourba a litván csodacsapat. Ott lesz Belgrádban a tavalyi bajnok Fenerbahce is, akik idegenben is nyerni tudtak a negyeddöntőben mutatott legjobb játékukkal.

Negyeddöntő, 4. mérkőzések

Zalgiris Kaunas (litván, 6.) – Olympiakosz (görög, 3.) 101-91

Talán még a keddi, 80-60-ra megnyert meccsen mutatottnál is nagyobbat játszott a Zalgiris az Olympiakosz elleni negyedik találkozón, ez a győzelem pedig a modern Euroliga-éra legnagyobb litván sikerét hozta. Már a rájátszásba jutás is az volt a Jasikevicius-csapattól, a Final Fourban való szereplés kivívása pedig minden képzeletet felülmúl, főleg egy ilyen mentálisan is borzasztóan erős ellenféllel szemben, mint az Olympiakosz. A zöldmezes játékosok most is egymást múlták felül, és bár a párharc MVP-je, Brandon Davies (9 pont, 3 lepattanó) az eddigiekhez képest most haloványabb volt, de elsősorban Edgaras Ulanovas (20/9 pont, 9 lepattanó) és Kevin Pangos (21/6 pont, 4 gólpassz) most helyette is hozták az extrát, de nemcsak őket illeti dicséret, ennek a Zalgirisnek ezen az estén nem volt egyetlen gyenge pontja sem. Ezt jól mutatja a 101 dobott pontjuk, nemhogy ennyit, de 90-et is csak egyszer kapott a szezon során a liga egyik legjobb védelme, akik most kapitulálni kényszerültek.

A Zalgiris egyetlen másodpercig sem játszott hátrányban a találkozón, a nagyszerű, 14-5-ös kezdésük után visszajött még ugyan az első negyed végén egyetlen pontra az Olympiakosz (23-22), de ez volt az utolsó alkalom, hogy a görögök ilyen közel jártak a hazaiakhoz. A folytatásban ugyanis a támadás mellett a védekezés is tökéletesen a helyére került, Pangos és Vaszilij Micics (9/9 pont) után Ulanovas is elkezdte szórni a triplákat, de aki a pályán volt mind betalált, így egy 14-0-t repesztettek a litvánok. A félidőben 51-37-re vezetett a Zalgiris, és a nagyszünetben vendég részről Szferopulosz mester is a gyenge védekezést és a sok kapott pontot emelte ki a probléma legfőbb forrásaként. Ezen azonban fordulás után sem tudott javítani az Olympiakosz, akik nemhogy feljebb zárkóztak volna, hanem már 23 pontos hátrányban is voltak (76-53). Érezhetően megtörtek a görögök, akik a záró felvonásban még becsületből hajtottak ugyan, ám esélyük sem volt megakadályozni, hogy időrendben első csapatként bejusson a Zalgiris a Final Fourba, amit még Saras mester is megkönnyezett a kispadon. Elfogyott a szezon végére az Olympiakosz, akiknél Jorgosz Printezisz nem is tudott pályára lépni, és többen is sérülten vállalták a játékot. Közülük Janis Strelnieks (17/6 pont, 4 gólpassz) és Kosztasz Papanikolau (15/3 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó) egészen jól is játszottak, illetve a végére Vaszilisz Szpanulisz (19/6 pont, 6 gólpassz) is hozta a statisztikát, ám a pireusziak vezérének ezúttal semmilyen komoly ráhatása nem volt sem a mérkőzésre, sem csapata játékára.

A Zalgiris legjobb dobói: Pangos 21/6, Ulanovas 20/9, Toupane 11/3
Az Olympiakosz legjobb dobói: Szpanulisz 19/6, Strelnieks 17/6, Papanikolau 15/3, Wiltjer 12/6, Roberts 10/6

A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-1 a Zalgiris javára

 

Kirolbet Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 7.) – Fenerbahce Dogus (török, 2.) 83-92

A címvédő Fenerbahce az eddigi legjobb játékát nyújtotta a rájátszásban a Baskonia elleni párharc negyedik meccsén, így idegenben is sikerült nyerniük egy meccset és megelőzve a mindent eldöntő ötödik összecsapást a Zalgiris után két órával ők is jegyet váltottak a belgrádi négyesdöntőre (és ez a két csapat ott éppen egymás ellen játszik majd az elődöntőben). Látva ezt a találkozót utólag elmondhatjuk, hogy a törököknek nagyon jót tett a két nappal korábban elszenvedett vereség, Obradovics mester láthatóan rendet tett a fejekben, játékosai ismét élesek voltak, aminek eredménye egy roppant domináns teljesítmény lett isztambuli részről.

Ahogy kedden, úgy ezúttal is nagyon motiváltan és jól kezdett a Baskonia, a hazaiak 14-8-as vezetést szereztek, majd az egész este folyamán faultproblémákkal küzdő, így ezúttal nem kiemelkedő Jan Vesely (7 pont, 6 lepattanó) is ülhetett le második hibája után. A Fener azonban nemhogy nem esett össze, hanem előbb egyenlítettek, majd egy 8-2-es szakasszal megléptek egy kicsit a negyed végére (19-25). A vendégek lendülete a kisszünet után sem hagyott alább, ebben a játékrészben elől-hátul kifogástalan teljesítményt nyújtva folyamatosan nőtt az előnyük. Félidőben így már 32-48 arányban, később pedig 47-68-ra is vezetett a Fener, eldőlni látszott a találkozó és a párharc sorsa. A Baskonia ekkor aztán minden mindegy alapon nagy rohamra indult, és egy 13-0-s futással feljebb is zárkóztak, 62-69-nél viszont épp a harmadik negyed vége előtt Bobby Dixon (6/6 pont) dobott be egy nagyon fontos triplát, majd Nikola Kalinics (13/3 pont) is megvillant, így visszaverte a Fener a baszkok rohamát. Török oldalon Marko Gudurics (22/9 pont, 3 gólpassz) és Nicolo Melli (21/9 pont, 3 lepattanó, 3 gólpassz) ellenállhatatlanok voltak, a Baskoniában pedig hiába dobtak hatan is 10 és 14 pont között, egy (vagy inkább kettő) hasonló vezér nagyon hiányzott nekik.

A Baskonia legjobb dobói: Poirier 14, Beaubois 13/3, Voigtmann 12/9, Shengelia, Huertas 11-11, Granger 10/6
A Fenerbahce legjobb dobói: Gudurics 22/9, Melli 21/9, Kalinics 13/3

A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-1 a Fenerbahce javára

 

A rájátszás alakulása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus